Απόψεις

“Η οικονομική και επισιτιστική κρίση και  οι προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής” γράφει ο Βασίλης Κωνσταντινόπουλος  

—–

Βασίλης Κωνσταντινόπουλος

Τα  τελευταία δυόμιση  χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας COVID-19, με  συνέπεια  η κοινή γνώμη να ασχολείται κατά κύριο λόγο με αυτήν αφού έχει αλλάξει το επίπεδα της ζωή μας προς το χειρότερο. Η  δε διαχείριση  της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπήρξε τραγική εκτός από μικρές επιτυχίες στην αρχή της και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, διότι είμαστε οι χειρότεροι  στην Ευρώπη σε όλους τους σκληρούς  δείκτες.

Το τελευταίο εξάμηνο όμως η πανδημία COVID-19 δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελληνικής Κοινωνίας αλλά η τεράστια ακρίβεια, στην ενέργεια στα καύσιμα και στο καλάθι της νοικοκυράς. Αυτό φαίνεται περίτρανα και από τις δημοσκοπήσεις όπου η ακρίβεια  αποδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα   σε ποσοστά από 60%  – 75% και πάνω.

Η τεράστια ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη  καθώς και  ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται, έχει σαν συνέπεια εκτός από την ανθρωπιστική κρίση ( θάνατοι, τραυματίες πρόσφυγες) και την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται καθ οδόν. Αυτή η τεράστια κρίση σε όλα τα επίπεδα,  μπορεί να αποδειχθεί ως πολύ μεγάλη ευκαιρία για τον Αγροτικό Τομέα όλης της χώρας και ιδιαίτερα της περιοχής μας, αφού η Ημαθία είναι κατά κύριο λόγο αγροτική και έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ένας όμως τομέας όπως ο   Αγροτικός Τομέας που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται  συνεχώς σε πτώση  σε όλη τη χώρα, λόγω των χαμηλών τιμών που πετυχαίνουν τα αγροτικά προϊόντα στις τοπικές και τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και των μεγάλων καταστροφών που συμβαίνουν στις παραγωγές σχεδόν κάθε χρόνο, από τις βροχοπτώσεις τους παγετούς και τις πλημμύρες, αυτός ο τομέας θα  μπορούσε όμως  να παίξει ρόλο αντίβαρου στην οικονομική κρίση.

Για να υλοποιηθεί βεβαίως αυτό θα πρέπει να  γίνει πολύ γρήγορα, ένα σχέδιο  ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης καλλιεργειών που θα σχεδιαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τάχιστα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει, να καταρτιστούν τα σχέδια καλλιεργειών και να επιδοτηθούν οι αγρότες έτσι ώστε  να μπορέσουν να  κάνουν αναδιάρθρωση και να δοκιμάσουν και νέες καλλιέργειες ( πχ ηλιόσποροι, σιτηρά ειδικά στα ορεινά μέρη) που  δεν ήταν αποδοτικές, αλλά με τις νέες συνθήκες ( τεράστιες ελλείψεις, που ήδη φαίνονται, αυξημένες τιμές) θα είναι πολύ προσοδοφόρες. Παράλληλα ακόμη για να μπορέσουνε οι αγρότες να καλλιεργήσουν, τις παλιές καλλιέργειες όπως τα οπωροφόρα  και τις  άλλες παραγωγές και επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να προμηθευτούν οι αγρότες τους σπόρους, τα εφόδια, φάρμακα, λιπάσματα, διότι  το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Γι αυτό η  κυβέρνηση θα πρέπει να φροντίσει να επιδοτηθούν οι παραγωγοί, για να  μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να έχουν κάποιο κέρδος.

Εάν όλα αυτά γίνουν, θα μπορέσει η επισιτιστική κρίση που έρχεται, να είναι ευκαιρία για ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα!!!

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