Κοινωνία

To plan B επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις μειώσεις στις συντάξεις

Με τους δανειστές να εκφράζουν ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το πρώτο δείγμα των αντιπροτάσεών της.

Στον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης, για την αξιολόγηση του προγράμματος, το κουαρτέτο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το plan B που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων αλλά και… γενναίες εκπτώσεις σε βασικές επιλογές του ασφαλιστικού σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.

Επιπλέον, στο τραπέζι θα πέσει και πρόταση για αυστηρότερο πλαφόν στους δικαιούχους πολλών συντάξεων, στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κτλ.). Σήμερα, το αντίστοιχο πλαφόν διαμορφώνεται κοντά στις 3.600 ευρώ, ενώ ειδικοί δεν αποκλείουν να πέσει τελικά στις 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.

Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.

Σχετικά με την εθνική σύνταξη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό που δεν συζητείται, για την ώρα, είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Τέλος, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.

banner-article

Ροη ειδήσεων