Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτίδη “Πλεκτάνη εξ αίματος”

Δήμητρα Σμυρνή

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας «Θεανώ Ζωγιοπούλου» παρουσιάστηκε το 6ο βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτίδη, Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης, «Πλεκτάνη εξ αίματος», Εκδόσεις Ινφογνώμων.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει στη Βέροια το βιβλίο του μετά από εννιά άλλες παρουσιάσεις που έγιναν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, όπως είπε.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δήμητρα Γούτση, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Α.Π.Θ. – Τμήμα Φιλολογίας και Χρυσούλα Μουλαρτζή, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -Τμήμα Ψυχολογίας. Αποσπάσματα διάβασε η συγγραφέας Ελένη Δόμανου.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα καθοριστικό απόσπασμα που διάβασε η Ελένη Δόμανου.

Βιβλίο, ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπου το μυστήριο, η εξουσία, τα πάθη και τα όνειρα συμπορεύονται στην πλοκή του, χαρακτήρισε το βιβλίο η Χρυσούλα Μουλαρτζή, με χώρο δράσης των ηρώων του τη Θεσσαλονίκη.

Πρωταγωνιστεί μια οικογένεια με αυταρχικό πατέρα και ηττοπαθή μητέρα, όπου η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί.

Φωτίζοντας τις σχέσεις ανδρών και γυναικών  και με κεντρικό πυρήνα την εκδίκηση που αναπτύσσεται ως φυσικό επακόλουθο των συνεπειών που ακολουθούν τις πράξεις, το βιβλίο προχωρεί με όπλα του τον αφηγηματικό και τον λεκτικό πλούτο, με εύστοχη εναλλαγή σκηνών και τόπων, με πάντα στο στόχαστρο τις  περίπλοκες ανθρώπινες σχέσεις.

Η Δήμητρα Γούτση έδωσε βαρύτητα  με τη δική της προσέγγιση στον πυρήνα του βιβλίου, την εκδίκηση με τη μορφή της αυτοδικίας, που δίνεται μέσα από το ηθικό, κοινωνικό και ψυχολογικό πρίσμα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης του μέτρου, που μπορεί να οδηγήσει σε οικογενειακή τραγωδία.

Σημαντική παρατήρησή της η αληθοφάνεια των χαρακτήρων του βιβλίου που πλάθονται από το συγγραφέα όχι χάρτινοι αλλά απόλυτα πειστικοί.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ακριτίδης είπε για το βιβλίο του: «Βασικός του άξονας είναι η εκδίκηση που παράγεται ως επακόλουθο της ενδοοικογενειακής βίας. Δυστυχώς η βία δε ζει στη φαντασία των συγγραφέων αλλά μέσα στην καθημερινή οικογένεια, ξεπερνώντας με τις μορφές της την ίδια τη φαντασία.

Η αυταρχική συμπεριφορά του πατέρα οδηγεί την οικογένεια στη διάλυση και  μετά από χρόνια στην εκδίκηση. Εκδίκηση ή συγγνώμη; Η εκδίκηση απασχόλησε από τα αρχαία χρόνια τη Λογοτεχνία αλλά και την ψυχολογία. Και καθώς το 20% των φόνων οφείλονται στην εκδίκηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ανθρώπινη φύση είναι απρόβλεπτη.»

Τη σημαντική διάσταση που δίνει η Λογοτεχνία στην ενδοοικογενειακή βία σχολίασε η Γεωργία Φωστηροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου «Έρασμος», που ήταν παρούσα.

Ο συγγραφέας, πριν υπογράψει τα βιβλία του, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη βιωματικότητα του βιβλίου του λέγοντας «Το βιβλίο μου είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας με κάποια προσωπικά βιώματα, που αναφέρονται σε αναπαραστάσεις χώρων. Κι αν με ρωτήσετε γιατί γράφω, θα απαντήσω πως πιστεύω ότι έχω κάτι να πω στον αναγνώστη μου» κατέληξε.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων