Πολιτική

“Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ 2015”


Με αφορμή δύο παραιτήσεις

γράφει η Βεατρίκη Αλεξίου

Σε λιγότερο από δώδεκα ώρες ήρθαν δύο απανωτές παραιτήσεις, των Σαμαρά και Βαρουφάκη.

Στην περίπτωση Σαμαρά δε μέτρησε τόσο η κατηγορηματική αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος, όσο η απαίτηση στελεχών του κόμματός του για παραίτηση, ύστερα από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Αρκούν οι δηλώσεις του Αριστείδη Μπαλτάκου, ο οποίος ήταν το “δεξί χέρι” του Σαμαρά και ο οποίος χθες τον “άδειασε” κυριολεκτικά, επισημαίνοντας δύο λάθη του.

Πρώτον ότι ταύτισε το πρόσωπό του και την πολιτική της ΝΔ, και προεκλογικά και μετεκλογικά, με το μνημόνιο -ιδιαίτερα κατά την τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων και κατά την εβδομάδα της πάση θυσία επίτευξης του ΝΑΙ- και δεύτερον ότι δεν παραιτήθηκε ήδη από το Γενάρη. Θεώρησε τη χθεσινή παραίτηση Σαμαρά όχι μόνο φυσιολογική αλλά και αναγκαία.

marine-ships-wave-smΗ δεύτερη παραίτηση, η παραίτηση Βαρουφάκη, όμως, δημιουργεί ερωτηματικά και ανησυχίες.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης συζητήθηκε ως πολιτικό πρόσωπο κι ως άνθρωπος όσο λίγοι Έλληνες πολιτικοί και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό , δημιουργώντας γύρω του έναν μύθο.

Οι αποστάσεις του “κλόουν” από τον “πατριώτη” είναι τεράστιες, και οι αντίστοιχοι χαρακτηρισμοί κυμαίνονται από την εμπάθεια μέχρι το θαυμασμό.

Δεν θα συζητηθεί εδώ αν η διαπραγματευτική πορεία του Βαρουφάκη ήταν σωστή ή λάθος. Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά. Εκείνα τα οποία αξίζει να επισημάνει κανείς είναι ίσως δύο.

Το πρώτο είναι ότι στο πρόσωπο του Βαρουφάκη ο ελληνικός λαός είδε ένα πρόσωπο καινούργιο, που συνδύαζε την επιστημονική επάρκεια με μία περηφάνια κι έναν αντικομφορμισμό σ’ έναν σπάνιο συνδυασμό.

Και το δεύτερο ή τελευταία του δήλωση, απλή λαϊκή και σαφέστατη. “Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι, παρά να υπογράψω τέτοια υφεσιακά μέτρα”

Γιατί λοιπόν ο Πρωθυπουργός σπεύδει να τον αντικαταστήσει, για να μην πούμε να τον… “παραιτήσει”, ανταποκρινόμενος ταχύτατα στις απαιτήσεις δανειστών και αντιπολίτευσης; Δεν είναι από τη μεριά του μια μορφή άμεσης υποχώρησης, η συνέχεια της οποίας δεν ξέρουμε τι προοιωνίζει για τον ελληνικό λαό;

Ένα είναι σίγουρο, ότι η δήλωση Βαρουφάκη μετά την παραίτηση του εμπεριέχει μια φράση κλειδί “. Είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών να παραιτηθώ” είπε.

Κι ίσως η φράση αυτή δίνει απαντήσεις σε κάποια ερωτηματικά. Απαντά προκαλώντας όμως έντονη ανησυχία σ’ εμάς που φωνάξαμε ΟΧΙ χθες -με πολλούς και ποικίλους τρόπους- σε μας, που δείξαμε πως δε θέλουμε άλλες υποχωρήσεις.

Βέβαια, τα γεγονότα τρέχουν πιο γρήγορα και από τις σκέψεις και από τις επιθυμίες μας. Για όλους όμως “Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ 2015” και όχι “AΓΩΝΙΑ 937”, όπως λεγόταν το καράβι σύμβολο του Γιώργου Σεφέρη, στο ποίημά του “Με τον τρόπο του Γ.Σ”.

banner-article

Ροη ειδήσεων