Ελλάδα

Καταστροφές από την κακοκαιρία – πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε διάφορες περιοχές • Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για επικίνδυνα φαινόμενα κυρίως στα βόρεια και ανατολικά

Οι ισχυρές καταιγίδες που ξέσπασαν σήμερα σε μεγάλο τμήμα μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, επέφεραν σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε διάφορες περιοχές.

Μεταξύ άλλων, υπήρξαν διακοπές στην κυκλοφορία των οχημάτων, πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια, ενώ δεν έλειψαν οι διακοπές ρεύματος και ύδατος. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις που έγιναν προς την πυροσβεστική για βοήθεια.

Το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ΕΜΥ να προχωρά σε έκτακτο δελτίο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα εκδηλωθούν την Πέμπτη, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της χώρας.

Σε πραγματικό χρόνο η πορεία της κακοκαιρίας:

Στη Χαλκιδική, σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τη Σιθωνία, με κύρια χαρακτηριστικά την καταρρακτώδη βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο halkidikinews.gr, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην Τορώνη δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ υπάρχουν συνεχείς διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Open, από την κακοκαιρία κατέρρευσε γέφυρα και έκοψε στα δύο τη Συκιά Χαλκιδικής.

Εξάλλου, νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό στον Πολύγυρο, καθώς υπήρξε βλάβη σε γεώτρηση. Μεταξύ των περιοχών που έχει διακοπεί η υδροδότηση είναι αυτές του Νοσοκομείου, του Δασαρχείου, του Αγίου Χριστοφόρου και του Μασούτη.

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρουσιάστηκαν στη Θάσο, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Μεταξύ άλλων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στον απεγκλωβισμό γυναίκας από ισόγειο κατοικίας στη Σκάλα Ποταμιάς.

Κατολισθήσεις στη Σαντορίνη, υδροστρόβιλος στη Μύκονο

Έντονη βροχόπτωση δημιούργησε και προβλήματα στο Βόρειο Αιγαίο. Στη Σαντορίνη σημειώθηκαν επίσης διακοπές ρεύματος αλλά και κατολισθήσεις στο λιμάνι του νησιού.

«Έχουμε κινητοποιήσει πέντε οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. Χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, στην ελληνική ραδιοφωνία.

Στη Μύκονο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καλαφάτη, καταγράφηκε ένας υδροστρόβιλος, ενώ πολλά σοκάκια πλημμύρισαν.

► Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και στην Αττική: Δρόμοι πλημμύρισαν και οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, αναμένοντας βοήθεια.

Κλήσεις για βοήθεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, έγιναν 128 κλήσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκαν να γίνουν και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Ειδικότερα:

Στην Αττική έγιναν 78 κλήσεις, εκ των οποίων 64 για αντλήσεις υδάτων, δύο για κοπές δέντρων, 4 για αφαιρέσεις αντικειμένων, και 6 για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας έγιναν 32 κλήσεις, εκ των οποίων 24 για αντλήσεις υδάτων, 4 για κοπές δέντρων και 4 για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων δύο για αντλήσεις υδάτων και μία για πλύση οδοστρώματος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγιναν 4 κλήσεις, εκ των οποίων 1 για άντληση υδάτων και 3 για κοπές δέντρων.

Στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), έγιναν 12 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στη νήσο Μύκονο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Στη νήσο Άνδρο έγιναν 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά η βροχή

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην χώρα μας ήταν ίσο με 102 mm και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο. Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63 mm.

Έπεσαν δεκάδες χιλιάδες κεραυνοί

Σύμφωνα με το meteo, το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς εώς τις 17:00 της Τετάρτης 24/08. Στο παρακάτω γραφικό παρουσιάζεται η πυκνότητα κεραυνών στην χώρα μας από το σύστημα Ζεύς.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καστοριά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα Αγίων Αναργύρων του Δήμου Καστοριάς με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Καστοριάς. Η απόφαση αφορά στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν από την έντονη κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και αναμένεται να διατεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληττόμενες περιοχές.

Με την κήρυξη των τεσσάρων οικισμών της Δ.Ε. αναμένεται να διατεθούν χρηματοδοτήσεις και μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα, ώστε να υπάρξουν πλήρεις αποκαταστάσεις των πληττόμενων περιοχών.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, ραγδαίες και έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται μέχρι το βράδυ της Πέμπτης στις παρακάτω περιοχές:

 Στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο).

 Στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης).

 Στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) .

Η πρόβλεψη του καιρού

Την Πέμπτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της Κ. Μακεδονίας, της Αν. Θεσσαλίας, της Αν. Στερεάς, της Β. Εύβοιας, των Σποράδων και του Β. Αιγαίου. Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και στη Δ. Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδο στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας