Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη “Μυθοπροσωπεία” / Το πανανθρώπινο πρόσωπο πίσω από το μύθο
Παρουσιάστηκε στη Βέροια, στο Φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, η ποιητική συλλογή του Λευτέρη Κορυφίδη “Μυθοπροσωπεία”, εκδόσεις “Αποστακτήριο”, σε συνδιοργάνωση της Βιβλιοθήκης της ΚΕΠΑ “Θεανώ Ζωγιοπούλου”, του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και των εκδόσεων του βιβλίου.
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Ευγενία Καβαλλάρη, Φιλόλογος – Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και η Ολυμπία Τσικαρδάνη, Φιλόλογος – Συγγραφέας – Ποιήτρια.
Ποιήματα διάβασαν οι: Σοφία Δαμιανίδου – Φιλόλογος, Χαρά Κοντού, Ειδικός Βιοπαθολόγος – Ηθοποιός, Όλγα Παπαδοπούλου, Συμβολαιογράφος – Εκπαιδεύτρια Tai Chi Chuan – Ηθοποιός, Δημήτρης Τελλίδης, Συνταξιούχος έμπορος – Ηθοποιός, Ελευθέριος Κορυφίδης, Φιλόλογος – Ποιητής – Ηθοποιός.
Μουσική επένδυση: Εμμανουήλ Μακρίδης, Μουσικός (κλασική κιθάρα)
Μετά τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης “Θεανώ Ζωγιοπούλου”, Βούλα Κοτσάλου και τον Αλέξανδρο Ακριτίδη των εκδόσεων “Αποστακτήριο”, που προλόγισαν, ο ποιητής μίλησε για τη γέννηση του βιβλίου του και την πορεία του μέχρι να φτάσει στη σημερινή παρουσίαση.
“Γράφω από 14 χρονών. Έκλεινα τα ποιήματά μου στο συρτάρι, ώσπου μια μου βράβευση σε Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στο Κιλκίς με έκανε να ενεργοποιηθώ συγγραφικά και στην εποχή της Πανδημίας ο εκδότης του “Αποστακτηρίου”, φίλος και συμμαθητής Αλέξανδρος Ακριτίδης έβγαλε τη Συλλογή στον αέρα και άρεσε. Σήμερα ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί.”
Με τον κιθαρίστα Εμμανουήλ Μακρίδη να δημιουργεί το ανάλογο κλίμα, προετοιμάζοντας συναισθηματικά το ακροατήριο, η Ευγενία Καβαλάρη προσέγγισε εύστοχα το περιεχόμενο και τους στόχους του ποιητή.
“Ο ποιητής μ’ αυτήν την πρώτη του ποιητική συλλογή ξεφεύγει από τον κόσμο των παραμυθιών, που τόσο αγαπά σαν παιδί και μπαίνει στο χώρο των μύθων. Η αρχαιογνωσία που διαθέτει ως φιλόλογος μαζί με την αγάπη και την ενασχόλησή του με το Θέατρο τον οδηγούν στη γραφή της ποιητικής συλλογής, που ήδη ο τίτλος της προσδιορίζει το περιεχόμενό της.
Ο μύθος και η ποίηση τον οδηγούν στη διαχρονία, με λόγο θεωρητικό που εδράζεται σε συγκινησιακή βάση.
Τα αιώνια προβλήματα του ανθρώπου αλλά και τα όνειρά του πηγάζουν μέσα από τα προσωπεία των μύθων, συνδυάζοντας την εξωτερική με την εσωτερική δράση και υπηρετώντας την συμβολική λειτουργία των μύθων με αξιώσεις.”
Σ’ αυτό το σημείο η Όλγα Παπαδοπούλου και η Σοφία Δαμιανίδου διάβασαν έξοχα την “Εκάβη” και τη “Φαίδρα” της συλλογής, με το ακομπανιαμέντο της κιθάρας.
Η Ολυμπία Τσικαρδάνη, με θαυμασμό για τη γραφή του Λευτέρη Κορυφίδη, μίλησε για 33 ποιήματα, όπου το κάθε πρόσωπο του μύθου γίνεται το δικό μας προσωπείο, αφού οι μύθοι είναι ένα άνοιγμα απ’ όπου ο άνθρωπος αντικρίζει το σύμπαν.
Κάνοντας μια αναδρομή στη χρήση των μύθων από την ποίηση με αρχή τον Όμηρο, έφτασε στη μεγαλύτερη χρήση τους στον 20ο αιώνα από τους νεότερους Έλληνες ποιητές για να καταλήξει στον τρόπο που τους χρησιμοποιεί ο Κορυφίδης.
Ο τίτλος της συλλογής αλλά και το εξώφυλλο προδιαθέτουν για το περιεχόμενο, καθώς οι φιγούρες, τα προσωπεία των ηρώων του διαδέχονται το ένα το άλλο.
Ξεκινώντας από την Ανδρομάχη, σύμβολο της απώλειας και της μνήμης και περνώντας στη ματαιότητα του εφήμερου, που εκπροσωπεί η Ελένη, στην συνειδητοποίηση της θνητότητας από τον Αχιλλέα, η Ολυμπία Τσικαρδάνη κατέληξε στην Εκάβη, το σύμβολο της πανανθρώπινης θλίψης, μορφή αρχετυπική, που συμβολίζει την ισοπέδωση λαών με τη χρήση “δούρειων ίππων” αλλά και στη Φαίδρα, που συμβολίζει τον ανήλεο έρωτα.
Τα 33 ποιήματα, που είναι καθρέφτης των δικών μας προσώπων, είναι ένα ταξίδι στα μονοπάτια της ανθρώπινης μοίρας.
Ένα από τα ωραιότερα ποιήματα της συλλογής ο “Αγαμέμνονας” διαβάστηκε από τον Δημήτρη Τελλίδη με φωνή που το ανέδειξε και οι “Σειρήνες” από τη Χαρά Κοντού, με έντονα θεατρική προσέγγιση.
Ο ποιητής έκλεισε διαβάζοντας το εισαγωγικό σημείωμα της συλλογής, που ήταν ένα ποίημα αντί για πεζό, παίζοντας με τις λέξεις μύθος, παραμύθι, παραμυθία και καταλήγοντας με τη λέξη παραμυθία στην παρηγοριά, γιατί αυτό σημαίνει η λέξη”παραμυθία”, σημαίνει παρηγοριά, ελπίζοντας σ’ έναν καλύτερο κόσμο.
Η βραδιά έκλεισε μουσικά και με την υπογραφή των βιβλίων από τον ποιητή.
……………………………..
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………………….
Την παρουσίαση του βιβλίου που ανέβασε η Φαρέτρα τον Φεβρουάριο του 2021, όταν κυκλοφόρησε, μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω:
…………………………….