Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Παρουσίαση βιβλίου: Δ. Βύζα “Τσόρνοβο – Φυτειά Ημαθίας”. Μια κιβωτός πληροφοριών για τον γενέθλιο τόπο

Παρουσίαση του βιβλίου από την Ε.Μ.Ι.Π.Η σε συνεργασία με το Κ.Τ.Ι της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Με την παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Βύζα “Τσόρνοβο – Φυτειά Ημαθίας”, στο αρχοντικό Σαράφογλου, ξεκίνησε η Ε’ Εβδομάδα της Ε.Μ.Ι.Π.Η, που αυτήν τη φορά έχει ως θέμα της την χρονική περίοδο από τον “Εμφύλιο ως τη Χούντα” και αναφέρεται σε γεγονότα της Τοπικής Ιστορίας της Ημαθίας.

Ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η, Μανώλης Ξυνάδας, είπε, προλογίζοντας, για το βιβλίο: “Η Ε.Μ.Ι.Π.Η έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Φυτειά, μιας και εκεί υπάρχει η ιδρυτική της έδρα. Ο συγγραφέας δίνει την ιστορία του χωριού από τη δική του οπτική γωνία, όπως ο ίδιος είδε ή άκουσε τα γεγονότα από το συγγενικό ή ευρύτερο παραβάλλον του. Αν και το έργο δεν είναι επιστημονικό, παραθέτει στοιχεία άγνωστα για τα οποία θα αποφανθεί ο ίδιος ο αναγνώστης”.

Η φιλόλογος Ολυμπία Μπέτσα, μια από τους τρεις παρουσιαστές του βιβλίου, ξεκινώντας μίλησε για την πορεία του βιβλίου, από την ολοκλήρωση της συγγραφής του μέχρι την έκδοσή του από την Ε.Μ.Ι.Π.Η, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που παρουσίασε αυτή η πορεία και λόγω του όγκου των πληροφοριών, που αναγκαστικά έπρεπε να διοχετευθούν σε δύο τόμους, αλλά και λόγω της επιμέλειας, που ήταν αναγκαία και πήρε πάνω από ένα χρόνο.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος μίλησε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο για τη σχέση του με το χωριό –μια ρίζα του κρατά από εκεί- αλλά και για τη σχέση του με το βιβλίο, αφού ο συγγραφέας τού εμπιστεύτηκε τα κείμενά του.

“Για μένα το Τσόρνοβο είναι αισθητική εμπειρία… είναι αυτό που έγραψε ο θείος μου Αργύρης Λιόλιος:
Φυτειά, βουνοχώρι…
να γείρω άσε με
να κοιμηθώ στη μήτρα σου
ύπνο βαθύ, ατέλειωτο…

Το βιβλίο του Βύζα μού έδωσε την ευκαιρία να στοχαστώ τι είναι για μένα η Φυτειά… Το βιβλίο αποκαλύπτει μια διαδρομή, που συνθέτει την ανθρωπογεωγραφία του χωριού… Είναι το αποτέλεσμα μιας εργασίας αθόρυβης και υπομονετικής…»Τσόρνοβο

Ο Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος, μελετητής της Τοπικής Ιστορίας και ιδρυτικό μέλος της Ε.Μ.Ι.Π.Η, αρχικά επικεντρώθηκε στο πνευματικό κλίμα που διαμόρφωσε το συγγραφέα, μέσα από αφηγήσεις της προσωπικής του ζωής, που του εμπιστεύθηκε.

Στη συνέχεια, επισήμανε την εντυπωσιακή από τη μεριά του συγγραφέα έρευνα ως προς το ετυμολογικό μέρος του βιβλίου –χωρίς να διαθέτει την επιστημονική θωράκιση- αλλά και την αποτύπωση του κλίματος του Εμφυλίου στο χωριό- χωρίς το βιβλίο να αναφέρεται μόνο στον Εμφύλιο- που στην ουσία αντανακλά το κλίμα των γεγονότων σ’ όλην την περιοχή και σ’ όλην την Ελλάδα.

Διερευνώντας τα αίτια της γραφής του βιβλίου, ο Χρήστος Σκούπρας διέκρινε με σαφήνεια την αγάπη του συγγραφέα για τον γενέθλιο τόπο, την απόδοση ταυτότητας στην ίδια του την ύπαρξη αλλά και την προσπάθεια άμβλυνσης των πληγών του Εμφυλίου.

Ο συγγραφέας Δημήτρης Βύζας, ηλεκτρονικός στο επάγγελμα, απόφοιτος του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης, στα εβδομήντα ένα του χρόνια τώρα, μίλησε για το έργο του στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου του, λέγοντας: “Δε θεωρώ, βέβαια, τον εαυτό μου ιστορικό. Με την ιδιότυπη γραφή μου θέλησα να μιλήσω για τον τόπο μου αλλά και έμμεσα για τον εαυτό μου, που τον θεωρώ παιδί του Εμφυλίου ή καλύτερα παιδί των συνεπειών του Εμφυλίου…”

Η παρουσίαση του βιβλίου ολοκληρώθηκε με συζήτηση

014011

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας