Κόσμος

Τζόρτζια Μελόνι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας / Κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς / ακροδεξιάς

Ο δεξιός/ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είναι πλέον γεγονός στην Ιταλία • Ποιοι αναλαμβάνουν τα σημαντικά υπουργεία.

Όπως αναμενόταν, η επικεφαλής του ακροδεξιού νεοφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης που έλαβε από τον πρόεδρο της  Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Νωρίτερα, η Μελόνι είχε συναντήσει τον Ματαρέλα μαζί με τους κύριους συμμάχους της: τον Ματέο Σαλβίνι, της ακροδεξιάς Λέγκας, και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ιδρυτή της Φόρτσα Ιτάλια.

Έτσι, ο δεξιός/ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός είναι πλέον γεγονός στην Ιταλία, με την ίδια τη Μελόνι να γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, αναλαμβάνουν:

  • το υπουργείο Εξωτερικών, ο Αντόνιο Ταγιάνι (της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
  • το υπουργείο Οικονομικών, ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι (από τη Λέγκα)
  • το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι (το «δεξί χέρι» του Σαλβίνι)
  • το υπουργείο Υποδομών, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι
  • το υπουργείο Άμυνας, ο Γκουίντο Κροζέτο (από τους ιδρυτές του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας»)
  • το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο
  • το υπουργείο Γεωργίας, ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού
  • το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Πάολο Τζανγκρίλο

Σημειώνεται ότι όταν ο Σαλβίνι ήταν υπουργός Εσωτερικών, χάραξε μαζί με τον Πιαντεντόζι (τον νυν υπουργός Εσωτερικών) τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας: μια πολιτική κατά των προσφύγων και μεταναστών που έχει φέρει τον Σαλβίνι αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, επειδή δεν είχε επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίου με μετανάστες στην Ιταλία, το 2018. Κι ο Πιαντεντόζι είχε βρεθεί προσωρινά στη λίστα των υπόπτων για δίωξη, ωστόσο τελικά οι αρχές δεν του απήγγειλαν κατηγορίες. Το γεγονός αυτό, του επέτρεψε σήμερα να γίνει υπουργός Εσωτερικών, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Σαλβίνι: γι’ αυτό και προώθησε για τη θέση αυτή το «δεξί του χέρι».

Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Μελόνι είναι 26. Οι Ματέο Σαλβίνι και Αντόνιο Ταγιάνι θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μελόνι θα ορκιστεί το πρωί του Σαββάτου.

 efsyn.gr

Ροη ειδήσεων