Κοινωνία

Θεσσαλονίκη / Επιτροπή Σπουδαστών ΕΠΑΣ- ΟΑΕΔ: Ο πολύμηνος αγώνας μας δικαιώνεται!

—–

Ο πολύμηνος αγώνας μας δικαιώνεται! Είμαστε εν αναμονή της υλοποίησης της προφορικής δέσμευσης του γγ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης Γ. Βουτσινού ότι όσοι ήδη σπουδάζουμε στις ΕΠΑΣ θα αποφοιτήσουμε με πτυχίο με βάση το καθεστώς που μπήκαμε. Τους προηγούμενους μήνες δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Με το πείσμα και  την αγωνιστική διάθεση για σπουδές στο ύψος των αναγκών μας δώσαμε απάντηση σε όσους έλεγαν ότι ο αγώνας μας είναι εξ αρχής χαμένος.

Αποδεικνύεται ότι η συλλογική διεκδίκηση, η πάλη για τα δικαιώματα μας  και ο αγώνας απέναντι σε κάθε αδικία μπορεί με επιμονή να έχει αποτελέσματα, να φέρει τη νίκη! Είναι ο μόνος δρόμος για να ασκήσουμε πίεση, να θέσουμε εμπόδια, να έχουμε κατακτήσεις.

Το κύριο αίτημα όλων μας ήταν να μην υποβαθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας πρόσφερε το πτυχίο που παίρναμε ( επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 ν.3475/2006). Τα επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 4 μας έδιναν την δυνατότητα μετά το πέρας της διετούς φοίτησης στην σχολή -μαζί με την πρακτική άσκηση- να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε κανονικά σαν βοηθοί στις ειδικότητες μας και μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να παίρναμε την πρώτη μας άδεια. Ο νέος νόμος όμως(ν.4763/2020) θέλει να μας κατατάξει σε ένα πλαίσιο προσόντων με ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, ουσιαστικά με μια απλή βεβαίωση σπουδών με την οποία θα δίναμε εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ.

Ο δρόμος ως εδώ δεν ήταν στρωμένος εξ αρχής με ροδοπέταλα.

Οι επιπτώσεις του νέου νόμου έφτασαν στα αυτιά μας πολύ αργότερα από την ψήφιση του στην Βουλή. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι σχολές μας ήταν για μήνες κλειστές και όλους μας να έχουμε μήνες να βρεθούμε μαζι, δημιουργώντας μας μεγάλη αναταραχή, ερωτηματικά και κάνοντας την απάντηση μας να φαντάζει έργο δύσκολο και απαιτητικό.

Τοπικοί παράγοντες, βουλευτές που είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο, αρμόδια Υπουργεία και Διοίκηση ΟΑΕΔ έμειναν από την αρχή στο να μας καθησυχάζουν, να μας αποπροσανατολίσουν από το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει να κάνει με το μέλλον μας, φανερώνοντας ότι είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των σπουδαστών.

Δεν το βάλαμε κάτω!

Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι τελευταίοι μήνες ήταν ένας συνεχής αγώνας με διάφορες δράσεις, συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης,  διοίκηση του ΟΑΕΔ, κινητοποιήσεις στην πόλη για να γνωστοποιηθεί το ζήτημα μας κ.α

Διεκδικήσαμε παράλληλα το επίδομα της σίτισης το οποίο είχαν κόψει με για 4 μήνες με την δικαιολογία ότι οι σπουδαστές που λάμβαναν το συγκεκριμένο επίδομα δεν έδιναν φυσική παρουσία στην σχολή όπως ορίζει ο κανονισμός. Κάτω από την πίεση μας καταβλήθηκαν στους σπουδαστές. Απαιτήσαμε την ενίσχυση των εργαστήριων μας, συνολικά των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολών μας που ρημάζουν,  μονιμοποίηση εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας ώστε οι σπουδές μας να είναι στο ύψος των αναγκών μας.

Σε αυτή την μάχη δεν ήμασταν μόνοι μας!

Στάθηκαν δίπλα μας και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, εργατικά σωματεία ,συνάδελφοι μας από τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, συνάδελφοι μας από τους φοιτητικούς συλλόγους. Η αλληλεγγύη τους ήταν μεγάλο στήριγμα κατά την διάρκεια του αγώνα μας!

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για την συνέχεια!

Όσο και να γίνεται λόγος για αναβάθμιση, τα πάγια προβλήματα των ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ παραμένουν. Χρειάζεται να μπει στο προσκήνιο η διεκδίκηση για καλύτερα εργαστήρια, για τακτική καταβολή επιδόματος σίτισης-στέγασης, για καλύτερους όρους στην σύμβαση μαθητείας και στον χώρο δουλειάς, μονιμοποίηση εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Να μπει στο προσκήνιο η κατάργηση αυτού του αισχρού νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που μας θέλει ευέλικτους, φθηνούς και ανειδίκευτους εργάτες.

Ο αγώνας αυτός δείχνει ποια πρέπει να είναι η στάση για όλους όσους αποφοίτησαν και θα βρεθούνε το επόμενο διάστημα σε χώρους εργασίας που εκφράζεται επίθεση στα δικαιώματα τους.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.

banner-article

Ροη ειδήσεων