Κοινωνία

Μείωση του ορίου προστασίας κάτω από τα 100.000 ευρώ ζητούν οι τράπεζες

«Ο νόμος Κατσέλη θα ισχύει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, ωστόσο, θα πρέπει να καταστούν πιο περιοριστικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με το εισόδημα αλλά και την αξία των ακινήτων, για την οποία οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ». Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής», κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Economist στο Βερολίνο, ο αναπλ. CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης.

Ο κ. Καλαντώνης αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θερμό ζήτημα για το πολιτικό σύστημα, τις τράπεζες και φυσικά την ελληνική κοινωνία, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση για τις τελικές αποφάσεις είναι σε εξέλιξη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμη ένα σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και αφορά το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει ότι το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.

Σύμφωνα με το Capital.gr, το πλάνο των τραπεζών, που είναι ανεξάρτητο από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, προβλέπει μείωση του ορίου για το “άσυλο” της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, στις 80.000 ευρώ. Έχοντας αποφασίσει να μειώσουν το όριο των πλειστηριασμών κάτω από τις 100.000 ευρώ, τις προηγούμενες ημέρες οι τράπεζες κατέληξαν στην απόφαση να διαμορφώσουν από κοινού το νέο όριο διενέργειας πλειστηριασμών, στις 80.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά οι τράπεζες παραδέχτηκαν στο Συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ότι έχουν ζητήσει από την Αθήνα τα όρια προστασίας που ισχύουν από το νόμο Κατσέλη να πέσουν και κάτω από τις 100.000 ευρώ, αναφέρει και ο ΣΚΑΙ.

Σήμερα για τους άγαμους το όριο ορίζεται στα 180.000 ευρώ ενώ για τους πολύτεκνους είναι στα 280.000 ευρώ.

Ήδη έχουν προγραμματιστεί 24.000 πλειστηριασμοί ως τον Ιούνιο οι οποίοι θα αυξηθούν ραγδαία αν τελικά πέσουν τα όρια προστασίας.

Αυτή είναι η μια πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι καθώς υπάρχει και η πρόταση υιοθέτησης του κυπριακού μοντέλου. Αυτό προβλέπει την επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου του ενός τρίτου της μηνιαίας δόσης που ορίζεται να πληρώνει ο δανειολήπτης του οποίου η πρώτη κατοικία προστατεύεται, εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων