Βέροια Πολιτική

Στη συνέντευξη τύπου του Γεν. Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, στη Βέροια: “Η δημόσια περιουσία δεν πουλιέται, αξιοποιείται – Συνεχίζουμε…”

 Δήμητρα Σμυρνή

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Βέροια ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, πλαισιωμένος από τον Κώστα Γκοντίνο, συντονιστή της ΠΣΕ, τη Βαρβάρα Σαράντη, συντονίστρια Νομ. Επιτροπής Ημαθίας και Τάσο Κωστόπουλο, υπεύθυνο τύπου Νομ. Επιτροπής Ημαθίας, απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, χωρίς προηγούμενη εισήγησή του, αφού σε λίγες ώρες θα ακολουθούσε η κεντρική ομιλία του για το κοινό.

Χαρακτηριστικό σημείο της συνέντευξης το ότι δεν απαντήθηκε ερώτηση σχετική με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη υποστήριξη ή έστω την ανοχή του λαού σήμερα, ενώ αντίθετα τονίστηκε ότι τα μέτρα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν από λαό στις τελευταίες εκλογές.

Συγκεκριμένα στις ερωτήσεις που τέθηκαν δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις.

Ειπώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από τα γεγονότα της Agrotica υπήρχε υποκίνηση δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων και ότι το αγροτικό εισόδημα από το 2004 – 2005 άρχισε να αυξάνεται . Συμφωνείτε;

Οι αγρότες θα συναντηθούν με την κυβέρνηση με περιθώρια βελτίωσης, αλλά οι αλλαγές πρέπει να γίνουν σε βάθος, ώστε οι αγρότες να μη γίνονται πια αντικείμενο εκμετάλλευσης. Την αγωνία λοιπόν των αγροτών δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται ακραία στοιχεία

Πηγατε σε μια συμφωνία που δεν την επιθυμούσατε, αλλά φαντάζομαι πως οι παρατηρήσεις που κάνατε ως αντιπολίτευση είχαν βάση και ισχύουν. Όταν διαμαρτυρόσασταν εσείς ήταν αγανάκτηση, τώρα γιατί οι διαμαρτυρίες ονομάζονται ακραία στοιχεία;

Είμαστε το μόνο κόμμα που πήγαμε τη συμφωνία στο λαό. Εγκρίθηκε από το λαό συμφωνία, η οποία σαφώς είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Δώσαμε σκληρές μάχες σε όλους τους τομείς. Τώρα δίνουμε μάχη για το ασφαλιστικό και με την Τρόικα του εξωτερικού και με την Τρόικα του εσωτερικού.

Θέλουμε τη συνεισφορά απ΄ όλους τους εργαζόμενους. Το θέμα για μας είναι η ανάπτυξη. Το ασφαλιστικό δε λύνεται αν υπάρχει ανεργία. Αν υπήρχαν αποθεματικά στα ταμεία θα μπορούσαμε να χειριστούμε καλύτερα την κατάσταση.

Μπορεί αυτή η πολιτική να οδηγήσει σε λύσεις; Σε τοπικό επίπεδο επίσης έχουν συμβεί διάφορα (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι), χωρίς να έχετε κάνει κανέναν έλεγχο. Ποιος φταίει; Τι συμβαίνει; Ποια είναι η στάση σας απέναντι στη διαφάνεια;

Η άλλη λύση ήταν η παραίτηση ή η λογική του «ναι σε όλα», όπως ‘κάναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το πληρώνουμε τώρα όλοι. Είμαστε μόνο ενός χρόνου κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Για όποιες παρατυπίες έγιναν θα γίνει έρευνα και θα αναλάβει η Δικαιοσύνη.kerkyra-aerodromio

Είναι δεδομένο ότι στις προθέσεις σας δεν ήταν να ληφθούν τα μέτρα που λήφθηκαν. Με το να πουλήσετε τη δημόσια περιουσία( λιμάνι Πειραιά, αεροδρόμια) είπατε ότι θα υπήρχε μείωση του δημόσιου χρέους. Αντί όμως να μειώνεται το χρέος, αυτό αυξάνεται. Μπορεί να είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι βραχύβιες; ΄

Επίσης αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία πολλά χρήματα την τελευταία πενταετία. Γιατί εσείς ως αριστερή κυβέρνηση δεν πήρατε μέτρα, αλλά πάτε να λύσετε το ασφαλιστικό θεωρώντας αυτήν την κατάσταση δεδομένη;

Γιατί με τη στάση σας τη νομιμοποιήσατε; Πιστεύετε ότι έχετε ως κυβέρνηση την υποστήριξη ή έστω την ανοχή του λαού;

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το χρέος δε λύνεται μ’ αυτόν τον τρόπο γι αυτό και δίνεται η μεγάλη μάχη να τελειώσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. Το χρέος είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορεί να λυθεί με πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε ότι αφορά στη δημόσια περιουσία υπήρχε συμφωνία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να πουληθούν και είναι μέσα στους όρους της συμφωνίας που υπογράψαμε κι εμείς. Και πάνω απ’ όλα έγινε και γίνεται προσπάθεια οι όροι να είναι πολύ καλύτεροι, όπως στην περίπτωση της Δραπετσώνας που δόθηκε στους κατοίκους και στο Δήμο. Αυτό συνέβη και με το Ελληνικό και τα άλλα αεροδρόμια, όπου βελτιώθηκε κατά πολύ η συμφωνία.

Επίσης θα υπάρχει εποπτεία του κράτους σ’ αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να λειτουργήσουν με άλλους όρους. Ως κόμμα και ως κυβέρνηση δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικής παρουσίας. Είμαστε αντίθετοι όμως σε πράγματα δημοσίου ή εθνικού συμφέροντος να μην πωλούνται και αυτό αφορά και τη ΔΕΗ αφορά και το νερό.

( Παρέμβαση Κώστα Γκοντίνη): Μιλάμε για διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Από τη συμφωνία υπάρχει ένα σημείο σημαντικό. Δε μιλάμε απαραίτητα για πώληση της δημόσιας περιουσίας, δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης. Φαντάζομαι ότι κανένας δεν είναι υπέρ μιας δημόσιας περιουσίας, η οποία είναι εγκαταλειμμένη.

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι από ποιους θα γίνει η αξιοποίηση, με ποια μέσα και τι ρόλο θα παίξει όλο αυτό το σύστημα σ’ ένα πλαίσιο ανασυγκρότησης.

Έτσι στο επόμενο διάστημα ακόμη και οι τοπικοί φορείς θα βρεθούν μπροστά σ’ ένα σημαντικό ερέθισμα – πρόκληση να έχουν έτοιμα σχέδια, που θα πρέπει να τα υποβάλουν έτσι, ώστε να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που θα δώσουν οι πολιτικές αποφάσεις. Πχ με τα ανενεργά στρατόπεδα θα δίνεται η ευκαιρία σε περιφερειακούς παράγοντες και σε κοινωνικούς φορείς να μπούνε στη διαδικασία της αξιοποίησης. Μας ενδιαφέρει στο επόμενο διάστημα ν’ ανοίξουμε μια τέτοια συνομιλία.

Σε ποια σημεία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ασφαλιστικό; Πότε περιμένετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας;

Η ανεργία κατά ένα μικρό ποσοστό έχει πέσει. Η μείωση της ανεργίας θα φέρει και πόρους στο ασφαλιστικό σύστημα. Η ύφεση είναι μηδέν και όχι 4,5που ονειρευόταν ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε αύξηση των εσόδων και με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια θα προχωρήσει η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Έτσι μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα. Βήμα – βήμα θα κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Αυτό δεν το θέλει ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθέρου μπλοκ αυτήν τη στιγμή, γιατί επηρεάσαμε και Ισπανία και Πορτογαλία. Όσο για το ασφαλιστικό, έγιναν προτάσεις και θα επέλθει και βελτίωση των προτάσεων.

Σαράντα βουλευτές ζητούν σύσταση εξεταστικής για το Βαρουφάκη. Θα συσταθεί ;

Αν εμπίπτει σε δικαστική διερεύνηση, θα γίνει διερεύνηση.

evz

Απαξιώθηκε το εργοστάσιο ζάχαρης . Γιατί; Μετά από όσα συμβαίνουν, πόσο αριστεροί αισθάνεστε;

Προσπαθούμε να στηρίξουμε το εργοστάσιο. Ευθύνη έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ανθούσα βιομηχανία. Αισθανόμαστε τόσο αριστεροί, όσο, όταν πήραμε αυτήν την απόφαση. Η Αριστερά δίνει μάχες. Το αποτέλεσμα θα είναι αλλαγές.

Σας κατηγορούν το ΚΚΕ και ο Βαρουφάκης ότι οι απ’ έξω σάς κάλεσαν να κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Προσπαθώντας ν’ αλλάξετε το σύστημα μήπως αφομοιωθήκατε;

Αν συνέβαινε αυτό, δεν θα μας έκαναν τέτοια επίθεση. Υπηρετούμε την Αριστερά χωρίς ιδιοτέλεια. Δίνουμε σκληρή μάχη και θα το πάμε μέχρι το τέλος.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας