ΕΟΔΥ: Μειώθηκαν σε 1.490 τα κρούσματα – 41 θάνατοι και 239 διασωληνωμένοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και 41 θανάτους.
Τα 412 κρούσματα βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 390 στην Αθήνα. Διασωληνωμένα είναι 239 άτομα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 1490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.
4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα»
Τα νέα για το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά όμως οι προκλήσεις είναι τεράστιες τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Προσέθεσε ότι η πανδημία επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα και ειδικότερα είπε για την Ευρώπη ότι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της με 3.000 ανθρώπους να καταλήγουν ανά μέρα.
Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων εχθές έγιναν ενδεικτικά στη Γαλλία – 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία – 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία – 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο – 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στην Ελλάδα έχουμε περάσει σε δυναμική εκθετικής αύξησης με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι μεγαλύτερο στα βόρεια της χώρας ανέφερε και υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο είναι φως στο τούνελ αλλά η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες.
Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, αποσαφήνισε ότι «η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν εχθές την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα», δηλαδή 400 νέες διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού. «Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες σχετικά», είπε ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα μια φορά για τις ηλικίες 65+ «που παρουσίασαν μια σχετική μικρή αύξηση».
«Η επάνοδος στην κανονικότητα δε θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, σταδιακά. Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα τις επόμενες 15 μέρες αναμένεται μείωση των κρουσμάτων και ότι ήδη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου τα μέτρα άρχισαν νωρίτερα παρατηρείται πτώση. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που μπαίνουν στις ΜΕΘ είπε ότι δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα.