Αγροτικά

“Να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία, τώρα”!

2014-08-11-Agrotika-oi-paragogoi-tha-apozimiothoun

Απαιτούν αγρότες, συνεταιριστές, εξαγωγείς και συσκευαστές του τόπου

Αύριο ο Χρ. Γιαννακάκης στον Γ. Καρασμάνη για τον καθορισμό των αποζημιώσεων

Agrotika-deyterh-syskepsi-empargo-epimelΤην άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας με παράλληλη καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς, συνεταιριστές, εξαγωγείς και συσκευαστές της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, λόγω του εμπάργκο Πούτιν στα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς, αναμένεται να ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, ίσως και αύριο.
Αυτά προέκυψαν από τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας, της επιτροπής που συστάθηκε κατά την αντίστοιχη χθεσινή, ώστε να συντάξει σχετικό ψήφισμα προτάσεων – αιτημάτων του «δια ταύτα» απέναντι στην ηγεσία του Υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με δηλώσεις του κ. Γιαννακάκη, το πρώτο θέμα στην ατζέντα του προς τον Υπουργό αναμένεται να είναι η αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας και έπειτα να καθοριστεί το ύψος και ο τρόπος των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν στους άμεσα εμπλεκόμενους της τοπικής αγοράς.
Ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η απογραφή στα ψυγεία που φιλοξενούν τα υπό αποκλεισμό τοπικά προϊόντα μέχρι και αύριο Τετάρτη, καθώς και η καταγραφή των φορτίων που ακόμα βρίσκονται στα φορτηγά ψυγεία, καθοδόν και επιστρέφουν.

Agrotika-deyterh-syskepsi-empargo-epimel-apostoloidisΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: «ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΥΝ ΟΛΟΙ»
Ο Πρόεδρος του Μεταφορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Στέφανος Αποστολίδης κατέθεσε προσχέδιο προτάσεων αναφορικά και με την κοστολόγηση των μέτρων για την ανακούφιση των άμεσα εμπλεκομένων από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ στην εισήγησή του τόνισε ότι σε όσους αποδεδειγμένα είχαν εκδώσει TIR από την ΟΦΑΕ τον Ιούνιο και Ιούλιο πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2000 ευρώ ανά αυτοκίνητο (Τα αυτοκίνητα υπολογίζονται στα 80).
Επίσης όσοι εργάστηκαν αποδεδειγμένα σε συσκευαστήρια συνεταιρισμών ή ιδιωτών σε Ημαθία, Πέλλα και Κοζάνη, Ιούλιο και Αύγουστο, πριν το εμπάργκο, θα πρέπει να τους δοθεί έκτακτη ενίσχυση περί τα 500 ευρώ ανά άτομο (οι εργαζόμενοι υπολογίζονται στους 3000 περίπου).
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι όσα ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα πουλήθηκαν σε διάφορες αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, θα πρέπει να επιδοτηθούν με 0,15 ευρώ το κιλό, καθώς οι τιμές μετά το εμπάργκο κατρακύλησαν τουλάχιστον 0,20 λεπτά το κιλό, τη στιγμή που συνυπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της συγκομιστικής περιόδου η ποσότητα θα ανέλθει στα 15 εκατ. κιλά.
Συγχρόνως, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να επιδοτηθούν και όσοι, παραγωγοί, συνεταιριστές και εξαγωγείς αποσύρουν, με 0,25 λεπτά ανά κιλό, ποσότητες που αναμένεται να φτάσουν τα 18εκατ. κιλά.
Ακόμη, κατέληξε, όσα αυτοκίνητα επέστρεψαν και εκτελωνίστηκαν στα Τελωνεία Βέροιας, Σκύδρας και Κοζάνης, θα πρέπει να αποζημιωθούν με 18.000ευρώ ανά αυτοκίνητο.

