Οι Σαουδάραβες αναγκάστηκαν να υπογράψουν τον περασμένο Απρίλη την εκεχειρία καθώς, παρά τη δραματική υπεροπλία τους και τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων, περιλαμβανομένων σχολείων, λαϊκών αγορών, λεωφορείων και νοσοκομείων, έχουν αποτύχει παταγωδώς να καταβάλουν την αντίσταση των σιιτών Χούθι, που απολαμβάνουν –παρά τις τρομακτικές κακουχίες– τη στήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού και πολιορκούν την τρίτη μεγαλύτερη πόλη Ταΐζ.
Ταυτόχρονα, οι Χούτι κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα αρκετά εντυπωσιακά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκές υποδομές μέσα στη Σαουδική Αραβία, που κατατρόμαξαν όχι μόνον την ηγεσία του Ριάντ, αλλά και τους υπερατλαντικούς προστάτες της, οι οποίοι ανησυχούν πρωτίστως για την απρόσκοπτη ροή του μαύρου χρυσού. Η εκεχειρία, βέβαια, είναι απολύτως διάτρητη και θυμίζει Ουκρανία της οκταετίας 2014-2022, καθώς οι μεν Σαουδάραβες συνεχίζουν όλο αυτό το διάστημα τους βομβαρδισμούς, οι δε Χούθι επιμένουν στη… διακριτική πολιορκία της Ταΐζ. Παράλληλα, η υποστηριζόμενη από τους ξένους «κυβέρνηση» στο Άντεν παραπαίει, πιεζόμενη από αδιάκοπες λαϊκές κινητοποιήσεις.
Και όλα δείχνουν ότι το μέλλον του τρομακτικού αυτού, πραγματικά γενοκτονικού «άγνωστου πολέμου» δι’ αντιπροσώπων στον Περσικό (στον οποίο -για να μην ξεχνιόμαστε- συμμετείχε και η Ελλάδα, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. πούλησε κατ’ εντολή των ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού στο Ριάντ), θα κριθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Μπάιντεν πίεζε υποτίθεται τους Σαουδάραβες να σταματήσουν τον πόλεμο, αλλά προσφάτως επανέλαβε τις πωλήσεις όπλων, με αντάλλαγμα την αύξηση της παραγωγής μαύρου χρυσού, ώστε να αντικατασταθεί στα δυτικά ρεζερβουάρ το κακό και ματωμένο ρωσικό πετρέλαιο με το καλό και κυρίως… ειρηνικό σαουδαραβικό!