Επιστήμη

Μαγευτικές εικόνες για τα 26α γενέθλια του “Hubble”

 Η εικόνα του νεφελώματος «Φούσκα» ή αλλιώς NGC 7635 – μιας τεράστιας φούσκας που δημιουργείται από ένα ογκώδες άστρο – επιλέχτηκε για να σηματοδοτήσει την 26η επέτειο από την μέρα που το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 24 Απρίλη του 1990.

«Η θέα του νεφελώματος “Φούσκα” μας θυμίζει ότι το “Hubble” μας προσφέρει ένα θέαμα από τις “μπροστινές θέσεις” για το συναρπαστικό σύμπαν στο οποίο ζούμε», λέει ο John Grunsfeld, αστροναύτης του «Hubble».

Το νεφέλωμα «Φούσκα» βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης, έχει μέγεθος απ’ άκρη σ’ άκρη 7 έτη φωτός – περίπου μιάμιση φορές την απόσταση του Ήλιου μας από τον πλησιέστερο αστρικό γείτονά του, τον Alpha Centauri – και απέχει 7.100 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Το φωτεινό άστρο «Wolf - Rayet» ή SAO 20575 που δημιουργεί το νεφέλωμα (Πηγή: NASA, ESA και ομάδα κληρονομιάς του «Hubble»)
Το φωτεινό άστρο «Wolf – Rayet» ή SAO 20575 που δημιουργεί το νεφέλωμα (Πηγή: NASA, ESA και ομάδα κληρονομιάς του «Hubble»)

Το αστέρι, με ονομασία «Wolf – Rayet» ή SAO 20575, που δημιουργεί το νεφέλωμα, έχει τη μάζα 45 Ήλιων. Τα αέρια στο άστρο είναι τόσο καυτά που διαφεύγουν στο διάστημα ως «ηλιακός άνεμος» με ταχύτητα κοντά στα 6,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η εκροή αερίων σαρώνει το κρύο διαστρικό αέριο μπροστά του σχηματίζοντας το εξωτερικό άκρο της φούσκας.

Το νεφέλωμα «Φούσκα» ανακαλύφθηκε το 1787 από τον William Herschel, έναν επιφανή Βρετανό αστρονόμο. Είναι ένα εξαιρετικά φωτεινό, τεράστιο και βραχύβιο αστέρι που έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού υδρογόνου και έχει αρχίσει τη σύντηξη ηλίου σε βαρύτερα στοιχεία. Το αστέρι είναι περίπου 4.000.000 ετών και σε 10.000.000 – 20.000.000 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκραγεί ως σουπερνόβα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» είναι ένα πρόγραμμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ESA.

banner-article

Ροη ειδήσεων