Υγεία

Καταπολέμηση κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία

Σε έλεγχο των δράσεων του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους προέβη κλιμάκιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη. Επίσης, αποφασίστηκε να αρχίσουν ψεκασμοί εναέριας ακμαιοκτονίας από την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουλίου 2015.

Οι έλεγχοι του κλιμακίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορούσαν τόσο στις δράσεις εναέριας προνυμφοκτονίας, που γίνονται στην περιοχή των ρυζοκαλλιεργειών του κάμπου της Χαλάστρας με ελικόπτερα, όσο και στις επίγειες επεμβάσεις προνυμφοκτονίας, που γίνονται στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον των οικισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων αξιοποιούνται άμεσα για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης, αλλά και για την έκδοση αποφάσεων βελτίωσης του προγράμματος, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια.

Η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας έχοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας από νοσήματα που μεταδίδουν τα ενήλικα κουνούπια, αποφάσισε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων να αρχίσει τις δράσεις εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο του ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις συγκεκριμένες περιοχές, για να μειώσει τους πληθυσμούς των ενήλικων κουνουπιών.

aeropsekasmoi-kounoupia-anatoliki-attiki-larisa-anatoliki-makedoniaΟι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος με ειδικό ελικόπτερο και θα καλύψουν έκταση 120.000 στρεμμάτων ακατοίκητων περιοχών (ρυζοκαλλιέργειες).

Όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη, «αφού διαπιστώσαμε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ενηλίκων κουνουπιών στις περιοχές του κάμπου δυτικής Θεσσαλονίκης (ρυζοκαλλιέργειες), που έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μεγάλου βαθμού όχλησης των κατοίκων της περιοχής και του ευρύτερου τμήματος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ακολουθήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να αρχίσουμε τους απαιτούμενους ψεκασμούς για τα ενήλικα κουνούπια. Οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από το απόγευμα (σούρουπο) της επόμενης Τρίτης 28 Ιουλίου 2015 μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις ως δυο ωρών το ανώτερο και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα σκευάσματα που έχουν την προβλεπόμενη άδεια του Υπουργείου Υγείας για το σκοπό αυτό. Η διενέργεια των ψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου που διαθέτει τον προβλεπόμενο κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και αυξημένη εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές. Οι δράσεις θα επιβλέπονται από αρμόδιους επιστήμονες και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δέλτα.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές που απέχουν πάνω από δύο χιλιόμετρα από τους οικισμούς της περιοχής. Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ευρεία ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές Αρχές ώστε στο σύντομο χρονικό διάστημα των ψεκασμών (δύο ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας