Οικονομία Πολιτική

Φρόσω Καρασαρλίδου: “Στόχος μας η ανάπτυξη και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”

Ομιλία Φρόσως Καρασαρλίδου για το Κρατικό Προϋπολογισμό

«Στόχος μας η ανάπτυξη και

η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

Την ανάγκη να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να πετύχει η χώρα μας το στοίχημα της ανάπτυξης τη νέα χρονιά, τόνισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου στην ομιλία της στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017.

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη, τις συνέπειες των προηγούμενων πολιτικών ήταν και είναι να καταφέρει να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και πράγματι το ευνοϊκότερο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον που προβλέπεται για το 2017, επιτρέπει την συνύπαρξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1.75% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπερβαίνει τον δημοσιονομικό στόχο ενσωματώνοντας ταυτόχρονα, την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, σε όλους τους νομούς της χώρας», τόνισε στην ομιλία της η Φρόσω Καρασαρλίδου.

Πιο ειδικά, όπως είπε, στον τομέα της Υγείας προωθούμε τη μεταρρύθμιση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος υγείας με Τοπικές Μονάδες Υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς και Διεπιστημονικές Ομάδες Υγείας, με προγράμματα 16ωρης εφημερίας για μη απειλητικά για τη ζωή επείγοντα περιστατικά, με αναβάθμιση της λειτουργίας των Μονάδων του ΠΕΔΥ, των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων – ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές, στα Νησιά που αντιμετωπίζουν και τα προσφυγικά ρεύματα και τον πολυάριθμο όγκο των επισκεπτών της χώρας. Συνολικά αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ήταν υπό κατάρρευση μετά από 6 χρόνια δραματικών περικοπών των λειτουργικών τους αναγκών και ουσιαστικού μηδενισμού των προσλήψεων.

Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • Προβλέπει επίτευξη ανάπτυξης 2,7%.
  • Σημαντική αύξηση δαπανών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
  • και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών που προορίζονται για την ενίσχυση της υγείας (όπως προανέφερα), της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας.

Ουσιαστικά:

– 5,75 δις ευρωπαϊκών πόρων θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

– Ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 250 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του εθνικού σκέλους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (φθάνοντας το 1 δις ευρώ).

– Ενώ, η ανεργία σταδιακά αποκλιμακώνεται και υπολογίζεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω το 2017 αγγίζοντας το 22,4%.

Από την αρχή της διακυβερνησής μας αντιμετωπίζούμε ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση τη διαφθορά αξιωματούχων, τη κερδοσκοπία των ΜΜΕ, τη κατασπατάληση δημοσίων πόρων. Η σκόπιμη διατήρηση ενός διοικητικού χάους που ευνοούσαν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον μια φθίνουσα πορεία.

Με τους πόρους που εξοικονομούμε από την διαφθορά, ενισχύουμε τα χαμηλότερα στρώματα. Προχωράμε στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα (και όχι στη μείωσή του), ώστε η πολύωρη εργασία του δημόσιου υπάλληλου να αντιστοιχεί με την παραγωγικότητά του.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία:

– Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία συμμετοχών και επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία υποδομών και μικροπιστώσεων.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες λύσεις που δεν θα μετακυλήσουν προβλήματα στο μέλλον, όπως συνέβη επί παραδείγματι με τα ανεύθυνα πακέτα Χατζηγάκη.

banner-article

Ροη ειδήσεων