Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο 2017 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου, παρακαταθήκη για τους νεότερους

Δήμητρα Σμυρνή

Συνεχίζοντας την παράδοση της έκδοσης του ημερολογίου του, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου παρουσίασε σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το Ημερολόγιο του 2017, με επιμέλεια κειμένων από τον Ομότιμο Καθηγητή της Γλωσσολογίας του ΑΠΘ , τον Αντώνη Μπουσμπούκη.

Ο Πρόεδρος του ΠΟΞ Βασίλης Χασιώτης, που προλόγισε, τόνισε πως ο Όμιλος συνεχίζει την έκδοση των ημερολογίων, πιστεύοντας στην αξία της προσπάθειας, αφού προβάλλει εικόνες και προπαντός παραδόσεις του χωριού.

Ο Γιάννης Τσιαμήτρος, με διαρκή προσφορά στον ΠΟΞ, έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην κτηνοτροφική ζωή των Βλάχων, αφού το ημερολόγιο έχει την πρωτοτυπία να αναφέρεται στα κοπάδια τους.

Μιλώντας για την παλιά αίγλη που είχαν τα κοπάδια στη ζωή των Βλάχων, πέρασε σε πληροφορίες άγνωστες στους περισσότερους  για τη φροντίδα τους αλλά και για τη σχέση που είχαν με τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι.IMG_9937

«Η μορφή του τσελιγκάτου ήταν μια μορφή αρχέτυπου συνεταιρισμού» είπε ο Γιάννης Τσιαμήτρος, καταλήγοντας με τη φράση « Το ημερολόγιο μπορεί να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει με το θέμα του τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι όμως ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας, που ήταν τότε τόσο στενά δεμένοι με τη φύση».

Ο Αντώνης Μπουσμπούκης, επισημαίνοντας την ανάγκη να πληροφορηθούν οι νέοι πράγματα που έχουν σχέση με την καταγωγή τους και τις παραδόσεις τους, τα οποία και αγνοούν, θεώρησε την έκδοση των ημερολογίων του ΠΟΞ, μια αξιόλογη παρακαταθήκη και τα ημερολόγια που εκδόθηκαν από το 2013 συλλεκτικά και ως προς το θέμα αλλά και ως προς το περιεχόμενο και την ποιότητα.

«Ο λαϊκός μας πολιτισμός ήταν συνδεδεμένος με τη φύση, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα» είπε, κάνοντας μια αναδρομή στο περιεχόμενο των προηγούμενων ημερολογίων.IMG_9964

Τοπωνύμια του Ξηρολιβάδου που πάνε να χαθούν με το πέρασμα του χρόνου, Βλάχοι κυρατζήδες, που όργωναν με τα φορτωμένα αλογομούλαρά τους την Ευρώπη, μεταφέροντας γνώσεις, δέντρα και θάμνοι του χωριού, αργαλειοί και χειροτεχνήματα του παλιού βλάχικου πολιτισμού, ήταν τα θέματα των παλιότερων ημερολογίων.

«Στο ημερολόγιο του ’17, που είναι αφιερωμένο στα είδη των αιγοπροβάτων, το εξώφυλλο κοσμεί ο ανώνυμος κτηνοτρόφος, που συμπυκνώνει στο πρόσωπό του και τη δύναμη της παραγωγικής αντίληψης της οικονομίας και όχι την παρασιτική, που βιώνουμε σήμερα» είπε ο Καθηγητής, κάνοντας μια ενδιαφέρουσα αναφορά σε κάθε σελίδα του ημερολογίου, που προβάλλονταν ταυτόχρονα στην οθόνη, καθώς τα ονόματα των διαφόρων ειδών τού έδιναν την ευκαιρία να μεταδώσει με απλό και εύληπτο τρόπο τις εντυπωσιακές γλωσσολογικές του γνώσεις.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το λαϊκό μας πολιτισμό» κατέληξε ο Αντώνης Μπουσμπούκης και οι αναφορές του σ’ αυτόν απόψε ήταν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να τον γνωρίσουμε περισσότερο.

Φωτογραφίες: faretra. info

IMG_9933IMG_9960IMG_9925IMG_9952IMG_9966

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας