Εργασία Κορωνοϊός

Η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων για τις εξαγγελίες Βρούτση

Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς η τελική λίστα των δικαιούχων της αποζημίωσης των 800 ευρώ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, παρότι ο ΚΑΔ των δικηγόρων (όπως και των άλλων επιστημόνων) παραμένει σε αυτήν, από το σχετικό δελτίο Τύπου και τις δηλώσεις του Βρούτση, προκύπτει ότι τελικά οι δικηγόροι, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) δεν πρόκειται να το λάβουν!

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:

(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα”».

Αντί δηλαδή για την αποζημίωση των 800 ευρώ –που έτσι κι αλλιώς αποτελούν «ψίχουλα» σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι δικηγόροι (κλειστά δικαστήρια κλπ.)– και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες, θα λάβουν ως παροχή «ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα»”! Τέτοιος εμπαιγμός από την κυβέρνηση!

Οι εξελίξεις για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους είναι δραματικές και πρωτόγνωρες, οι συνέπειες αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν. Επίσης , αγγίζουν και τους ασκούμενους δικηγόρους , τους μισθωτούς , τους συναδέλφους που δουλεύουν με το «μπλοκάκι» που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Ήδη , πολλά μεγάλα γραφεία και εταιρίες στην πόλη μας κλείνουν αφήνοντας απλήρωτους και ξεκρέμαστους τους συναδέλφους μας.

Εύκολα ο καθένας και από προσωπική πείρα καταλαβαίνει ότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι καθολική και δεν αφορά μόνο όσους αυτοαπασχολούμενους κλείνουν με κυβερνητική απόφαση σε μια σειρά από κλάδους. Είναι δεκάδες χιλιάδες όσοι αυτές τις μέρες έχουν κυριολεκτικά μηδενικό εισόδημα, αφού αυτό βασίζεται ως επί το πλείστον στην καθημερινή τους λειτουργία και δραστηριότητα, ώστε να ικανοποιήσουν τόσο την προσωπική τους επιβίωση όσο και τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς συναδέλφους που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στη ζωή και το εισόδημά τους, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να κινητοποιηθούν, ώστε να μην περάσει η εξαίρεσή τους από τη χορήγηση της αποζημίωσης, να διεκδικήσουν και πρόσθετα άλλα μέτρα ανακούφισης !

Πέρα από το αυτονόητο επίδομα των 800 ευρώ, που πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους και στους ασκούμενους και στους συναδέλφους που έχουν ολοκληρώσει την άσκηση αλλά δεν έχουν κάνει έναρξη στην Εφορία, είναι ζωτικής σημασίας να παρθούν κι άλλα επιπρόσθετα μέτρα.

Απαιτούμε:

  • άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και πρώτιστα στα νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού –στελέχωση όλων των ΜΕΘ.

  • να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εμμίσθων συναδέλφων και όλων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων που εργάζονται ως «συνεργάτες» σε μεγαλογραφεία και δικηγορικές εταιρείες, με πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση από τον εργοδότη και το κράτος.

  • καμία απόλυση συναδέλφου μισθωτού, με μπλοκάκι κλπ κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων.

  • εδώ και τώρα να επανενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι στο αφορολόγητο, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΈΝΦΙΑ.

  • απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα Γενάρη έως Μάη , χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων .

  • αναστολή καταβολής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

  • αναστολή καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες για όσο διαρκέσουν τα μέτρα, χωρίς να χάνεται η ρύθμιση.

  • αναστολή για όλους των δανειακών υποχρεώσεων και ρυθμίσεων προς τις τράπεζες χωρίς τόκους και πρόστιμα.

  • να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

  • να προστατευθεί η επαγγελματική στέγη για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα να αναδειχτεί η κρατική ευθύνη για την προστασία του συνόλου του λαού χωρίς την οποία το κάλεσμα ο καθένας να πάρει ατομικά μέτρα προστασίας είναι κενό γράμμα !

ΤΩΡΑ απαιτείται προστασία των συναδέλφων από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας και την επίθεση κυβέρνησης , ΕΕ , μεγάλου κεφαλαίου !

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ. ΟΧΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ! ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΩΡΑ… ΟΧΙ ΜΕΤΑ…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων