Βέροια Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Παρουσίαση βιβλίου “Δύσβατα μονοπάτια” του Νίκου Βέντζη, στη Δημοτική βιβλιοθήκη “Θ. Ζωγιοπούλου”, στη Βέροια

Η Δημοτική βιβλιοθήκη «Θ. Ζωγιοπούλου» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Δύσβατα μονοπάτια» του Νίκου Βέντζη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής βιβλιοθήκης «Θεανώ Ζωγιοπούλου».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Παπιγκιώτης Βαγγέλης Ιστορικός ερευνητής-Λαογράφος
και ο συγγραφέας Νίκος Βέντζης.

Προλογίζει η Βούλα Κοτσάλου

Με την συμπαράσταση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

Πληροφορίες: Δημοτική Βιβλιοθήκη “Θ. Ζωγιοπούλου” Ζωγιοπούλου 5, 3ος όροφος τηλ. 23310-24879

Είσοδος Ελεύθερη

———————————————-

Ο Νίκος Χρ. Βέντζης γεννήθηκε λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων στο σημερινό χωριό Κυπαρίσσια, που για αρκετούς αιώνες πορεύτηκε στον ιστορικό χρόνο με το όνομα Φράστανα.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Παράλληλα ασχολείται ιδιαίτερα με τον λαϊκό πολιτισμό της πατρίδας μας και πρωτίστως της Ηπείρου, ενώ πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά ανάλογου περιεχομένου και σε τοπικές εφημερίδες των Ιωαννίνων.
Τα «Δύσβατα Μονοπάτια» αποτελούν το πρώτο του αυτοτελές βιβλίο.

«Δύσβατα μονοπάτια» του Νίκου Βέντζη.Scan_20160315_103100

Τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα υπήρξαν τα βουνά που μεγάλωσαν και ανέθρεψαν ατρόμητους επαναστάτες, κλεφταρματωλούς και συμμορίες ληστών. Στα Τζουμέρκα και τα Άγραφα με τις ευωδιές, τα άγνωστα μυριστικά φυτά, το αγέρωχο τοπίο, τα ψηλά ελάτια, τις πηγές με τα κρύα τα νερά και τα βοσκοτόπια, οι βοσκοί και οι κλέφτες θα πρέπει να γνώριζαν μαγικές νύχτες, με τον ολόαστρο ουρανό για πάπλωμα, μαζί με το αίσθημα ανόδου και υποταγής στην γοητεία της άμεσης επαφής με το θείο…

Ανασκάλεμα της μνήμης, χώροι πατρογονικών αφηγήσεων, επινόηση του παρελθόντος. Αντικείμενα, γεγονότα, δρόμοι, άνθρωποι, ληστές, βοσκοί, τσελιγκάδες, κλεφταρματωλοί, φυγάδες, Τζουμερκιώτες μαστόροι, μνήμες, μνημεία, παμπάλαια μοναστήρια, εκκλησίες, σπηλιές, λημέρια, ποτάμια, λίμνες, χαράδρες, φαράγγια, ξερολίθαρα, χερσολίβαδα, βρυσούλες, φτέρες, ασφάκες, πεύκα, έλατα, πλατάνια, πετρογέφυρες, φιλόξενα χωριά, τόποι αλαργινοί, το παρόν και το μέλλον, όλα είναι στοιχισμένα στην ύπαρξή τους, μέσα στις διαστάσεις τους και τις σημασίες τους, που κράτησαν ή και διεκδικούν, όλα ένα πανέμορφο τοπίο, ένα μαρτυρικό τόπο, την Ήπειρο, που όλοι γνωρίζουμε-ίσως αγνοώντας την.

Ο συγγραφέας περιγράφει ένα προς ένα όλα τα βουκολικά τοπία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία, στην θρησκεία, στα ήθη και τα έθιμα και την λαογραφία κάθε περιοχής. Εμπλουτίζει την αφήγηση με αφηγήσεις και στίχους άλλων περιηγητών και συγγραφέων, μαζί με δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια, που τα περισσότερα ακούγονται ως τις μέρες μας, στις τοπικές γιορτές. BENTZHS2

Πρόσωπα και τόποι , όλοι και όλα, γύρω από την Ήπειρο, την Αιτωλοκαρνανία και την Ευρυτανία , γίνονται με την πένα του συγγραφέα υλικό για ιστορίες, μύθους και παραμύθια. Μας επιτρέπει ο συγγραφέας να γνωρίσουμε τις εξωφρενικές λεπτομέρειες, που διαφεύγουν από το μη ασκημένο μάτι, την φυσικότητα της αφήγησης, τον τεράστιο λαογραφικό πλούτο του, την κινηματογραφική του παραστατικότητα και προπαντός όταν εικονίζει την απόλυτη εκδοχή του ταξιδιού.

Ένα βιβλίο συνομιλία με το δοκίμιο, την Ιστορία, την λαογραφία, τον πολιτισμό, τα δημοτικά και τα κλέφτικα τραγούδια.

banner-article

Ροη ειδήσεων