"Για την Επανάσταση του 1878 στον Όλυμπο και τη Μακεδονία - Ήρωες, άπαρτα βουνά…" γράφει ο Σωτήρης Μασταγκάς

«ΗΡΩΕΣ, ΑΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ ... ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ... »

ΕΝΑ ΕΦΥΜΝΙΟ ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΗ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σωτήρης Μασταγκάς

Ο Ευάγγελος Κοροβάγκος, πρόεδρος της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης της Μακεδονίας, γεννήθηκε ως ιστορία. Στο κορμί του ήταν τυπωμένη η βιολογική ιστορία της Μακεδονίας, ήταν αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά των υπόδουλων συγχωριανών του, ήταν χαραγμένες εμπειρίες, αγώνες, αντιστάσεις και στάσεις ζωής των γενεών του παρελθόντος.

Η Επανάσταση του 1878 και ο Ευάγγελος Κοροβάγκος αποτελούν σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Πολύτιμη, ατίμητη και βαρύτιμη η κληρονομιά που μάς κληροδότησαν οι μάρτυρες και ήρωες της γενιάς εκείνης.

Άραγε σήμερα, 141 χρόνια μετά το 1878, η Ιστορία είναι διέξοδος στα αδιέξοδα; Όταν αποσιωπάται και αλλοιώνεται η Ιστορία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προετοιμάζουμε νέες γενεές γενιτσάρων. Οι Νεοέλληνες στα χρόνια που έρχονται ... θα είναι κάτι σαν Έλληνες, θα μιλούν κάτι σαν Ελληνικά, μη έχοντες αίσθημα χρέους και ευθύνης για την υπεράσπιση της χώρας;

Τηρώντας, κι εγώ, ενός λεπτού σιγή για τους προγόνους μου, για τη Μακεδονία που με γέννησε, με ανέθρεψε και με διαμόρφωσε, δημοσιεύω ένα μικρό άγνωστο ντοκουμέντο για τον Ευάγγελο Κοροβάγκο.

-------------------

Σημείωση Φαρέτρας:

Ο Σωτήρης Μασταγκάς γεννήθηκε και ζει στο Λιτόχωρο. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και απόστρατος αξιωματικός του Στρατού.  Ασχολείται συστηματικά με την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της γενέτειράς του, έχοντας εκδώσει σχετικά βιβλία και λευκώματα. Λαμβάνει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες και πανηγυρικές επετείους.
 -
Σχετικό άρθρο του ιδίου για την Επανάσταση του Ολύμπου το 1878, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Συντάκτης

Σωτήρης Μασταγκάς
Σωτήρης Μασταγκάς 13 posts

Απόστρατος αξιωματικός, πτυχιούχος Νομικής, ερευνητής και συγγραφέας τοπικής ιστορίας.

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια