Εκδηλώσεις Εργασία Κοινωνία

Κινητοποιήσεις για την ανάκληση της πρώτης απόλυσης συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη

———-

Να ακυρωθεί η συνδικαλιστική απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ) Ν. Τζανετή από την εταιρεία «EDILMAC», που αποτελεί την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη 4808/21, απαιτούν σωματεία εργαζομένων της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό καλούν σε  συγκέντρωση την Τετάρτη 19 Γενάρη στις 8.30 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια Πολυγύρου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη ενάντια στην πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη καθώς και στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία εργαζομένων Θεσσαλονίκης αναφέρουν:

«Τα Σωματεία της πόλης μας που συνυπογράφουν το ψήφισμα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στα μεταλλεία Κασσάνδρας στον αγώνα που δίνουν ενάντια στη συνδικαλιστική απόλυση του Προέδρου του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. Τζανετή Νίκου από την εταιρεία «EDILMAC» που αποτελεί την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη 4808/21.

Συνάδελφοι, στην επίθεση που δέχεστε, δεν είστε μόνοι.

Μετά από πάμπολλες επιδοτήσεις, προνόμια, επιχορηγήσεις και στηρίξεις κάθε μορφής από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την ψήφιση της νέας επενδυτικής συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο προς την πολυεθνική «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ», οι εργαζόμενοι τώρα στα μεταλλεία έρχονται αντιμέτωποι με τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021-24 της εταιρείας» που προβλέπει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των μεταλλωρύχων. Με σειρά απολύσεων σε εργολαβικούς εργαζόμενους, με συνδικαλιστικές διώξεις εργαζόμενων, με απειλές για μαζικές απολύσεις ακόμη και σε εργαζόμενους της, με τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, με το «κόψιμο» εργατικών κατακτήσεων (διμηνιαίο μπόνους), με εφαρμογή πολλών ειδικοτήτων σε κάθε εργαζόμενο, με άρνηση να δώσει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων –μιλώντας ακόμη και για μειώσεις.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ελλιπή μέτρα προστασίας που δεν λαμβάνονται για την προστασία της Υγείας & Ασφάλειας, στα ακόμα πιο μειωμένα δικαιώματα και μισθούς των εργολαβικών εργαζόμενων –οι οποίοι είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, βιώνοντας καθημερινά την ανασφάλεια αν και αύριο θα έχουν δουλειά στο έργο- και στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις εργαζόμενων που διεκδικούν όλα τα παραπάνω.

Στην προσπάθεια των εταιρειών στα μεταλλεία να επιβάλλουν «σιγή ιχθύος», χαρακτηριστική είναι η απόλυση του Προέδρου του Σ.Ε.Μ.ΛΑ. Απόλυση που δείχνει πως κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν κοινό στόχο να αυξήσουν ακόμα περισσότερο το βαθμό της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους και μειώσουν συνολικά τα δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα εργατικά σωματεία να στείλουμε ένα μαζικό, ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, διεκδικώντας:

Να παρθεί πίσω η απόλυση 

Συμμετέχουμε:

  • Στη συγκέντρωση των σωματείων, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 08:30, έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη ενάντια στην πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.

  • Στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 11:00, στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία – Καμία συνδικαλιστική δίωξη. Εργάτες ενωμένοι – Ποτέ νικημένοι».

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας

Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας

Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κεντρικής Μακεδονίας

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης

Σωματείο Εργαζομένων ΥΜΑΘ

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων

Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης

Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας

Σωματείο Εργαζομένων στον ΣΚΛΑΒΕΝΊΤΗ

Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης στην ΠΦΛΘ

Σωματείο Εργαζομένων στο THE MET

Σωματείο Εργαζομένων στην efood

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας