Βέροια Ρεπορτάζ

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας: “Το Εργατικό Κέντρο δεν είναι ιδιοκτησία του οποιουδήποτε πρόεδρου του, είναι σπίτι των εργαζομένων”

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας καταγγέλθηκε η στάση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, ο οποίος χωρίς  καν απόφαση του ΔΣ  ζήτησε να φύγει το Σωματείο Συνταξιούχων από τα γραφεία του ΕΚΒ, όπου και στεγαζόταν μέχρι τώρα.

Έμπρακτα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα στην οποία είχε προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό. Το Εργατικό Κέντρο έκλεισε την πόρτα στους συνταξιούχους εμποδίζοντάς τους να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Βασιλική Αθανασιάδου, πλαισιωμένη από τους Αναστάσιο Ντέλλα και Σούλη Ανδρεόπουλο, αλλά και με παρόντα όλα τα μέλη του ΔΣ στη συνέντευξη, κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, η οποία είναι εναρμονισμένη με άλλες ανάλογες συμπεριφορές αλλού, για παράδειγμα στην Καβάλα.

Τόνισε  ότι εκείνο που οδηγεί σε τέτοιες πράξεις είναι το ενοχλητικό γεγονός της δυναμικής αντίστασης του Σωματείου των Συνταξιούχων στα μέτρα που εφαρμόστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν στη συνέχεια.

Κατήγγειλε τη στάση του Προέδρου, η οποία μάλιστα δεν στηρίζεται σε απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ενώ  κατέθεσε  έγγραφο, (που επισυνάπτουμε), από το οποίο προκύπτει ότι το ΔΣ  έχει παραχωρήσει ομόφωνα το δικαίωμα στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ να στεγάζεται στα γραφεία του.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας, Βασιλική Αθανασιάδου, είπε:

” Όπως γνωρίζετε στις 12 του Νοέμβρη ήταν προγραμματισμένη – μάλιστα, είχε ανακοινωθεί με δημοσίευση στον τοπικό τύπο – η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας με θέμα την  ενημέρωση και οργάνωση της δράσης μας εναντία στο νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα μελή του σωματείου μας – πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας – ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου. Μόνο που βρήκαμε την πόρτα  του Εργατικού Κέντρου  κλειστή.

Αυτή την περίοδο γίνονται  έντονες διεργασίες στο λαϊκό κίνημα Η συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ εδώ και χρόνια βάζει στον πάγο της εργατικές διεκδικήσεις και την οργάνωση των εργαζομένων και συνταξιούχων. Βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων. Έτσι και στην περιοχή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας που ανήκει στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ προσπαθεί να μας βγάλει από το γραφείο μας που στεγάζεται στο Εργατικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Βέροιας μετά το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα διατύπωσε σε μέλος του Δ.Σ. του σωματείου μας την ενόχλησή του και την πρόθεσή του να διακόψει την παραχώρηση του χώρου μέσα στο Ε.Κ. Βέροιας στο σωματείο μας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το Ε.Κ. Βέροιας δεν είναι ιδιοκτησία του οποιουδήποτε πρόεδρου του, αλλά είναι σπίτι των εργαζομένων οι οποίοι με τις εισφορές τους το συντηρούν. Οι συνταξιούχοι ως παλιοί εργαζόμενοι έχουν συμβάλει σ αυτό.

Αυτό που πραγματικά ενόχλησε τον κ. Ταχματζίδη είναι η δράση του σωματείου μας. Είναι ο  διεκδικητικός χαρακτήρας που έχει και ο προσανατολισμός σε ταξική κατεύθυνση. Η συμπεριφορά του δεν είναι μεμονωμένη. Στην ιδία απαράδεκτη ενέργεια προχώρησε και η διοίκηση του Ε.Κ. Καβάλας προς τα σωματεία συνταξιούχων της περιοχής, επικαλούμενη τις ίδιες φτηνές δικαιολογίες. Φαίνεται πως υπάρχει κατεύθυνση από την εργατοπατερική ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να καταπνιγεί κάθε φωνή αντίστασης.

Ο κ. Ταχματζίδης μας είπε ότι υπήρχε απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Β. για να εγκαταλείψουμε τον χώρο. Παρότι έχουμε ζήτηση εδώ και καιρό  να μας δώσει την απόφαση του Δ.Σ., το αρνείται.

Ζητάμε  και από τα αλλά μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Β. να πάρουν θέση πάνω σ αυτό το θέμα.        Συναίνεσαν ή όχι στο να εκδιωχθεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας από τον φυσικό τους χώρο;

Μπροστά μας έχουμε την οργάνωση του αγώνα για το νέο ασφαλιστικό. Όπως κάνει εδώ και τόσα χρόνια πέρα από κάποιες ανούσιες ανακοινώσεις για τα «μάτια του κόσμου» έτσι και τώρα, με ευθύνη του πρόεδρου του, το Ε.Κ.Β. απουσιάζει από τους αγώνες, δεν οργανώνει τη δράση των σωματείων που είναι ενταγμένα στη δύναμη του μπροστά στη νέα επίθεση που δέχεται η Κοινωνική Ασφάλιση.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους της περιοχής μας να καταδικάσουν την αυταρχική και απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου του Ε.Κ.Β., να αγωνιστούν ώστε να αλλάξει η κατάσταση στο Ε.Κ.Β. και να γίνει το πραγματικό σπίτι των εργαζομένων, ανοιχτό στις δράσεις, στις εκδηλώσεις που θα προάγουν τα δικαία αιτήματα της εργατικής τάξης. Καλούμε όλα τα λαϊκά στρώματα στο συλλαλητήριο στις 30 του Νοέμβρη, στις 11:00 π.μ. στο Ρολόι για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μονάχα οι συντάξεις. Είναι η υγεία, η πρόνοια, η ασφάλεια των παιδιών μας, η προστασία της μητρότητας, αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα και είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων τον προηγούμενο αιώνα. Ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα.  Για αυτό δικαίωμα εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.”

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων