Γράμματα & Τέχνες

Ξεκίνησε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο της ΕΦΑ Ημαθίας “Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα”

 

Δήμητρα Σμυρνή

Πρώτη μέρα σήμερα για το Διεθνές Συνέδριο της ΕΦΑ Ημαθίας «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα», που διανθίστηκε πέρα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τις συζητήσεις που τις ακολούθησαν, και με δύο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, τα εγκαίνια της έκθεσης με χαρακτικά του Αστέρη Γκέκα και τη θεατρική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε συμπαραγωγή με την ΕΦΑ Ημαθίας, «Ο ξεπεσμένος δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή την αναστήλωση του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού της Βέροιας, ένα έργο που υλοποιεί η ΕΦΑ Ημαθίας και αρωγός του συνεδρίου είναι ο Σύλλογος των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας.

Με τον εύγλωττο τίτλο « η Βυζαντινή και Οθωμανική Αυτοκρατορία ως κληρονόμοι της Κλασικής Παράδοσης», το Συνέδριο, που διεξάγεται στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, έθεσε ως στόχους του να φωτίσει την κληρονομιά της κλασικής παράδοσης στις μεγάλες αυτοκρατορίες που ακολούθησαν, την διαπολιτισμικότητα, τη συνέχεια του κοινού νήματος μέσα στο χρόνο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τα μνημεία που άφησαν οι αυτοκρατορίες αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη σημερινή Επιστήμη, την Πολιτεία αλλά και την Κοινωνία.

Το συνέδριο, στην αγγλική γλώσσα και με πλήθος συνέδρων διαφόρων ειδικοτήτων, ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη του μέρα με επιτυχία.

Η Γραμματέας Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Υπ. Πολιτισμού Πολυξένη Βελένη σχολίασε θετικά την πρώτη μέρα λέγοντας:  Η πρώτη μέρα πήγε πάρα πολύ καλά. Το Συνέδριο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ούτως ή άλλως η σύνθεση των ομιλητών είναι τέτοια, που καλύπτουν όλο το μεγάλο φάσμα των εποχών, τη διαδοχή, το τι άφησε πίσω του ο Αλέξανδρος. Πιστεύω ότι θα πάει ακόμη καλύτερα τις επόμενες μέρες, δίνοντας έτσι ζωή και στο Μουσείο.

Και η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, εμφανώς ευχαριστημένη από την εξέλιξη του Συνεδρίου, πρόσθεσε:

Πάμε πολύ καλά. Αύριο το απόγευμα το θέμα μας είναι αποκλειστικά η Οθωμανική Βέροια και βγαίνει πολύ καινούριο υλικό. Τα γενικότερα θέματα είναι βέβαια περισσότερο γνωστά. Αυτό όμως με τη Βέροια είναι άγνωστο. Είναι ένα χοντρό πακέτο που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του Αστέρη Γκέκα «Αυτοκρατορικά Παλίμψηστα» και η θεατρική παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν» του Θοδωρή Γκόνη, στα οποία η faretra.info θα αναφερθεί ξεχωριστά.

Για την έκθεση του Αστέρη Γκέκα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Ροη ειδήσεων