Βέροια

Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη / εγκαίνια έκθεσης: “Μία Μάσκα Δρόμος” | Σάββατο 19 Μαρτίου

——-

Ο Θρακικός αρχετυπικός Καλόγερος με τα πολυσπόρια και τον θίασο του συναντά την μητέρα της χαρακτικής ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, τους καθηγητές-διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε μια μοναδική έκθεση με θέμα «Μία Μάσκα Δρόμος» η οποία εγκαινιάζεται Σάββατο 19 Μαρτίου 12μ. 2022 στους χώρους του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη- Κέντρου Έρευνας Μάσκας, στη Μελίκη Ημαθίας.

Περισσότερα από 100 μάσκες και έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, video art και installations  παρουσιάζονται  στην έκθεση αυτή. Το κάθε έργο-μάσκα με την δική του αφήγηση και το δικό του ξεχωριστό διαχρονικό, ανθρωπολογικό και καλλιτεχνικό του  αφήγημα.

Ο Τζαμάλαρος των Αιγών, ο Πορφυρογέννητος  10ος αιώνας, ο Γεώργιος Βιζυηνός 1888, ο λαϊκός Κωστιανός –Θρακιώτης τελεστής, η Βάσω Κατράκη, οι καθηγητές-διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ σύνευρα και μεταφυσικά επικαιροποιούν την ανθρώπινη έκφραση και αναγκαιότητα μέσα από εκφραστικές πρακτικές και αισθητικές φόρμες όπου το κλασικό ξεπερνάει την μετανεοτερικότητα  και συναντά το λυκαυγές της ανθρώπινης ιστορίας.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΚΑΣ, κλάδος του ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια,  με την μεγάλη και πολυσυλλεκτική αυτή έκθεση εγκαινιάζει ταυτόχρονα σειρά και άλλων σημαντικών δράσεων με βάση την επιστημονική γνώση, τεκμηρίωση και λαϊκή τεχνογνωσία (φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις, περιγραφές, μαρτυρίες, εκδόσεις κ.α).

Σκοπός του η παρουσίαση – αποκάλυψη στο κοινό με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές, εκδόσεις, κατασκευές και παρουσιάσεις ενός πολυσήμαντου και ιδιαίτερου λαϊκού μαγικοθρησκευτικού-μεταφυσικού και διαδραστικού πολιτιστικού στοιχείου και η απασχόληση επιστημόνων, ερευνητών, λαογράφων, αρχαιολόγων, εικαστικών καλλιτεχνών, συντηρητών, λαϊκών κατασκευαστών, μουσικών και κατασκευαστών λαϊκών οργάνων, όπως και η δημιουργική – εκπαιδευτική απασχόληση και γνώση μαθητών και φοιτητών.

Επιμέλεια  έκθεσης  Μανόλης Γιανναδάκης καθηγ, Χαρακτικής, Γιώργος Τσακίρης καθηγ. Ζωγραφικής , Άρης Κατσιλάκης, επίκουρος καθηγ. Γλυπτικής, Μαρία Χειμωνοπούλου αρχαιολόγος- Δρ. Αρχαιολογίας.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη  του Συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου-Κέντρου Έρευνας Μάσκας.

Διάρκεια έκθεσης έως 1η Μαίου 2022

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας