Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας τιμά τον ιδρυτή του Γιώργο Βουτυρά

70 χρόνια πέρασαν (17 Απρίλη 1946) από τη στυγερή δολοφονία του Γιώργη Βουτυρά, ιδρυτή του σωματείου Κλωστοϋφαντουργών και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Ο Γιώργης Βουτυράς πρόσφυγας από την Μ. Ασία εγκαταστάθηκε στη Νάουσα το 1930. Βρέθηκε μέσα στα εργοστάσια με τα φουγάρα και τις σειρήνες τους. Ήταν πρωτοπόρος οργανωτής και αγωνιστής της τάξης του. Ήταν λεύτερος και δημοκράτης, ούτε στιγμή δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα δίκαια των εργατών, για αυτό πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρώτου σωματείου Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας με την ονομασία ΚΛΩΘΩ και εκλέγεται πρόεδρός του.

Ο Γιώργης Βουτυράς ξέρει, όμως, ότι όλοι οι εργάτες πρέπει να είναι ενωμένοι και πρωτοστατεί για την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου στη Νάουσα. Με χίλιες δυσκολίες και εμπόδια από την εργοδοσία και τους ντόπιους βιομήχανους, ιδρύεται το Εργατικό Κέντρο και εκλέγεται πρόεδρος του. Από τη νέα του θέση συνεχίζει τον αγώνα και την ταξική του πορεία αλύγιστος και ακούραστος.βουτυρας

Το 1946 ο Γερμανός κατακτητής είχε διωχθεί από την Ελλάδα, όμως ένας νέος κατακτητής υπάρχει, είναι οι Άγγλοι και οι δοσίλογοι συνεργάτες του Ναζισμού.

Ο Γιώργης Βουτηράς, όπως και όλοι όσοι αγωνίζονται για το ψωμί και την τιμή της εργατιάς και του λαού είναι εμπόδιο στα σχέδια τους, έτσι στις 17 Απρίλη του 1946 ο Γιώργης Βουτυράς δολοφονείται έξω από το σπίτι του, στη Βύρωνος, από τον άνθρωπο της εργοδοσίας, των βιομηχάνων, κάποιον ονόματι Αντωνίου.

Μεγάλη Τετάρτη οι εργάτες θρηνούν το δικό τους Άγιο, όπως θα έλεγε ο ποιητής, θρηνούν και υπόσχονται να συνεχίσουν στα χνάρια του.

Με απόφαση της διοίκησής του ΕΚΝ πριν 30 χρόνια οι οικοδόμοι χτίζουν το βάθρο και οι καλλιτέχνες φτιάχνουν την προτομή του στο προαύλιο του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Η μορφή του Γιώργη Βουτυρά θα μείνει σύμβολο παντοτινό, του ταξικού αγώνα, σύμβολο τιμής για τα μικρά και μεγάλα δίκαια της εργατικής τάξης της Νάουσας.

Στη μνήμη του τιμούμε τους αγωνιστές που έπεσαν στην μάχη με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκφραστές. Τιμούμε τους εργαζόμενους που και σήμερα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες, παραμερίζοντας αυταπάτες ταξικής συνεργασίας.

Σήμερα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας βαδίζει στα χνάρια του Γιώργη Βουτυρά, παλεύει για τα ίδια ιδανικά, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τις αλυσίδες της, αναδεικνύει την πολύτιμη συμβολή του στην ανάπτυξη και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η δράση του, ο ηρωισμός, του αγκαλιάζουν το χθες και το σήμερα, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σήμερα παλεύει για να μην τολμήσουν να καταθέσουν στη Βουλή το νόμο – λαιμητόμο για το ασφαλιστικό και καλούμε όλο το λαό της Νάουσας και της περιοχής στη 48ωρη γενική απεργία.

Με αγώνες τιμάμε τη μνήμη του Γιώργη Βουτυρά.

Έτσι θα ήθελε και ο ίδιος.

Εργατικό Κέντρο Νάουσας

banner-article

Ροη ειδήσεων