Ελλάδα

Λέσβος: Κάηκε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» – Στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/5) το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» στη Λέσβο, κάνοντας στάχτη σπάνια βιβλία, πίνακες και χειρόγραφα.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, γρήγορα επεκτάθηκε στη σκεπή, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.\

Στο κτίριο στεγαζόταν επίσης ο ΕΘΟΚ (Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής) και το βεστιάριο του σωματείου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής αλλά και τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και οι δράσεις συλλόγου σκακιστών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» Αριστόβουλο Ελευθερίου «έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπανίων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεώτερης Ελλάδας. Κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905.

Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας