Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα “29 στιγμές” – Το παρελθόν οδοδείκτης για το μέλλον

Στον Πολυχώρο ελιά της Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το δέκατο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα “29 στιγμές”, εκδόσεις “Ατέχνως”.

Το βιβλίο, που αποτελείται από διηγήματα, παρουσιάστηκε από τη φιλόλογο Ελένη Καραγιάννη, τον φιλόλογο-ηθοποιό και ποιητή Λευτέρη Κορυφίδη, με το φλάουτο της δικηγόρου και μουσικού Σίσσυ Γεωργοπούλου να ντύνει μουσικά τα κείμενα. Φυσικά για το βιβλίο μίλησε στο τέλος και ο συγγραφέας του και δημοσιογράφος Αλέκος Χατζηκώστας.

Η Ελένη Καραγιάννη, με ματιά διεισδυτική και λόγο απλό και εύστοχο, έδωσε τον πυρήνα του βιβλίου, τη μνήμη, που αποτελεί, όπως είπε, με τη μορφή του παρελθόντος οδοδείκτη  για το παρόν και το μέλλον.

Επισημαίνοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου, τόνισε την ιδέα που κυριαρχεί και το διατρέχει στο σύνολό του, αυτήν την αγωνιστικότητας, με στόχο έναν καλύτερο κόσμο.

Με ήρωες απλούς και οικείους, γνώριμους στην καθημερινότητα όλων, ο συγγραφέας δίνει με συγκίνηση τη φιγούρα του πατέρα του, πρότυπο ήθους και αγωνιστικότητας, με δίπλα του μια ισάξια μάνα.

“Χωρίς φλυαρίες, όπως ταιριάζει στο λόγο των διηγημάτων, με τριτοπρόσωπη αφήγηση, χιούμορ και διακειμενικότητα, με γλώσσα λιτή και συχνά ποιητική, ο συγγραφέας μάς καλεί να αγωνιστούμε και να παραμείνουμε άνθρωποι” έκλεισε λέγοντας η Ελένη Καραγιάννη.

Την παρουσίαση έκανε αμεσότερη και ελκυστικότερη από τη μια η ανάγνωση κομματιών από το βιβλίο, που κυριολεκτικά “ερμήνευσε” ο Λευτέρης Κορυφίδης, κι από την άλλη η υπογράμμισή τους από το φλάουτο της Σίσσυ Γεωργοπούλου.

Ο  Αλέκος Χατζηκώστας με εξομολογητική διάθεση μίλησε για το βιβλίο του, αποκαλύπτοντας το χρόνο κατά τον οποίο γράφτηκε, αλλά και τον λόγο. Χρόνος  ο εγκλεισμός της πανδημίας και λόγος η ανάγκη να γραφτούν πράγματα που υπήρχαν στη μνήμη του και τον διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα.

Φυσικά, πέρα από δικές του μνήμες, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής που έζησε, ιστορίες που άκουσε, όλα διαμόρφωσαν το βιβλίο, μαζί βέβαια με διαβάσματα, που πάντα διαμορφώνουν τη γραφή των συγγραφέων.

“Με επιμονή στο να συμβαδίζουν μορφή και περιεχόμενο, με κείμενα μεγάλα, μικρότερα αλλά και πολύ μικρά, με στόχο πέρα από την αγωνιστικότητα που πρέπει να μας διακρίνει, το εξώφυλλο του βιβλίου μου – που είναι ένας δυνατός πίνακας της εξαιρετικής ζωγράφου Εύας Αμνιώτη – δείχνει αυτό που θέλω να πω, πως χρειάζεται ίσως να ξαναγυρίσουμε στα παιδικά μας χρόνια και να πολεμήσουμε έστω με μια σφεντόνα στα χέρια”  είπε ο συγγραφέας.

Στο τέλος της παρουσίασης, που έγινε σε ένα ευρύ κοινό, υπέγραψε τα βιβλία του.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας