Βέροια

Το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας επισκέφτηκαν μαθητές από τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία

Τη Δευτέρα 14-1-2018 ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας υποδέχτηκε στο σπίτι του μαθητές και καθηγητές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA2 PROJECTSCHOOLEDUCATIONNo. 2018-1-PT01-KA229-047365, “Αειφορία για την Δημοκρατία, Δημοκρατία για την Αειφορία”. Συμμετείχαν τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία με οικοδεσπότη το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας και συνεργάτες από την Εσθονία, την Πορτογαλία και τη Φιλανδία. Τις αποστολές καλωσόρισε ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Συλλόγου, κ. Τάκης Γκαλαΐτσης, ο οποίος ενημέρωσε δασκάλους και μαθητές για τις δραστηριότητες του συλλόγου και τον αγώνα του για την καταγραφή και τη διάσωση της βλάχικης γλώσσας και παράδοσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ιστορία των Βλάχων και την αρμονική τους συνύπαρξη ανά τους αιώνες με τις υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες της πολυπολιτισμικής Βέροιας. Ο κ. Γκαλαΐτσης τόνισε ότι το σπίτι του Συλλόγου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αειφορίας, καθώς πρόκειται για παλιά εβραϊκή κατοικία, η οποία αγοράστηκε από τον Σύλλογο και με τη σύμπραξη του Δήμου Βέροιας και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναστυλώθηκε και εισήλθε στον 21ο αιώνα με τη νέα του χρήση.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες γεύτηκαν παραδοσιακές συνταγές και δοκίμασαν τις ικανότητες τους στην απόδοση των παραδοσιακών βλάχικων χορών, ενώ τα μέλη του Συλλόγου τους κατευόδωσαν με την ευχή να συνεχίσουν όλοι μαζί με επιτυχία το έργο τους και να απολαύσουν οι φιλοξενούμενοι τη διαμονή τους στη Βέροια.

Από το γραφείο τύπου του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας