Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Γ. Ξ. Τροχόπουλος “Βάντα”. Παρουσιάστηκε ένα βιβλίο σκληρής αλήθειας και μεγάλης ευαισθησίας

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Βέροια, στον Πολυχώρο «Ελιά», παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του Γ.Ξ. Τροχόπουλου «Βάντα», Εκδόσεις Χίος, που πραγματεύεται μια αληθινή ιστορία, όπου η πάλη με την αρρώστια αλλά και η δύναμη της αγάπης χτίζουν μια νουβέλα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όπως είπαν οι παρουσιαστές του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Γεράσιμος Καλλιγάς, ιδιοκτήτης του γνωστού εκδοτικού οίκου Super Course, o Hovik Kassapian, εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, αφού το βιβλίο αναφέρεται και στη Γενοκτονία των Αρμενίων, και ο συγγραφέας.

Πρωταγωνιστής στο βιβλίο ο Πωλ Τσορμπατζιάν, Αρμένιος, που ο πόλεμος του Λιβάνου τον έφερε στην Ελλάδα και που, από ένας δυναμικός και προικισμένος με πολλά χαρίσματα άνθρωπος, με λαμπρή οικογένεια και καριέρα που χτίζει εδώ, χτυπιέται ξαφνικά από την αρρώστια, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δίνοντας πια έναν αγώνα ζωής.

Σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, ο Γεράσιμος Καλλιγάς, που έζησε τον ήρωα του βιβλίου, καθώς συνεργάστηκε μαζί του,  αφού αναφέρθηκε στον τρόπο που τον γνώρισε, στα μοναδικά του χαρίσματα, όπως την πολυγλωσσία –γνωρίζει πέντε γλώσσες-  την εργατικότητα, την αγάπη του για τους μαθητές του στο  Lexis, οι οποίοι του την ανταπέδιδαν, την πολύτιμη συνεργασία του στο Super Course, είπε:

«Ο Πωλ έστησε εδώ στη Βέροια μια ευτυχισμένη οικογένεια με την αγαπημένη του γυναίκα Βίκυ Ορταντζόγλου και τα τρία του παιδιά, μέχρι που η ζωή του παίζει αυτό το θλιβερό σενάριο ανατροπής, που μεταφέρεται στο βιβλίο. Βάντα, είναι η περιοχή που ζει η οικογένεια, εδώ στη Βέροια, πάνω από τη Ραχιά.

Οι αναγνώστες στο βιβλίο θ’ αναγνωρίσουν ίσως δικές τους καταστάσεις και προπαντός θα μάθουν για την αρρώστια, που χτυπά ξαφνικά την πόρτα και για την οποία ελπίζουμε να βρεθεί επιτέλους το φάρμακό.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, διαβάζεται εύκολα και θα γίνει best seller.»

Ο Hovik Kassapian,  εκπροσωπώντας την Αρμενική Κοινότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι από την Κοινότητα υπάρχει η διάθεση επαναπαρουσίασης του βιβλίου, είπε γι’ αυτό και τον συμπατριώτη του ήρωα της νουβέλας:

«Το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο ζωής, το οποίο διαβάζεται εύκολα. Βιβλίο με έντονο ρυθμό, ενώ θα έπρεπε να προκαλέσει καφκικά συναισθήματα, αποπνέει ολόκληρο την πάλη της ζωής.

Μας μεταφέρει στη Αρμενική Γενοκτονία του 1915-1922, αλλά και στα γεγονότα του Λιβάνου, στοιχειοθετώντας την αφήγησή του.

Είναι ένα βιβλίο με έντονο suspense και με στέρεο χτίσιμο των χαρακτήρων. Ενώ πρωταγωνιστής λογικά είναι ο άρρωστος ήρωας, για μένα πρωταγωνίστρια είναι η γυναίκα του Πωλ, η Βίκυ, που τον στηρίζει.

Είναι ένα βιβλίο αγάπης με δυνατούς χαρακτήρες, περιγράφοντας ένα ζευγάρι που αγωνίζεται, ένα βιβλίο σκληρό με την αλήθεια του, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ευαισθησία.»

Ο συγγραφέας Γεώργιος-Ξάνθιππος Τροχόπουλος, αφού αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον ήρωα του βιβλίου, είπε για τη νουβέλα του:

«Με το βιβλίο μου μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, μπαίνω στα βαθιά. Χτίζω την ιστορία μου πάνω σε δύο παράλληλες γραμμές ζωής. Όταν αρχίζει το δράμα της αρρώστιας για τον Πωλ τον βάζω να μιλά στο βιβλίο με τον εαυτό του. Σε μια «ομολογία» που φωτίζει την αρρώστια του αλλά και τα συναισθήματά του, ο Πωλ, μετά από περιπέτειες που φωτίζουν το δρόμο της προσπάθειας για ίαση, ομολογεί μέσα από ένα κοντράστ συναισθημάτων πως πρέπει να μάθει να ζει με την αρρώστια.

Μπορεί να πέσεις, να ματώσεις, επιβάλλεται όμως να σηκωθείς, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πωλ και το βιβλίο.»

Η γυναίκα του Πωλ, η Βίκυ Ορταντζόγλου Τσορμπατζιάν, που ήταν παρούσα στην παρουσίαση, είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα βιβλίο που δεν προκαλεί οίκτο. Ένα βιβλίο που χρέος του θεωρεί την ενημέρωση, γιατί αύριο η αρρώστια μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε από μας.»

Τέλος, ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων