Βέροια Πολιτισμός

Με μεγάλη επιτυχία η 1η μέρα του 12ου Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Βέροια – Το πρόγραμμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου

Δήμητρα Σμυρνή

Και φέτος η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Ημαθίας διοργανώνει φεστιβάλ κινηματογράφου, το 12ο κατά σειρά, σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Το τριήμερο του 12ου Φεστιβάλ περιλαμβάνει ταινίες που θα προβάλλονται στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας απόγευμα και βράδυ, από σήμερα Κυριακή μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαρτίου.

Οι σημερινές ταινίες απευθύνονταν η πρώτη, το «Phantom Boy», σε παιδιά –κι απ’ ότι μας είπαν βρήκε ανταπόκριση στην απογευματινή προβολή-  και η δεύτερη, το «Γαλλικό Καν-Καν», γέμισε την αίθουσα της Στέγης με ένα κοινό που έφυγε ικανοποιημένο από την προβολή της.

Αν και πολύ παλιά η ταινία, κατόρθωσε να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού με την εξαιρετική για την εποχή της και τα μέσα που διέθετε τότε ο κινηματογράφος σκηνοθεσία του Ζαν Ρενουάρ, γιου του διάσημου ζωγράφου Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ, την ερμηνεία του Ζαν Γκαμπέν, αλλά προπαντός την αποτύπωση με εμπνευσμένο τρόπο εκείνης της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας, που χαρακτήριζε το Παρίσι του 1900, το Παρίσι του «Μουλέν Ρουζ» και του καν-καν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θυμίζει πίνακες του Ρενουάρ ή του Τουλούζ Λωτρέκ, που την απέδωσαν εικαστικά.

Τη βραδινή προβολή της ταινίας συμπλήρωσε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ της Στέγης, που έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να ανταλλάξει τις εντυπώσεις του.

Αύριο Δευτέρα 6 Μαρτίου, 2η μέρα του Φεστιβάλ, θα προβληθούν οι ταινίες:

   ώρα 19.00

Quai d’Orsay 

Σκηνοθεσία: Bertrand Tavernier

Πρωταγωνιστούν: Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup

Διάρκεια: 114′

Η ταινία του βετεράνου σκηνοθέτη Bertrand Tavernier Quai d’Orsay μας βάζει στην ζωή ενός άρτι αποφοιτήσαντα πολιτικού επιστήμονα που προσλαμβάνεται για να γράφει τους λόγους του υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας και νιώθει χαμένος στους μαιάνδρους της πολιτικής. Ο Niels Arestup κέρδισε το βραβείο Σεζάρ για ερμηνεία σε δεύτερο αντρικό ρόλο.

  ώρα 21.00

Le Havre

Σκηνοθεσία: Ακι Καουρισμάκι

Πρωταγωνιστούν: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo

Διάρκεια: 94′

Ο Μαρσέλ Μαρξ, πρώην συγγραφέας έχει αποσυρθεί στην πόλη της Χάβρης όπου ασκώντας το επάγγελμα του λούστρου, αισθάνεται ότι είναι πιο κοντά στο λαό. Όταν η μοίρα βάζει στο δρόμο του ένα παιδί που μετανάστευσε από την Αφρική, έρχεται η ώρα να αντιδράσει κι αυτός στον τυφλό μηχανισμό του Κράτους και τον αστυνομικό κλοιό που όλο και σφίγγει γύρω από τον νεαρό πρόσφυγα…

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας