Τοπικά

Ανακοίνωση-Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία

To Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, στις 3 Μαΐου 2019 πραγματοποίησε σύσκεψη για να αποφανθεί την κατανομή των κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για την προβολή των συνδυασμών των υποψηφίων για τις εκλογές (Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές) της 26ης Μαΐου. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν καλέστηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά ούτε και το σχήμα ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που κατεβαίνει εδώ και χρόνια στην περιφέρεια, έχοντας εδώ και δύο θητείες εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, ώστε να διεκδικήσουν και να χρησιμοποιήσουν το χώρο που δικαιούνται, σε αντίθεση με όλες τις άλλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χρυσής Αυγής. Μία τέτοια τακτική καταδεικνύει εξ αρχής το αντιδραστικό κάδρο που οραματίζεται το αστικό πολιτικό σύστημα, με τις δημοτικές αρχές να παίζουν ρόλο πιστού υλοποιητή. Τακτική που θέλει συμμάχους τις μνημονιακές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και βάζει στο κάδρο του πολιτικού σκηνικού τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ξεπλένοντας τους επί της ουσίας, ενώ θέλει να βάλει το λαό και τα δικαιώματά του στο περιθώριο.

Σε αυτή τη λογική μάλλον δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει που η Ελληνική Αυγή, δηλαδή ο σχηματισμός της υπόδικης, εγκληματικής και ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, είναι στους επίσημους (καλεσμένους στην εν λόγω σύσκεψη) δικαιούχους χώρου για την προβολή τους. Χωρίς δεύτερη σκέψη το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε οι ναζιστές να διαθέτουν σήμερα και επίσημο χώρο με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται και να εξαπλώνουν περισσότερο την προπαγάνδα του μίσους, της τρομοκράτησης και του εκφοβισμού. Τη στιγμή που βγαίνουν στο φως επιθέσεις σε μετανάστες, τη στιγμή που η δίκη τους εκκρεμεί, τη στιγμή που μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν επιτεθεί  δύο φορές σε μέλη αριστερών σχηματισμών σε δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης (Μετέωρα, Μενεμένη). Τη στιγμή που αξιοποιώντας το ζήτημα του Μακεδονικού επιχειρούν να ξεμυτίσουν και επιτίθενται σε αριστερούς, αναρχικούς, καταλήψεις και στέκια. Τη στιγμή δηλαδή που παίζουν τα ρέστα τους για να εισβάλουν στο πολιτικό σκηνικό, από τη μια ως «σοβαρή» πολιτική δύναμη, και από την άλλη ως το μακρύ χέρι του συστήματος που θα χτυπάει όποιον προσπαθεί να αντισταθεί και υπερασπιστεί τα λαϊκά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, οι δημοτικές αρχές της Βέροιας επιλέγουν να τους δώσουν χώρο και βήμα για να συνεχίσουν το φασιστικό τους παραλήρημα.

Αυτή η κατάσταση δεν ήταν μονόδρομος, αλλά επιλογή. Σε άλλες πόλεις και δήμους (βλ Δ. Αθηναίων), οι δημοτικές αρχές, υπό το βάρος του λαϊκού κινήματος, δεν επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να έχει χώρο. Άλλωστε και στην ίδια τη Βέροια το λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα ήταν αυτό που της απάντησε στο εγχείρημα της να ανοίξει γραφεία στο κέντρο της. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις μαζικές κινητοποιήσεις, που έδιναν το ηχηρό μήνυμα στη Χρυσή Αυγή ότι δε χωράνε στις πόλεις και τις γειτονιές μας. Είναι σαφές λοιπόν, πως οι δημοτικές αρχές θέλουν να δώσουν συγκεκριμένο χρώμα σε αυτές τις εκλογές. Το χρώμα  της αντίδρασης. Έτσι, τα περί διευκόλυνσης της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά αποτελούν μια ακόμα απάτη του πολιτικού συστήματος. Έρχονται να χτυπήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε λαϊκές οργανώσεις και συλλογικότητες που θέλουν να υπηρετήσουν με τη συμμετοχή στις εκλογές την επικοινωνία των θέσεων τους με το λαό, κόντρα σε κρατικές παρεμβάσεις και σε «από κοινού» διαχείριση με το κράτος.

Σε αυτό όμως θα μας (ξανά)βρουν απέναντι τους.

Ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ καταγγέλλουμε το αντιδημοκρατικό πλαίσιο εμποδίων συμμετοχής στις τοπικές εκλογές των κινήσεων αλλά και τις ευρωεκλογές. Καταγγέλλουμε όσους δίνουν βήμα, δημοκρατικό άλλοθι και νομιμοποίηση στη ναζιστική και εγκληματική οργάνωση της Χ.Α.

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ…

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας