Νάουσα

Νάουσα: Κάτω από συνεχόμενη βροχή η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση

—–

Κάτω από συνεχόμενη βροχή πραγματοποιήθηκε η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη Νάουσα  . Στη συγκέντρωση που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας έδωσαν το παρόν εργατικά σωματεία καθώς και φορείς  όπως το  «sos ΒΕΡΜΙΟ». Χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  Τσιουλάκος Δημήτρης , ο Γιώργος Κασαπίδης από το sos Βέρμιο ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Τσίτσης Σάκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Πόλης η οποία κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του δολοφονημένου Γιώργου Βουτυρά πρώτου πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στη συγκέντρωση δόθηκε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του Ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία , ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτόν, η αποφασιστικότητα ώστε να μην πληρώσει ο λαός της Νάουσας με το αίμα του και με τη φτώχεια τα δεινά του πολέμου , της ακρίβειας και της εκμετάλλευσης.

Τέλος εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους εργάτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά για τον παλικαρίσιο αγώνα που δίνουν για συνθήκες ασφαλείας και για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εργασίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας έχει ως εξής:

Συναδέλφισες – συνάδελφοι

Από αυτό εδώ το βήμα τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης , τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών και εργατριών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο του 1886 , της Θεσσαλονίκης του 1936 , της Καισαριανής του 1944 και κάθε πρωτομαγιά έως σήμερα . Είναι μέρα σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και το Ολοκαύτωμα της πόλης μας σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα τη δύναμη του λαού μας . Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η ταξική πάλη , ο ανυποχώρητος αγώνας παρά τον όποιο συσχετισμό είναι ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να κυλίσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

Ποτέ και πουθενά κανένας  Σωτήρας αλλά μόνο οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όταν πήραν την υπόθεση στα χέρια τους  είδαν αποτελέσματα και βελτίωση στη ζωή τους.

Τότε οι έμποροι , οι καραβοκύρηδες με τη θυσία και την επαναστατική δράση του λαού αντικατέστησαν το παλιό φεουδαρχικό σύστημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το νέο σύγχρονο για την τότε εποχή αστικό κράτος , τους νέους θεσμούς , το σύνταγμα κλπ.

Όμως έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι τότε προοδευτικοί έμποροι και πλοιοκτήτες πήραν τη θέση του παλιού , αυτής δηλαδή της κοινωνικής τάξης που μόνο πολέμους , φτώχεια  προσφυγιά και δυστυχία φέρνει στους λαούς όπως και στο δικό μας λαό βέβαια.

Σήμερα είναι πλέον ολοφάνερο ποιό είναι το νέο και ποιό το παλιό συνάδελφοι.

Από τη μια εμείς οι εργαζόμενοι που με τον κόπο και τον ιδρώτα μας παράγουμε τα πάντα και από την άλλη μια χούφτα επιχειρηματίες που σαν βδέλες μας ξεζουμάνε για τα κέρδη τους είτε στην ειρήνη είτε στον πόλεμο τους.

Μοναδική μας ελπίδα η πάλη των λαών !

Αυτός είναι ο δρόμος μας , αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας αφού αυτή κινεί τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Βρισκόμαστε στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κεδρών.

Οι Ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς για τα κέρδη τους.

Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν γίνεται για τα μάτια της ωραίας ελένης.

Για τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων για το αέριο, το πετρέλαιο , τους αγωγούς , τους εμπορικούς δρόμους, τον πλούτο και τις υποδομές της Ουκρανίας σκοτώνονται οι λαοί. Για τ’ αφέντη το φαί δηλαδή!

Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες μας εμπλέκουν στο πόλεμο , όλο και πιο βαθιά κάθε μέρα που περνάει.

Τί δουλειά έχουν οι στρατιώτες μας , τα όπλα μας , τα καράβια μας κα, στις άλλες χώρες ;

Υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στην Αφρική και στη Σαουδική Αραβία;

Ποιά ασφάλεια προσφέρον οι ΑμερικανοΝατοϊκές βάσεις όταν έχουμε ήδη γίνει στόχος από την Ρωσία, την ώρα που σχεδόν κάθε μέρα χιλιάδες στρατιωτικά οχήματα ξεφορτώνονται από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης , της Αλεξανδρούπολης για να πάνε προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία;

Συνάδελφοι η φωτιά δεν σβήνει με λάδι . Γιατί λάδι ρίχνουν κάθε μέρα οι Ιμπεριαλιστές , το ΝΑΤΟ  η ΕΕ που μεγαλώνουν τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης στην αντιπαράθεση τους με την Ρωσία και την Κίνα.

Οι εργαζόμενοι απορίπτουμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί δημοκρατίας και υπεράσπιση της ασφάλειας που μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα στα κανάλια  η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποκλίνονται σ’ αυτά τα σχέδια και στα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Μας φλόμωσαν στην υπομονή .

Υπομονή μας έλεγαν να κάνουμε και να βάλουμε πλάτη το 2010 στην κρίση . Μείωσαν τους μισθούς μας κατά 25%, μας βούτηξαν στην ανεργία , έδιωξαν τη νεολαία μας στη ξενιτιά ( σχεδόν μισό εκατομμύριο νέοι μετανάστευσαν).

Μας έφεραν τρία μνημόνια όλες οι κυβερνήσεις μονοκομματικές – συνεργασίας- αριστερές του ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιά κόμματα ΛΑΟΣ και ΑΝΕΛ, όλοι στις ίδιες ράγες για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Μας είπαν ύστερα βάλτε πλάτη για να έρθει η ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη ήρθε. Αλλά δεν ήρθε για μας. Ήρθε για τους βιομήχανους της κομπόστας στο Νομό μας , στους εμπόρους, που φιγουράρουν στη πρώτη θέση εξαγωγών σε όλο το κόσμο.

Η ανάπτυξη ήρθε για τους επιχειρηματίες της Ιδιωτικής Υγείας που μέσα στη πανδημία αφού συνέχισαν όλες οι κυβερνήσεις να γκρεμίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας , τους άφησαν να κολυμπάνε στα κέρδη , αρπάζοντας τα χρήματα από τα ταμεία μας.

Όλοι τους ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ κα , Δήμαρχοι κλπ μας φλόμωσαν για την πράσινη ανάπτυξη για τα οφέλη που αυτή θα έχει για μας . Εμείς όμως σήμερα δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα , κοντεύουμε να πάθουμε εγκεφαλικό μόλις ανοίγουμε το φάκελο της ΔΕΗ , βλέπουμε το μισθό μας να εξατμίζεται σε λίγες μέρες και ώρες.

Δεν έχουμε με τι να ζεσταθούμε το χειμώνα την ώρα που παρακάτω περνάει ο ΤΑΠ ο αγωγός αερίου , και την ίδια στιγμή από τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς οι έλληνες εφοπλιστές ετοιμάζονται να κάνουν τη μπίζνα του αιώνα με τη μεταφορά του Αμερικάνικου LNG .

Να λοιπόν ποιοί είναι οι ευνοημένοι από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία . Οι εφοπλιστές …..

Τώρα μας λένε ότι δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις ότι πρέπει ξανά να βάλουμε πλάτη. Τους λέμε ότι δεν έμεινε πλάτη γ’ αυτούς αλλά μόνο για τα δικά μας συμφέροντα.

Όχι συνάδελφοι .

Δεν θα βάλουμε πλάτη για τα κέρδη τους . Δεν συμβιβαζόμαστε με τις αυξήσεις ψίχουλα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός με το νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου που ψήφισαν και διατήρησαν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν δεχόμαστε κριτήριο των μισθών μας να είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν δεχόμαστε μισθό που να είναι 40 ευρώ πιο χαμηλός από αυτά που παίρναμε το 2012.

Ρώτησαν ποτέ πόσα έχουμε χάσει αυτή τη δεκαετία; Πόσο έχουν ακριβίνει η βενζίνη , η θέρμανση, τα τρόφιμα, η Παιδεία και η Υγεία μας;

Αλλά αυτό επιτάσσει η ανταγωνιστικότητα μας λένε. Μην ζητάμε πολλά.

Η ανταγωνιστικότητα τους όμως μυρίζει χαμηλούς μισθούς , εντατικοποίηση , εργατικά ατυχήματα , ευέλικτη εργασία , τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Αυτή την ανταγωνιστικότητα βιώνουμε και με το εργοστάσιο του βαρβαρέσου εδώ στη Πόλη μας. Στο όνομα αυτό έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων στο εργοστάσιο , μείωση μισθού για τους παλιούς εργαζόμενους , σήμερα να βρίσκονται 8 μήνες απλήρωτοι και να αναγκάζονται να δουλεύουν με αυτούς τους όρους απλά και μόνο για να δοθεί μια βιώσιμη λύση που να υπηρετεί αυτή την ανταγωνιστικότητα.

Δικαστήρια, αστυνομία, σάιτ , κράτος όλοι παραταγμένοι για να γίνει ανταγωνιστική η εταιρεία και να σωθεί . Μα μέχρι τότε θα πεινάσουν οι εργάτες . Να λοιπόν ποιά είναι η ανταγωνιστικότητα . Και εδώ καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν υπομονή.

Μήνες τώρα διεκδικούμε οικονομική ενίσχυση 4000 ευρώ για τους εργάτες και τις εργάτριες του Βαρβαρέσου και βρίσκουμε κλειστές πόρτες σαθρές δικαιολογίες. Σήμερα που είναι όλοι στη πόλη γιατί δεν αφιέρωσαν δέκα λεπτά για να ακούσουν τα αιτήματα των εργαζομένων; Και θα μας πιπιλάνε και για εθνική ομοψυχία από πάνω;

Δεν τσιμπάμε συνάδελφοι. Περνάμε στην αντεπίθεση , διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών μας , την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825 ευρώ . Δεν θα επιτρέψουμε κανένας υπουργός να καθορίζει το μισθό μας και να μας τον πετάει σαν ψίχουλο καλώντας μας να πούμε και ευχαριστώ για καμία ανταγωνιστικότητα.

Τα δικά μας συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με αυτά των βιομηχάνων.

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλα τα σωματεία , όλους του φορείς της πόλης μας να υψώσουμε μαζί ένα μεγάλο τείχος αλληλεγγύης προς κάθε εργαζόμενο ,κάθε βιοπαλαιστή αγρότη, κάθε μικρό μαγαζάτορα που δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ρεύμα, το νερό, κα. Ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει σπίτι χωρίς ρεύμα , νερό, τηλέφωνο , χωρίς θέρμανση και φαί.

Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία των 13 ευρώ της επιδότησης για την βενζίνη. Να πάνε να τα βάλουν στις αμαξάρες τους . Ούτε από δω μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν θα φτάσουν.

Δεν θα επιτρέψουμε να πάει η ζωή προς τα πίσω συνάδελφοι. Αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό είναι το χρέος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο για όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Δεν υπάρχει δίκαιη η φιλολαϊκή διαχείριση αυτής της της βαρβαρότητας όπως προβάλλουν η ΝΔ , Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κιναλ, το ΜΕΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση.

Ενισχύουμε τους αγώνες μας συνάδελφοι, την εργατική – λαϊκή πάλη ενάντια στους Ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της χώρας μας σ αυτόν με οποιωνδήποτε τρόπο η πρόσχημα.

Δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Είμαστε με το πλευρό των λαών.

Τώρα απαιτούμε να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝατοϊκές βάσεις και να πάψει η Ελλάδα να είναι πολεμικό ορμητήριο για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ήρθε ο καιρός να συνειδητοποιήσουμε τα δικά μας συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που μας καλούν οι δυνάστες μας. Η δύναμη μας είναι ανεξάντλητη , τεράστια αρκεί να την αξιοποιήσουμε.

Τρέμουν την οργανωμένη πάλη γ’ αυτό εντείνουν τη καταστολή . Χάνουν τον ύπνο τους γιατί ο λαός μας έχει καταδικάσει την εμπλοκή της χώρας μας , γιατί θέλει τα λιμάνια να είναι των λαών και όχι για μεταφορά εξοπλισμών θανάτου και πολέμων . Καταδικάζουμε και από αυτό το βήμα την απαράδεκτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που εξελίχθηκε στις 6 του Απρίλη όταν οι χιλιάδες απεργοί εκφράσαν την αντίθεση τους στην μεταφορά πολεμικών ΝΑΤΟΙΚΩΝ οχημάτων .

Όπλο μας η αλληλεγγύη. Και από δω ξαναεκφράζουμε την συμπαράσταση μας στην απεργιακή μάχη των λιμενεργατών στη COSCO για την υπογραφή σύμβασης εργασίας ,  που πριν λίγες μέρες είδαν των 34χρονο συνάδελφο τους πατέρα ενός τρίχρονου παιδιού να κάνει βουτιά 12 μέτρων εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Εμείς έχουμε τη δύναμη και θα νικήσουμε . Όπως νίκησαν και οι εργάτες πριν από έναν αιώνα το 8ωρο πηγαίνοντας κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Όταν πήγαν απέναντι στο τίποτα δεν μπορεί να γίνει και έκαναν θαύματα με τη δική τους πάλη.

Συνεχίζουμε λοιπόν για να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης , έξω από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση , που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με την εργατική τάξη στον πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και τους επαγγελματίες προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει , για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας