Κορωνοϊός

Κορωνοϊός – Άγιο Όρος: Άπραγος έφυγε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ούτε να ακούσουν για “λουκέτο” οι μοναχοί

Το κυβερνητικό σχέδιο για 15ήμερο λουκέτο στο Άγιο Όρος δεν έγινε δεκτό από τους μοναχούς καθώς επικαλέστηκαν το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας.

Τη σχετική πρόταση μετέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και γνωστός για τα θρησκευτικά του αισθήματα, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Οι εκπρόσωποι του Αγίου Όρους επικαλέστηκαν ότι έθεσαν οι ίδιοι κάποια «περιοριστικά μέτρα» (;) αλλά αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για lockdown σε όλες τις μονές , και μάλιστα με… συνοπτικές διαδικασίες αφού δεν θέλησαν καν να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και να καταγραφούν διαφωνίες στης συζήτηση. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Καρυές με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα,του κ. Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Ειδικό καθεστώς αλλά όχι για ζητήματα δημοσιας υγείας
Σύμφωνα με το Σύνταγμα το Αγιον Ορος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο όμως δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Ορους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Η κατάσταση στο Αθωνική Πολιτεία θεωρείται παρά πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν!

Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ για Covid-19 σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Τα περιοριστικά μέτρα των μοναχών και η …πανδημία γρίπης

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα. Μάλιστα στην μονή Αγίου Παύλου αναρτήθηκε πρόσφατα ανακοίνωση που έκανε λόγω για περιοριστικά μέτρα λόγω… επιδημίας γρίπης!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας