Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκαν στη Βέροια τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη για την Επανάσταση του 1821 – Βιβλία για δημιουργικό αναστοχασμό και διάλογο

………………

Γνωστός ο Γιώργος Μαργαρίτης και ως Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και ως συγγραφέας.

Δήμητρα Σμυρνή

Έτσι, παρουσιάστηκαν στη Βέροια, στον Πολυχώρο “Ελιά”, τα δύο βιβλία του για την Επανάσταση του 1821, με τίτλους “Ενάντια σε φρούρια και τείχη” καιΗ υπεράσπιση της Ελεύθερης Ελλάδας”, με ένα μεγάλο ακροατήριο που  ήρθε να τον παρακολουθήσει στη Βέροια για τρίτη φορά.

Τα βιβλία παρουσιάστηκαν από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ημαθίας και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Ημαθίας.

Για τα βιβλία μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας. Προλόγισε η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χαρά Αξούριστου και συντόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη.

Η Ευγενία Καβαλάρη άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την ιδιαιτερότητα των βιβλίων του Μαργαρίτη που τα χαρακτηρίζουν, όπως είπε, η διαλεκτική προσέγγιση και η προσέγγιση της αλήθειας όχι μέσα από εξωραϊσμούς που οδηγούν σε εορταστικά millenium χωρίς βάθος, αλλά στην κατανόηση και τη σύνδεση με το σήμερα.

Η Χαρά Αξούριστου μιλώντας για τον στόχο της ΕΛΜΕ να δημιουργεί και ευκαιρίες πνευματικής δράσης, χαιρέτισε την παρουσία του Καθηγητή στην εκδήλωση, πιστεύοντας πως τα βιβλία βάζουν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και απευθύνονται σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας μίλησε για εορτασμούς που έγιναν για την Επανάσταση  χωρίς να μπαίνουν στο βάθος των πραγμάτων, ενώ τα βιβλία του Μαργαρίτη ανοίγουν παράθυρα, όπως είπε, για δημιουργικό αναστοχασμό και διάλογο.

Τα βιβλία βλέπουν την Ελληνική Επανάσταση σαν έναν κρίκο στα όσα συμβαίνουν εκείνη την εποχή ( Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση) και τα ιστορικά γεγονότα αποδεικνύουν πως η Ιστορία δεν κινείται ευθύγραμμα αλλά σπειροειδώς.

Ο συγγραφέας κρίνει, συγκρίνει, συσχετίζει, με το ιδιαίτερο χάρισμα της γραφής του να απευθύνεται σε επιστήμονες αλλά και σε απλούς ανθρώπους. Το χαρακτηρίζει το επιστημονικό βάθος αλλά και η λογοτεχνική χροιά.

“Τα βιβλία του Γιώργου Μαργαρίτη αποτελούν βατήρα για να πάμε μακρύτερα. Βιβλία απαραίτητα για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια” ολοκλήρωσε ο Αλέκος Χατζηκώστας.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης αναφέρθηκε αρχικά στο τι τον ώθησε να γράψει τα βιβλία. “Είναι το ότι το 1821 μάς απασχολεί με λανθασμένο τρόπο και σήμερα περισσότερο από ποτέ μας χρειάζεται αυτός ο αναστοχασμός” είπε.

Μας χρειάζεται αυτοπεποίθηση ως λαό, και η ρηχότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ο εορτασμός των 200 χρόνων ίσως έκρυβε τον φόβο να ανακαλυφθεί η έννοια του “πατριωτισμού”.

Στη συγγραφή των βιβλίων του τον απασχόλησε η φάση της εξέγερσης αλλά και η φάση της δημιουργίας του νέου κράτους, που αντιμετώπιζε πλήθος προβλημάτων, καθώς αρματολοί, προύχοντες και εφοπλιστές δεν ήταν εύκολο να συνταιριάσουν τα συμφέροντά τους.

Αναφερόμενος σε γεγονότα που φώτιζαν αυτήν την διεισδυτική οπτική του, κατέληξε πως  πρέπει ν’ αρχίσουμε να βλέπουμε σοβαρά την Ιστορία μας, για να οδηγηθούμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα.

Μετά την τοποθέτηση του Καθηγητή ακολούθησε συζήτηση και η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή των βιβλίων του.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας