Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το περιοδικό “Βέροια-Ερατεινή Ημαθία” – Εργαλείο ιστορικής έρευνας και τοπικής αυτογνωσίας

Δήμητρα Σμυρνή

Κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και παρουσιάστηκε σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το 3ο τεύχος του  επιστημονικού περιοδικού «Βέροια-Ερατεινή Ημαθία», που συντάκτης και επιμελητής του είναι ο Δρ. Αντώνης Κολτσίδας.

Εργαλείο ιστορικής έρευνας και τοπικής αυτογνωσίας χαρακτήρισε ο Αντώνης Κολτσίδας το περιοδικό, που κλείνει φέτος τρία χρόνια ζωής και δίνει βήμα σε ανθρώπους της Βέροιας αλλά και ολόκληρης της Ημαθίας, για να καταθέσουν την προσωπική τους έρευνα και τις πνευματικές τους ανησυχίες γενικότερα στις σελίδες του.

Αφού ευχαρίστησε τον Γεράσιμο Καλλιγά που ανέλαβε κι αυτήν τη φορά την έκδοση του περιοδικού μέσω του εκδοτικού του οίκου super course, ευχαρίστησε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, αλλά και την οικογένειά του για τη στήριξη που του προσφέρει χρόνια τώρα, καθώς ασχολείται με την έρευνα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας και της Μητρόπολης που ήταν παρόντες.

Για τις δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό μίλησαν για λίγα λεπτά όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν παρόντες. Κατά τους ομιλητές:

Αλέκος Χατζηκώστας: «Αστική Σχολή Βέροιας» (Ντοκουμέντα). Το κείμενο στηρίζεται σε αρχεία του κράτους, που αποτελούν σημαντική πηγή για ιστορική έρευνα.

Γεράσιμος Καλλιγάς: «Γάμος στη Βέροια». Αναφέρεται σε γάμο της πόλης μέσα από την εικόνα προικοσύμφωνου που καθρεφτίζει την κοινωνία της Βέροιας εκείνα τα χρόνια, σε ιδιαίτερη διάλεκτο της εποχής. Το κείμενο είναι της Βούλας Χατζίκου.

Ελένη Μουστιάκα – Μπατσαρά: «Βούλα Χατζίκου». Σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Βούλας Χατζίκου και αποτίμηση της προσφοράς της στη διάσωση του ντόπιου πολιτισμού.

Αλέξανδρος Οικονόμου: «Επισκοπείο Νάουσας. Μια αρχιτεκτονική προσέγγιση». Πώς παραχωρήθηκε το αρχοντικό της Νάουσας από τον ιδιοκτήτη του στον τότε Μητροπολίτη, περιγραφή του και αρχιτεκτονικές προτάσεις επανάχρησής του.

Αντώνης Κολτσίδας: «Η Εκπαίδευση στη Βέροια (20006-2007)». Πρωτογενής έρευνα που δίνει στοιχεία για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Γιάννης Μοσχόπουλος: «Εξαγορές οθωμανικών τσιφλικιών από έλληνες κεφαλαιούχους». Οικονομική διείσδυση ελλήνων κεφαλαιούχων, δημιουργώντας έτσι νομικά ελληνικές νησίδες γης.

Εμμανουήλ Βαλσαμίδης: «Ημερολόγιο ταμείου της δεκάτης των σταφυλιών του 1906 στη Νάουσα» .Εντυπωσιακές πληροφορίες για τις αμπελοκαλλιέργειες στη Νάουσα που κάλυπταν 22.000 στρέμματα το 1906, με 850 αμπελοκαλλιεργητές.

Παύλος Πυρινός: «Κατάλογοι βιβλίων Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου 1932-36». Καταχώρηση σπάνιων βιβλίων που αναδεικνύουν τη σημασία των βιβλιοθηκών στη γνώση εκείνης της εποχής.

Δημήτριος Μπάϊτσης: «Γενίτσαροι και Μπούλες». Θρύλοι και παραδόσεις –  Αναφορά σε πρώτες δημοσιεύσεις από το 1909.

Καλλιόπη Μπόντα: «Αριστοτέλης Ζάχος. Ο αρχιτέκτονας που φωτογράφισε τη Βέροια του Μεσοπολέμου». Επέστρεψε από τη Γερμανία αποζητώντας να καταγράψει με τη φωτογραφική του μηχανή την ψυχή του λαού. Με τη Βέροια είχε ιδιαίτερους δεσμούς.

Παλαμάς Κυριλλίδης: «Τα ασκηταριά της Σκήτεως Βεροίας». Ο φυσικός χώρος του Αλιάκμονα ιδανικός για τις σκήτες που δημιουργήθηκαν εδώ, ίσως κι από τον 3ο αιώνα.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο περιοδικό απουσίαζαν στην παρουσίαση του τεύχους.

Αυτοί ήταν:

Εμμανουήλ Πάσχος: «Η ανακάλυψη των ουδετέρων ρευμάτων»

Ευρυδίκη Κεφαλίδου: «Ασώματα, ένα αρχαίο νεκροταφείο στην Ημαθία».

Αγαθονίκη Τσιλιπάκου: «Επιδράσεις της Κρητικής Σχολής στη ζωγραφική της Βέροιας τον 17ο αιώνα.

Κων/νος Ζώκος: «Τρία χωροχρονικά στιγμιότυπα σε Πανελλήνιες Εξετάσεις στην Ημαθία».

Παναγιώτης Παπαδόπουλος: «Το χρονολόγιο της Δημοκρατίας του Πόντου».

Γι’ αυτούς διαβάστηκαν σημειώματά τους που έστειλαν ή έγιναν περιλήψεις των δημοσιευμάτων τους και διαβάστηκαν από τον Αντώνη Κολτσίδα.

 Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων