Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ο Κώστας Κρομμύδας και το βιβλίο του “Μυρωδιά από σανίδι” σε μια αλλιώτικη παρουσίαση στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Και στη Βέροια παρουσιάστηκε, μετά από πολλές άλλες παρουσιάσεις, το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα «Μυρωδιά από σανίδι», εκδόσεις Διόπτρα.

Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών της Βέροιας με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο, παρουσίασε το βιβλίο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε μια βραδιά, όπου η μουσική και η θεατρική απόδοση κομματιών από μέλη του, ηθοποιούς του Ομίλου, έδωσαν μια διάσταση θεατρική στην προσέγγισή του, διάσταση ανάλογη με τον τίτλο του βιβλίου.

Η βραδιά ξεκίνησε πρωτότυπα με τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, που τα απέδωσαν αισθαντικά ο Φώτης Σιμόπουλος και ο Στέργιος Μποζίνης, μέλη του Ομίλου, κιθάρα και φυσαρμόνικα μαζί με το τραγούδι, παρασύροντας το κοινό να σιγοτραγουδά μαζί τους.

Οι ηθοποιοί του Ομίλου,  Ναυσικά Στάθη, Δέσποινα Γιαγκόγλου, Κατερίνα Σαμαρτζίδου και Αλέξανδρος Μανούδης, απέδωσαν με ευαισθησία και θεατρικό χρώμα αποκτημένο από την εμπειρία της ενασχόλησής τους με τις παραστάσεις του Ομίλου, που είναι συχνές και αξιόλογες, κομμάτια από το βιβλίο, προσδίδοντάς τους ατμοσφαιρικότητα.

Το κλίμα ήταν κατάλληλο πια για να πάρει το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Κώστας Κρομμύδας, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός με συμμετοχές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και συγγραφέας πολλών βιβλίων με κυκλοφορία και διακρίσεις.

Η διπλή του ιδιότητα,  του συγγραφέα και ηθοποιού, οδήγησε σε μια ιδιαίτερη παρουσίαση του βιβλίου από τον ίδιο, που θύμιζε θεατρικό μονόλογο, γεμάτο ζωντάνια, χιούμορ, αυτοσχεδιασμούς και φυσικά τρομερή επικοινωνία με το κοινό.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πώς ξεκίνησε να γράφει και  μιλώντας πρώτα για τα προηγούμενα βιβλία του, πέρασε στο τελευταίο, στο «Μυρωδιά από σανίδι», στις σελίδες του οποίου καθοριστική και προσδιοριστική είναι η παρουσία του θεάτρου στα δρώμενα του μυθιστορήματος, αφού οι πρωταγωνιστές του είναι ηθοποιοί και η δράση του κινείται παράλληλα με τη θεατρική δράση.

Συναρπαστικός στο μονόλογό του ο συγγραφέας, σπάζοντάς τον κάθε τόσο με άμεση επικοινωνία με το κοινό του, το οποίο χαρακτήρισε υψηλό, όπως και τη Βέροια που έχει αξιόλογη πολιτιστική ζωή, έδωσε μια βιβλιοπαρουσίαση ενδιαφέρουσα και διαφορετική από τις συνηθισμένες, προκαλώντας έτσι να διαβάσουμε το βιβλίο, που σίγουρα και σαν θέμα αλλά και σαν γραφή, αν κρίνει κανείς από το συγγραφέα του, ξεφεύγει από την πεπατημένη.

Δεν το διαβάσαμε ακόμα, αν κρίνουμε όμως από τη συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση κι όπου ακούστηκαν απ’ όσους είχαν διαβάσει προηγούμενα βιβλία του θετικότατα σχόλια, τότε και το τελευταίο θα πρέπει να είναι το ίδιο καλοτάξιδο όπως και τα προηγούμενα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων