Εργασιακά Κοινωνία Υγεία

Ψυχική Υγεία: Μάχη έως την απόσυρση

Φωτό: Μάριος Βαλασόπουλος
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που αποτελειώνει τις δημόσιες δομές και προειδοποίησαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν ώστε να μείνει στα χαρτιά.

Την ώρα που μέσα στη Βουλή συζητιόταν το νομοσχέδιο με τον παραπλανητικό τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που αποτελειώνει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, εκατοντάδες άνθρωποι απέξω -αφού ξεπέρασαν τον σκόπελο των ΜΑΤ που με εντολή της κυβέρνησης είχαν παραταχθεί με τις κλούβες τους σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η συγκέντρωση- διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και προειδοποίησαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την απόσυρσή του γιατί, όπως τονίζουν, είναι τόσο ακραίο που δεν επιδιορθώνεται.

Ο λόγος για ένα νομοσχέδιο που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση πέρυσι το φθινόπωρο και λόγω των αντιδράσεων σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της χώρας αλλά και της κοινωνίας το έφερε με fast track διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστεί χθες. Ενα νομοσχέδιο που από τις 4 Ιουλίου, οπότε ανέβηκε στη διαβούλευση, έχει ξεσηκώσει την κοινωνία η οποία διαμαρτύρεται, με αποκορύφωμα τη διαμαρτυρία χθες έξω από τη Βουλή όπου ακούστηκε άλλο ένα βροντερό «Οχι στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση».

«Ληστεύουν την Υγεία»

Ομολογία της επίθεσης στην Υγεία συνολικά αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να παρατάξει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τις κλούβες προκειμένου να εμποδίσει τους ανθρώπους να προσέλθουν στον χώρο της συγκέντρωσης. Με δυο λόγια, να κρύψει τη δυσαρέσκεια επιστημόνων, γιατρών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, χρηστών των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, των οικογενειών τους και των φίλων τους, όλων των πολιτών που πληρώνουν πολλαπλώς μέσα από τις εισφορές τους για την υγεία τους και τους τη ληστεύουν. Δεν έκανε πίσω το πλήθος όμως και έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανοίξει τον δρόμο και να φτάσουν στο ύψος της Βουλής.

Την απόπειρα παρεμπόδισης της διαμαρτυρίας κατήγγειλε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) καταδεικνύοντας τον φόβο που νιώθει η κυβέρνηση αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και φορέων να συνεχίσουν τον αγώνα. Απέτυχε, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, η κυβέρνηση να περάσει το νομοσχέδιο αναίμακτα και αθόρυβα.

Την αστυνομοκρατία κατήγγειλε και η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Κοινωνικού & Επιστημονικού Εργου του «18 Ανω», η οποία μίλησε επίσης σε συγκέντρωση συλλογικοτήτων για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα. «Δεν σταματούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σήμερα (σ.σ. χθες), θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα», τόνισε ο Θωμάς Δημουλάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

Τι προβλέπεται να συμβεί αν ισχύσουν οι νέες διατάξεις

● Το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ.

● Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη – απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως ΚΕΘΕΑ, «18 Ανω», «Ιανός», «Διάπλους», «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.

● Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ (ΕΟΠΑΕ) στον τομέα της απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.

● Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.

● Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μια δομή στην άλλη, από τη μια πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μια Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.

● Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.

● Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

● Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας