Περιβάλλον

ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βέρμιο – ΟΧΙ στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Εδώ και καιρό παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα των “αιολικών πάρκων” στο Βέρμιο. Οι πληροφορίες επαληθεύονται με τον πιο άσχημο τρόπο όσο αναφορά τα σχέδια για την εγκατάσταση 819 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, με τις 155 εξ αυτών να έχουν αδειοδοτηθεί. Οι εταιρίες και το κράτος, στην προσπάθεια τους να κατευνάσουν την ανησυχία και τον φόβο της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον αλλά και στην καθημερινότητα μας, εξαγγέλλουν θέσεις εργασίας στο όνομα της δήθεν “πράσινης ανάπτυξης” και ανταποδοτικά οφέλη.

Όλοι όσοι εμπλέκονται ενεργά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι σε θέση να γνωρίζουν πως όταν οι εταιρίες μιλούν για “πράσινη ανάπτυξη”, από πίσω κρύβεται πάντα η κερδοσκοπία.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εγκατάστασης, θα είναι άμεση στην χλωρίδα και πανίδα του Βερμίου, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον. Με την εξόρυξη χώματος και βράχων για την κατασκευή των τσιμεντένιων βάσεων ώστε να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, καταστρέφεται μια για πάντα η μορφολογία του εδάφους και ο υδροφόρος ορίζοντας. Με την διάνοιξη δρόμων συνολικού μήκους 150+ χιλιομέτρων στο Βέρμιο ώστε να μεταφερθούν τα υλικά για την κατασκευή, με την υλοτόμηση ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού δέντρων, που θα διαταράξει την ισορροπία της βιοποικιλότητας της περιοχής, θα ανοίξει συγχρόνως και τον δρόμο στους λαθρουλοτόμους και λαθροκυνηγούς.

Οι ήδη τοποθετημένες ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής (Ιμπιλί) στο Βέρμιο, έδειξαν τις επιπτώσεις που έχουν στο φυσικό περιβάλλον.

Η ομάδα μας εκφράζει πως είναι επιτακτική ανάγκη για συντονισμό όλων των συλλογικοτήτων, ομάδων, ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, που δραστηριοποιούνται στη φύση και στο βουνό εκφράζοντας την αντίθεση τους στην κατασκευή των αιολικών πάρκων.

Είναι ανάγκη να δράσουμε πριν μας προλάβουν τα γεγονότα και πριν είναι πολύ αργά για το Βέρμιο.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των αδειών και των αποφάσεων και θέτουμε υπόψιν των τοπικών δημοτικών συμβουλίων τις επιπτώσεις που θα έχει η περιοχή του Βερμίου και οι κάτοικοι των κοινωνιών από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας θα συνεχίσει τον αγώνα, μέσα από την ενημέρωση του κόσμου, την οργάνωση δράσεων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και εκφράζει την ανάγκη για στήριξη από τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ας σηκώσουμε τώρα το ανάστημα μας πριν είναι πολύ αργά!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, ώστε να μην γίνει  το περιβάλλον έρμαιο στα καπρίτσια του καπιταλισμού.

Από το Βέρμιο και τα Πιέρια, μέχρι την Μάνη, την Κρήτη, την Σαμοθράκη, καμιά ανεμογεννήτρια στα βουνά και πουθενά.

ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΡΩΜΟΜΠΙΖΝΕΣ ΣΑΣ.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΡΙΤΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ.

-Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας

-Χλωρίδα και πανίδα του Βερμίου (ομάδα έρευνας και πληροφόρησης)

fb:Περιβαλλοντική Περιηγητική ομάδα Βέροιας

email: [email protected]