2014-08-12-Agrotika-deyterh-syskepsi-empargo-epimel-zaxarhsΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ: “ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ”
Στην επιτακτική ανάγκη για άμεση αλλαγή της Κυβερνητικής Πολιτικής αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Ρωσία, εστίασε ο εκπρόσωπος των εξαγωγέων Μάκης Ζάχαρης, ενώ δεν παρέλειψε να επικεντρωθεί και στην εναλλακτική δυνατότητα διανομής των προϊόντων σε ιδρύματα ανά τη χώρα, στο πλαίσιο μιας ανώτερης στάσης κοινωνικής αλληλεγγύης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «…Το πρόβλημα μας είναι πολιτικό και θα πρέπει να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση αλλαγή πολιτικής άμεσα. Που σημαίνει απεμπλοκή της χώρας από τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά της Ρωσίας. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι κρίμα οι σημερινοί πολιτικοί να μην σταθούν στο ανάστημά τους.
Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν αλλά να μπει το άλογο μπροστά κι όχι το κάρο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε λαϊκή διπλωματία. Πολιτική δεν κάνει μόνο η Κυβέρνηση.
Να κάνουμε άμεσα συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, να βγούμε στους δρόμους, να μας δουν ότι είμαστε απέναντι…».

Agrotika-deyterh-syskepsi-empargo-epimel-kosmosΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ: “Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ
«…Το πρώτο ζητούμενο στην ατζέντα συνάντησης μου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Πρόκειται για πολιτική μας τοποθέτηση. Είναι υποχρέωσή μας. Ο οικονομικός πόλεμος δε συμφέρει κανέναν, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ε.Ε. αλλά ούτε και τη Ρωσία. Θέλουμε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας τώρα…», υπογράμμισε με έμφαση ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος της σύσκεψης.
«…Έχουμε προσδιορίσει τον αριθμό των ελληνικών φορτηγών που βγήκαν στο εξωτερικό τον Ιούνιο, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΦΑΕ είναι 215 και εκτιμούμε ότι θα είναι λίγα παραπάνω τον Ιούλιο, ούτως ώστε να προσδιοριστεί και η απώλεια των φορτίων, λόγω του εμπάργκο.
Επίσης προσδιορίστηκε η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών που υπέστησαν και θα υποστούν εισαγωγείς, διακινητές και έμποροι των υλικών συσκευασίας. Θα γίνει αποτίμηση των ζημιών στο τέλος της σαιζόν, γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ακόμη θα πρέπει να συμφωνηθεί μια ελάχιστη τιμή που θα απολαύσει ο παραγωγός και η αποζημίωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν…», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, σημείωσε ότι θα ζητηθεί από την Πολιτεία στην τιμή των αποζημιώσεων να συνυπολογιστεί και η παράμετρος στήριξης του ραδακίνου και του νεκταρινιού, κάτι που, όπως είπε ο κ. Γιαννακάκης, είχε προωθηθεί ως καίριο αίτημα στις Βρυξέλλες προ καιρού με αφορμή το χρόνιο πρόβλημα υποτίμησης του προϊόντος και της αδυναμίας του αγροτικού κόσμου να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος παραγωγής.
Σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=lJ9JiNhkkTo&list=UU1hMIVqby_W5XJ0MbFaWROA

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
«Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ιδιαίτερα της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση.Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή και για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος.Ειδικότερα, η επιβολή του προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδακίνου, τον οποίο πλήττει στην μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου.

Έναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είχε κύριο προσανατολισμό την Ρωσική αγορά, στην οποία επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ προσαρμόζοντας σ’ αυτήν τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό.
Έναν παραγωγικό τομέα που υπηρετεί με επιτυχία την στρατηγική της χώρας μας για εξαγωγές και εξωστρέφεια, που φέρνει συνάλλαγμα για να συντηρήσει χιλιάδες αγροτικές και εργατικές οικογένειες καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Έναν τομέα που οφείλουμε να προστατεύσουμε αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα.

Με όλη την υπευθυνότητα που διακρίνει εμάς που απομείναμε ζωντανοί, μέρος των ελάχιστων ενεργών φορέων και επιχειρήσεων της χώρας, απευθυνόμαστε στην Ελληνική Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι:
1. Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και για το οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες.

2. Τα προϊόντα που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με την Ρωσία επιστράφηκαν, ακυρώθηκαν οι παραγγελίες και τα οποία δεν θα μπορέσουμε να διαθέσουμε σε
άλλες αγορές, απαιτούμε να καταγράφονται από τις αρμόδιες αρχές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να αποζημιωθούν πλήρως.

3. Επίσης, ζητάμε επιδότηση για τα προϊόντα τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους Συνεταιριστικούς και Εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις Ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.

5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.

6. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.

7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.

8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους την νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.
Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ικανοποίηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας.».

Κωστής Χαλάτσης

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων