Βέροια Πολιτισμός

Στον Τσαϊκόφσκι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου  από το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας

Το Δημοτικό Ωδείο Βέροιας γιόρτασε απόψε την Παγκόσμια Ημέρα Πιάνου  μ’ ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ρώσο συνθέτη, τον Πιοτρ  Ίλιτς  Τσαϊκόφσκι.

Οι καθηγητές του Ωδείου, Θανάσης Ρεπάνης, Νάντια Τζήμα, Πέτρος Φάκας, Πόπη Φιρτινίδου και Βαλεντίνη Φωκά, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα με μαθητές τους, που αναδείκνυε στη σκηνή το παιδαγωγικό και πιανιστικό έργο του Τσαϊκόφσκι.

Στον πρόλογό του ο Διευθυντής του Ωδείου, Πέτρος Ρίστας, τόνισε τη θέση που κατέχει το πιάνο, το «πολύχρωμο» αυτό όργανο, στη μουσική, μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα την αφιερωμένη σ’ αυτό, που επιλέχθηκε να είναι η 88η  όσες και οι 88 χορδές του.

Το Δημοτικό Ωδείο αποφάσισε να τη γιορτάσει με Τσαϊκόφσκι και η Βαλεντίνη Φωκά διάβασε στη γλώσσα του συνθέτη το μήνυμα του ρώσου προξένου που στάλθηκε στο Ωδείο, μιλώντας για τη θέση που αυτός κατέχει στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η Πόπη Φιρτινίδου διάβασε τη μετάφραση του μηνύματος αλλά και το μήνυμα που στάλθηκε στο Ωδείο για την εκδήλωση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η βραδιά ήταν μια βραδιά λόγου και μουσικής, καθώς τα κομμάτια που ακούστηκαν από τους μαθητές του Ωδείου έδεσαν με το λόγο, φωτίζοντας το πρόσωπο του μεγάλου συνθέτη.

Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι Σπύρος Καλαντζόπουλος, Αναστάσης Κετίκογλου και Γιάννης Μαντραντζής.

Διάβασαν ο Σπύρος Καλαντζόπουλος, ο Γιάννης Μαντραντζής και η Σοφία Παυλίδου.

Παράλληλα, καθώς γινόταν το πορτρέτο του Τσαϊκόφσκι με λόγο και μουσική, προβάλλονταν στην οθόνη πίνακες ρώσων καλλιτεχνών, την επιλογή των οποίων έκανε η Ελένη Συλίβριλη. Υπεύθυνος για την προβολή ο Αναστάσης Κετίκογλου.

Έπαιξαν πιάνο οι: Στέργιος Τάνης, Δήμητρα Νικολαΐδου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Δήμητρα Κουκουλιάντα, Ορέστης Μπαντής, Βέρα Μαγαλιού, Εβελίνα Κοντοτάσιου, Τατιάνα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Λιλιοπούλου, Θεολογία Μουρατίδου, Ευτέρπη Αδαμοπούλου, Κωνσταντίνα Ακριτίδου, Ελένη Ιωακειμίδου, Κατερίνα Νικολαΐδου, Ειρήνη Μπέσιου.

Την Ελένη Ιωακειμίδου συνόδεψε με το βιολί της η αδελφή της Κλεόνη Ιωακειμίδου, μαθήτρια του Γιάννη Στέφανου Βλάχου.

Μια ενδιαφέρουσα βραδιά με παιδαγωγικό, πέρα από το μουσικό της, χαρακτήρα.

far

Φωτογραφίες: faretra.info  

     

banner-article

Ροη ειδήσεων