Κοινωνία

“Στη Μόρια, στην Ελλάδα, δείτε πώς ζουν άνθρωποι” – “Ακόμη και τα σκυλιά ζουν καλύτερα”

Το γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο πρόσφυγα που  καταγγέλλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις σκηνές στη Μόρια οι οποίς είναι θαμμένες κάτω από το χιόνι.

Στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό στις 7 Ιανουαρίου, λέει:Στο βίντεο που τράβηξε με το κινητό στις 7 Ιανουαρίου, λέει: «Στη Μόρια, στην Ελλάδα, δείτε πώς ζουν οι άνθρωποι».

Kαι συνεχίζει: «Γιατί δεν μπορούμε να φύγουμε από εδώ; Γιατί να ζούμε εδώ σε αυτές τις συνθήκες; Σε αυτές εδώ τις συνθήκες! Είναι αδύνατον, Θεέ μου! […] Είναι φυσιολογικό αυτό;! […] Δεν μπορούμε να ζούμε σαν στοιβαγμένα πτώματα. Είναι λογικό να ζούμε εδώ; Αφήστε μας να φύγουμε! Γιατί κρατάτε τους ανθρώπους εδώ; Ακόμη και τα σκυλιά ζουν καλύτερα! Κοιτάξτε πώς είμαστε, κοιτάξτε μας εδώ πέρα. Είναι αυτό λογικό, ε; Κερδίζετε με εμάς, κάνουν χρήματα από εμάς. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, τι είναι λογικό εδώ μέσα;».

Την ίδια ώρα, το αρμόδιο υπουργείο διαμηνύει πως ποτέ δεν απαγόρευσε στους δημοσιογράφους να μπουν στον καταυλισμό και ως απόδειξη δίνει τη ζωντανή σύνδεση που έκανε η ΕΡΤ το βράδυ τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ωστόσο, ο Γιάννης Σινάνης από το lesvosnews.gr σε ζωντανή σύνδεση με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιχείρησε το πρωί της Τρίτης να μπει στη Μόρια, αλλά οι αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο.

Στην απίστευτη και προκλητική απαγόρευση λήψης φωτογραφιών από τον παγωμένο καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου προχώρησαν χθες οι αρμόδιοι, προφανώς πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουν την κατακραυγή.

Εν τούτοις, για τρίτη μέρα σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο και στο χιόνι, αφού ο χιονιάς και η κακοκαιρία που πλήττουν την χώρα μας έπληξαν και την Λέσβο. Το χιόνι στον καταυλισμό κάλυψε τα πάντα, ακόμα και τις καλοκαιρινές σκηνές στις οποίες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να προστατευτούν. Την επομένη του χιονιά, ο ήλιος που βγήκε μετέτρεψε το χιόνι σε πάγο, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί, που κινδυνεύουν από κρυοπαγήματα.

 Ζώντας έξω στην παγωνιά, τώρα να έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μία δυσκολία. Καθώς οι περισσότεροι προέρχονται από περιοχές που δεν είναι συνηθισμένα τέτοια καιρικά φαινόμενα, δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν πάνω στο παγωμένο, και πολύ επικίνδυνο, έδαφος!
 
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας