Βέροια Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα

“Φωτεινή Χαμιδιελή”. Μια ζωγράφος – Ένα βιβλίο

Δήμητρα Σμυρνή

Στο τέλος του καλοκαιριού κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις του Φοίνικα το βιβλίο «Φωτεινή Χαμιδιελή», ενταγμένο στη σειρά «Παλεττών οι πλόες – Σύγχρονοι έλληνες ζωγράφοι», με επιμέλεια του Κώστα Ριζάκη και της Δήμητρας Μήττα.

Βιβλίο εξαιρετικά προσεγμένο από τους επιμελητές του, φιλοξενεί στις σελίδες του τις απόψεις ανθρώπων που γοητεύτηκαν από το έργο της ζωγράφου και καταγράφουν τις σκέψεις τους γι αυτό, με γνώση και πολλές φορές με συγκίνηση.

Ποιητές και ποιήτριες, κριτικοί Τέχνης, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, πεζογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, γκαλερίστες, ψυχοθεραπευτές, φιλόλογοι, άλλοι Έλληνες και άλλοι ξένοι, καταθέτουν όχι μόνο την κριτική τους ματιά αλλά βοηθούν και οποιονδήποτε άλλο που το έργο της Χαμιδιελή θ΄αποτελέσει γι αυτόν αισθητικό, ψυχικό και νοητικό ερέθισμα, να προχωρήσει στη μελέτη του, έχοντας έναν έγκυρο οδηγό. Δύο συνεντεύξεις της ζωγράφου φωτίζουν καλύτερα το δικό της πορτρέτο, με τον εξομολογητικό τους χαρακτήρα.

Φωτογραφίες επιλεγμένων έργων της, που ολοκληρώνουν την έκδοση στο τέλος του βιβλίου,  αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τον αναγνώστη που δε γνωρίζει το έργο της Χαμιδιελή, αλλά και ευχάριστη υπόμνηση για κείνον που το γνωρίζει και το αγαπά.

Η Φωτεινή Χαμιδιελή, η βεροιώτισσα ζωγράφος που μετανάστευσε μικρή με την οικογένειά της στην Αμερική και σπούδασε ζωγραφική στο Ροντ- Άιλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών και αργότερα στην Ιταλία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα έργο πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα, με δεκαεφτά ατομικές εκθέσεις και  περισσότερες από εκατό ομαδικές στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Η ζωγραφική της διακρίνεται για το απόλυτα προσωπικό ύφος, όπου αποτυπώνεται ο κόσμος της γυναικείας ψυχοσύνθεσης με τρόπο πρωτότυπο και αινιγματικό,  με πλημμυρίδα χρωμάτων με τα οποία σαρκώνει το γυναικείο της σύμπαν.

Απόψεις, όπως οι παρακάτω, οδηγούν σ΄ ένα ασφαλές συμπέρασμα και για την ιδιαιτερότητα της ζωγράφου και για την αξία του βιβλίου που γράφτηκε γι αυτήν.

«Το γυναικείο σύμπαν της Φωτεινής Χαμιδιελή χαρτογραφείται με αδρές πολύχρωμες, αποφασιστικές πινελιές[…] Περικλείει τα στίγματα του παρελθόντος, τα δώρα και τις πληγές του παρόντος, τους φόβους και τις προσδοκίες του μέλλοντος.»
Χριστίνα Καραντώνη, ποιήτρια

«Η Χαμιδιελή μοιάζει να συμπληρώνει σταδιακά ένα ημερολόγιο με εικόνες αφηγηματικές, αν και κρυπτικές λόγω του αινιγματικού τους χαρακτήρα…»
Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, ιστορικός, κριτικός Τέχνης

«Τα χρώματα κατέχουν στον πολιτισμικό της κώδικα την ίδια θέση που κατέχουν οι λέξεις στους ποιητές και οι νότες στους μουσικούς[…] Η Φωτεινή Χαμιδιελή φαίνεται να αναζητά μια απάντηση στη μεταφυσική αγωνία για τη ζωή και το θάνατο, για τη συμφιλίωσή τους.»
Δημήτρης Μάρτος, αρχιτέκτονας

«Η Χαμιδιελή είναι μία προγονική, μητριαρχική μάρτυρας κάθε αρχαίας κουλτούρας, κάτι που εκφράζεται μέσα από το έργο της. Αντιπροσωπεύει δυναμικά έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, αυτόν της Αρχαίας Ελλάδας.»
Anna Masssinissa, επιμελήτρια Φαμπριάνο Ακουαρέλλο

«Τα έργα της είναι προβολές τραγικών εικόνων του ασυνειδήτου. Είναι τα ψυχικά αδιέξοδα του απομονωμένου ατόμου στην ερημία του κόσμου.»
Βάσω Οικονομοπούλου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

«Οι γυναικείες μορφές της βοηθάν την ίδια πιθανόν να εξερευνήσει τον εαυτό της, βοηθάνε όμως κι εμάς να συνομιλήσουμε με το μέσα μας, το γυναικείο και το ανθρώπινο.»
Νόρα Πυλόρωφ, συγγραφέας

Ένα βιβλίο ιδιαίτερα ελκυστικό για τους φίλους της Τέχνης.

      

banner-article

Ροη ειδήσεων