Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

“Με την Κούβα στην καρδιά”. Μια έκθεση φωτογραφίας στον Τρίλοφο Ημαθίας στήνει γέφυρες ελληνοκουβανικής φιλίας

Δήμητρα Σμυρνή

Έκπληξη προκάλεσε η είδηση πως στον Τρίλοφο, ένα χωριό της Ημαθίας γειτονικό στη Βέροια, θα εγκαινιαζόταν χθες, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Κούβα και μάλιστα η έκθεση θα ήταν του Προξένου της Κούβας με την παρουσία της Πρέσβειρας της χώρας!

Και ήταν έτσι! Το όμορφο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, «Αριστοτέλης», άνοιξε χθες για να δεχτεί τις φωτογραφίες της έκθεσης, τους υψηλούς καλεσμένους, απλούς όσο και οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες, επώνυμους και ανώνυμους, που έσπευσαν στα εγκαίνια.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τριλόφου, με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Στους τοίχους του Πολιτιστικού Κέντρου, η αγάπη του Προξένου της Κούβας  José Oriol Marrero Martínez για την πατρίδα του εκφράστηκε μέσα από τις φωτογραφίες του, ερασιτεχνικές, όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος, ικανές όμως να εκφράσουν τα συναισθήματά του.

Εικόνες της μακρινής του χώρας, όπου ο άνθρωπος γίνεται κομμάτι της φύσης, άλλοτε υποταγμένος στη γοητεία της κι άλλοτε υποτάσσοντάς την μέσα από τα βήματα του πολιτισμού, παραλίες εξωτικές και παράξενα εκτυφλωτικής ομορφιάς λουλούδια, παιδιά με τη χαρά της ξενοιασιάς στο βλέμμα, ο Χριστός πλάι στον Τσε σε μια πλατεία, ο τάφος του Φιντέλ… Όλα να αναδίδουν χρώμα και προπαντός να δικαιολογούν τον τίτλο της έκθεσης «Με την Κούβα στην καρδιά».

Προλογίζοντας η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρία Καραγιάννη, με παρόντα τον Δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, τον Πρόεδρο της ΚΕΠΑ Λεωνίδα Ακριβόπουλο και πολλούς άλλους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, είπε:

«Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την έκθεση φωτογραφίας του Προξένου της Κούβας, που φανερώνει την αγάπη του για την πατρίδα του, καθώς αναλογιζόμαστε την αγάπη μας για τη δική μας πατρίδα. Κούβα και Ελλάδα μάς ενώνουν η κουλτούρα αλλά και ένα βαθύ αίσθημα ελευθερίας» […]

Η πρόεδρος εξήγησε πως η έκθεση διοργανώθηκε ειδικά στον Τρίλοφο, που είναι η πατρίδα του κ. Παπαδίκη, παντρεμένου με την πρέσβειρα του Παναμά και φίλη της πρέσβειρας της Κούβας, αποδεικνύοντας έτσι και την αγάπη των Ελλήνων για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Ο Πρόεδρος του Τριλόφου Γιάννης Καραγιάννης, συγκινημένος για την τιμή που έγινε στο χωριό, είπε:

«Σας καλωσορίζω στο Πολιτιστικό μας Κέντρο, το στολίδι του χωριού και σας ευχαριστώ, και τον Δήμαρχο και όλους, που μας στηρίζετε.

Αν και γνωρίζω πολύ λίγο τους εκλεκτούς καλεσμένους μας, τους νιώθω συγγενείς μου. Με την Κούβα μάς συνδέουν το δίκαιο και η ελευθερία των λαών.

Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την ΚΕΠΑ και τον κ. Παπαδίκη, που οργάνωσαν αυτήν την εκδήλωση.

Στέλνουμε μήνυμα σ’ όλους τους ηγέτες της Οικουμένης να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κουλτούρα και την Ιστορία των λαών, γιατί ‘Το άδικο ουκ ευλογείται’. Να σεβαστούν το δίκαιο, γιατί το άδικο θα φέρει μύρια κακά.»

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, αφού χαιρέτισε την Πρέσβειρα και τον Πρόξενο της Κούβας είπε:

«Βλέπουμε με χαρά να πιάνει τόπο το κτήριο, που έγινε με τους κόπους του Πολιτιστικού Συλλόγου και τη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας, φιλοξενώντας μια τέτοια έκθεση.

Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να στηθεί αυτή η έκθεση και τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να μας τιμήσουν.

Η Κούβα είναι μακριά, αλλά προσπαθούμε να τη φέρουμε κοντά και να προγραμματίσουμε πράγματα στο κοντινό μέλλον, γιατί υπάρχει η διάθεση για κάτι τέτοιο.»

Η πρέσβειρα της Κούβας, Zelmys María Domínguez Cortina, ιδιαίτερα ζεστή, μέσω διερμηνέα, πρόσθεσε κι αυτή:

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε να μας δείτε από κοντά. Είναι μεγάλη τιμή για μας να είστε εδώ. Αυτή είναι η 8η έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα, με τις φωτογραφίες που δεν είναι επαγγελματικές αλλά είναι γεμάτες από την αγάπη για την πατρίδα μας. Μ’ αυτές δείχνουμε στους φίλους μας τους Έλληνες ένα κομμάτι από την πατρίδα μας και είναι αφιερωμένες στον ποιητή μας και φιλέλληνα Χοσέ Μαρτί.

Πέρασαν 60 χρόνια από τότε που κερδίσαμε την Επανάσταση στην Κούβα. Με τους Έλληνες έχουμε πολλά κοινά. Την Ιστορία, την κουλτούρα, είμαστε χαρούμενοι, φιλόξενοι, με έντονο το αίσθημα της ελευθερίας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν να γίνει αυτό σήμερα.»[…]

Η Πρέσβειρα ευχαριστώντας εντυπωσιάσε, καθώς αναφέρθηκε  όχι μόνο σε φορείς αλλά και σε πρόσωπα που μόλις γνώρισε στον τόπο μας, με τα μικρά τους ονόματα.

Ο Πρόξενος της Κούβας, José Oriol Marrero Martínez, ιδιαίτερα επικοινωνιακός και συναισθηματικά εκφραστικός, είπε για την έκθεση:

«Το πιο όμορφο πράγμα απόψε δεν είναι οι φωτογραφίες μου, αλλά η παρουσία σας! Όλοι οι φίλοι που βοήθησαν να γίνει το στήσιμο της έκθεσης νομίζαμε ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα γινόταν σήμερα. Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια συγκέντρωση φίλων που θα μείνει στη μνήμη. Ευχαριστώ τη Βέροια και τον Τρίλοφο για την τιμή που μας επιφύλαξαν.[…]

Οι φωτογραφίες μου είναι προσωπικές και δεν είχα σκεφτεί να τις εκθέσω. Το έκανα όμως – αυτή η έκθεση είναι η 8η – και τις έχουν δει 23.000 άνθρωποι. […] Το Μάρτιο θα εκτεθούν στο Κοινοβούλιο και το Μάιο στη Θεσσαλονίκη. Το λέω, γιατί η Κούβα αγαπά την Ελλάδα και η Ελλάδα την Κούβα.»

Ο Πρόξενος έκανε με λυρικό τρόπο μια περιγραφή της θεματολογίας των φωτογραφιών του καταλήγοντας έτσι:

«Αν θελήσετε να επισκεφτείτε την Κούβα, τότε θα κάνετε κι εσείς μια τέτοια έκθεση και θα την ονομάσετε ‘Με την Κούβα στην καρδιά’. Άλλωστε, όπως ήδη λέχθηκε, θα γίνει μια ακόμη έκθεση με τίτλο ‘Με την Ελλάδα στην καρδιά’.»

Στους κουβανούς φιλοξενούμενους προσφέρθηκαν στη συνέχεια προϊόντα του τόπου σε καλαίσθητα καλάθια.

Πολλές από τις απορίες όμως σχετικά με τον Τρίλοφο ως τόπο της έκθεσης λύθηκαν, όταν η Πρέσβειρα του Παναμά που ήταν παρούσα πρόσθεσε:

«Αν και δεν ήμουν έτοιμη να μιλήσω, θέλω να πω πως είμαι περήφανη που είμαι εδώ σήμερα. Είμαι από τον Παναμά με πατέρα από την Πελοπόννησο. Ο άντρας μου είναι από  τον Τρίλοφο, το λέει πάντα με καμάρι. Έτσι αισθάνομαι και δηλώνω κι εγώ Τριλοφιώτισσα!»

Μέσα, λοιπόν, σ’ ένα πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρία Καραγιάννη ολοκλήρωσε με τη φράση:

«Η Ελλάδα δεν είναι ανάδελφη χώρα. Έχουμε αδέλφια την Κούβα και τον Παναμά! Viva Cuba!»

Η ατμόσφαιρα της βραδιάς πήρε ακόμη περισσότερο εξωτικό χρώμα, όταν η κουβανή τραγουδίστρια Marlen Olano Carreras, που τραγουδούσε στο καμπαρέ της Κούβας Tropicana και τώρα ζει στην Ελλάδα, τραγούδησε τραγούδια της πατρίδας της.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε, ελληνοκουβανικά  εδέσματα περίμεναν στα τραπέζια, κι εκείνο που έμεινε σε όλους σαν τελικό αίσθημα ήταν αυτό της ζεστής επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο λαούς.

(Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και το επόμενο Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, με ωράριο λειτουργίας 10:00 – 13:00  και  17.00-20.00. H είσοδος είναι ελεύθερη.)

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων