ΣΟΦΨΥ Ημαθίας. Μια εκδήλωση, ένα βιβλίο, ένα μήνυμα: Αλήθεια και Αξιοπρέπεια
Δήμητρα Σμυρνή
Μια διαφορετική εκδήλωση, πέρα από τα συνηθισμένα, που, ενώ ο κύριος κορμός της ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Γαβριήλ Αλεξάνδρου “Χωρίς αερόσακο”, δημιούργησε κλίμα συγκίνησης, προβληματισμού και συμμετοχής, οργάνωσε ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, τιμώντας χθες την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Σύντομα έθεσε το πρόβλημα ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας, τονίζοντας την άγνοια και την προκατάληψη από την πλευρά της κοινωνίας απέναντι στους ψυχικά ασθενείς, αλλά και την απουσία της Πολιτείας στη δημιουργία σύγχρονων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο αρνητικό τοπίο ο ΣΟΦΨΥ, με μόλις δέκα μήνες ζωής, παίρνει την υπόθεση στα χέρια του. “Μέσα από τους Συλλόγους Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, εμείς τολμούμε, αμφισβητούμε, ενοχλούμε, ανατρέπουμε αλλά και δημιουργούμε. Αγωνιζόμαστε για μια ζωή με αξιοπρέπεια” τόνισε ο Γιώργος Σαλιάγκας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Ιατρικό Σύλλογο Βεροίας, που ήταν χορηγός της εκδήλωσης.
Στον πολυχώρο “Ελιά”, που φιλοξένησε την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ Ημαθίας, ψυχίατρος κ. Ηλίας Γραμματικόπουλος, είπε προλογίζοντας την εκδήλωση: “Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συμπαράσταση από τη μεριά του κόσμου, αλλά και ανταπόκριση από τη μεριά της Πολιτείας” .
Ο γιατρός Σωτήρης Κουπίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του ΚοιΣΠΕ, συμπλήρωσε: “Πρέπει να δούμε θαρραλέα το πρόβλημα, να πάρουμε θέση. Αναπόσπαστο κομμάτι της αξιοπρέπειας για τους ψυχικά ασθενείς είναι και η εργασία”.
Από ένα μικρό video που προβλήθηκε στη συνέχεια δόθηκαν τα πρώτα στοιχεία για τον συγγραφέα Γαβριήλ Αλεξάνδρου, στου οποίου το βιβλίο στηρίχθηκε η εκδήλωση.
Η συγγραφέας Εύα Παυλίδου, που επιμελήθηκε και όλη την παρουσίαση, είπε για το βιβλίο και τον συγγραφέα: “Το βιβλίο είναι ένας οδηγός ζωής. Δίνει ένα ταξίδι ζωής χωρίς αερόσακο, δηλαδή χωρίς προστασία. Ένα ταξίδι από τη δυστυχία στην ευτυχία, από την αποτυχία στην επιτυχία”. Χαρισματικό υπηρέτη της γραφής χαρακτήρισε τον συγγραφέα.
H blogger και ποιήτρια Μαρία Φουσταλιεράκη συμπλήρωσε: “Ο συγγραφέας τολμά να δείξει στο βιβλίο τις πληγές, με ευγένεια και ψυχογραφικό βάθος. Ένα ταξίδι με αγάπη για τον άνθρωπο”
Η ψυχολόγος Δέσποινα Πλούσιου τόνισε την ανάγκη να μοιραζόμαστε τον ψυχικό πόνο χωρίς να ντρεπόμαστε γι αυτόν. “Έτσι μοιραζόμαστε και την ομορφιά της ζωής” κατέληξε, ολοκληρώνοντας με τη φράση “να ανοιχτούμε, να είμαστε ανθρώπινοι μεταξύ μας”.
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ποιήτρια Ελένη Βεζύρογλου, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στο συγγραφέα.
Ο Γαβριήλ Αλεξάνδρου, ένας άνθρωπος που συγκίνησε το ακροατήριο με τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνειά του αλλά και με την έντονη συναισθηματική φόρτιση που τον διακατείχε, χαρακτήρισε βιωματικό το βιβλίο του, το οποίο αφορά όλους, όπως είπε.
“Υπάρχει το τούνελ, υπάρχει και το φως. Η δύναμη του νου και το πάθος της ψυχής μπορούν να νοηματοδοτήσουν ξανά την ύπαρξή μας. Όχι στην απόγνωση. Πολέμησα και πολεμώ την κατάθλιψη. Δεν την αποδέχτηκα αλλά και δεν την αρνήθηκα.
Κάνω, κάνουμε έναν αγώνα. Γι αυτό θεωρώ ότι είμαστε τυχεροί, πού, σε μια τόσο όμορφη πόλη σαν τη Βέροια, υπάρχει ένας τέτοιος οργανισμός σαν τον ΣΟΦΨΥ.
Να θυμάστε ότι ο ψυχικός πόνος δεν είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός που πρέπει να τον κρατάμε μέσα μας. Πρέπει να μοιράζεται, γιατί έτσι μόνο θα φτάσουμε στον πολυπόθητο δρόμο της συμφιλίωσης με ό,τι μας πόνεσε. Για να γίνουμε πιο δυνατοί”.
Το αυθόρμητο και δυνατό χειροκρότημα που ακολούθησε έγινε ακόμη δυνατότερο, όταν ο Αλεξάνδρου τραγούδησε με πάθος δύο τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, με τη συνοδεία του κιθαρίστα Κωστή Χαλάτση.
Ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του στο τέλος της βραδιάς, επικοινωνώντας με όλους με ένα πλατύ χαμόγελο.
Ο ΣΟΦΨΥ τίμησε χθες, 10/10/’15, με τον καλύτερο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και έφερε τους ανθρώπους κοντά, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αλήθειας και αξιοπρέπειας.
Διαβάστε επίσης την επιστολή του Προέδρου του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, Γιώργου Σαλιάγκα, μια επιστολή που αγγίζει ψυχές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εδώ