Εκδηλώσεις Ιστορία

Η ΕΡΤ3 τιμά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ | Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

———–

 Η ΕΡΤ3 τιμά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος με την προβολή δύο ντοκιμαντέρ Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στις 24:00 & 00:30

Η ΕΡΤ3 τιμά την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου με δύο ντοκιμαντέρ, το ολλανδικό «Ιστορία του Γκέμεκερ/Gemmeker» και το βρετανικό «Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς/Warwick Davis & the seven dwarfs of Auschwitz»

«Ιστορία του Γκέμεκερ» στις 24:00

Το 1948 ο Albert Gemmeker (Άλμπερτ Γκέμεκερ), διοικητής του ολλανδικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, βρίσκεται σε μια αίθουσα ανακρίσεων απέναντι από έναν άνδρα που δεν γνωρίζει. Σύντομα αποκαλύπτεται πως ο ανακριτής του Γκέμεκερ έχει προσωπικούς λόγους να τον αναγκάσει να ομολογήσει για τη δράση του στη διάρκεια του πολέμου και τον εκτοπισμό 80.000 Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους που αποτελεί δραματική αναβίωση, βασισμένη στην καταγραφή της ανάκρισης του Γερμανού αξιωματικού των Ες-Ες Άλμπερτ Γκέμεκερ, πρώην διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, από τον επιζώντα του ίδιου στρατοπέδου, Μορίς Φράνκενχαους. Η αυθεντική ανάκριση πραγματοποιήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Γκέμεκερ περίμενε τη δίκη και την ποινή του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Γκέμεκερ επέμενε πως δεν γνώριζε τι περίμενε τους Εβραίους και πως εκείνος απλώς εκτελούσε εντολές.

Η ταινία είναι συγκινητική και αποκαλυπτική, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει αδημοσίευτο έως σήμερα υλικό βίντεο, από ένα δρομολόγιο εκτοπισμού που μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά στο πλαίσιο μιας ταινίας προώθησης για τη ζωή στο στρατόπεδο Βέστερμπορκ, υλικό που υπέστη πλήρη αποκατάσταση και χρωματισμό.

«Οι εφτά νάνοι του Άουσβιτς», στις 00:30

Υπό το ναζιστικό καθεστώς, το παραμύθι της Χιονάτης και των Επτά Νάνων χρησιμοποιήθηκε για την αντισημιτική προπαγάνδα. Ο ηθοποιός Warwick Davis παρουσιάζει την ιστορία των πραγματικών εφτά νάνων, της οικογένειας καλλιτεχνών Ovitz, οι οποίοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς γνώρισαν τον διαβόητο Josef Mengele και αποτέλεσαν υποκείμενα των βασανιστικών πειραμάτων του μέχρι την απελευθέρωσή τους το 1944.

Παράλληλα με την ιστορία των Όβιτζ, ο Γουόργουικ διηγείται το δικό του προσωπικό ταξίδι ως νάνου στον χώρο του θεάματος, σε μία συναρπαστική ιστορία ανθρώπινης αντοχής.
Η σκηνοθεσία είναι της Ursula Macfarlane και οι ηθοποιοί: Warwick Davis, Samantha Davis, Perla Ovitz.

 

Τα ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3.
banner-article

Ροη ειδήσεων