Βέροια

“Μακρινή παρουσία”. Η πρώτη ποιητική συλλογή του Aλέκου Χατζηκώστα παρουσιάστηκε στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από την έκδοση εννιά βιβλίων, ο Αλέκος Χατζηκώστας φέρνει στο φως την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μακρινή παρουσία», εκδόσεις «Άλφα Πι».

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας αυτήν τη φορά αφήνει τους δρόμους της ιστορικής καταγραφής και της πεζογραφίας και παίρνει τον δρόμο της ποίησης με τη «Μακρινή παρουσία», που παρουσιάστηκε απόψε στο «Φουαγιέ» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Τη συλλογή παρουσίασε η φιλόλογος Έφη Λιακοπούλου και ποιήματα διάβασε ο φιλόλογος και ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Λευτέρης Κορυφίδης.

Μουσική υπόκρουση στα ποιήματα  και μουσικά ιντερμέδια με επιλεγμένα τραγούδια έδωσαν μια άλλη διάσταση στην παρουσίαση, με τον Κώστα Ρίζο στη φυσαρμόνικα, τον Γιάννη Κασερόπουλο στην κιθάρα και τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη στο μπουζούκι.

Η Έφη Λιακοπούλου παρουσίασε τη συλλογή  με λόγο εύστοχο και διεισδυτική ματιά. Ποιήματα των αντιθέσεων χαρακτήρισε τα εξήντα ποιήματα που απλώνονται σε έξι ενότητες. Ποιήματα όπου χωρούν όλα, και ο έρωτας και η μοναξιά και ο αγώνας, φιλτραρισμένα μέσα από την βιωματικότητα.

Χρησιμοποιώντας πότε το β’ πρόσωπο για να συνομιλήσει άμεσα με τον αναγνώστη, και πότε το εξομολογητικό α’, που όμως πάντα οδηγεί από το ατομικό στο συλλογικό, με λεξιλόγιο που πάντα προσαρμόζεται στη θεματική της κάθε ενότητας, ο συγγραφέας κινείται σε χώρους οικείους, που γίνονται σύμβολα, με διακειμενικότητα που αποδεικνύει τη μελέτη και τη χρήση σταθερών πηγών λόγου.

Η ποίηση του Χατζηκώστα είναι  η ποίηση που συνδυάζει, κατά την Έφη Λιακοπούλου, τα προσωπικά αδιέξοδα με το χρέος απέναντι στους γύρω του, παντρεύοντας το συναίσθημα με την στέρεα ιδεολογική στράτευση.

Ο Λευτέρης Κορυφίδης, διάβασε με ιδιαίτερη εκφραστικότητα  αντιπροσωπευτικά ποιήματα της συλλογής.

Και η μικρή ορχήστρα των μουσικών σε μια γωνιά, απλή και ενσωματωμένη απόλυτα στο ζεστό και αυθόρμητο κλίμα που επικρατούσε από την αρχή, πότε έντυσε με νοσταλγική φυσαρμόνικα τους στίχους, πότε με κιθάρα, και πότε και οι τρεις μουσικοί, κάνοντας ο καθένας τις επιλογές του, τραγούδησαν τραγούδια που αγαπήσαμε. Μικρούτσικος, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος σε ποίηση Καββαδία ή Λειβαδίτη.

Κλείνοντας τη βραδιά ο Αλέκος Χατζηκώστας αιτιολόγησε τον τίτλο της συλλογής του με τη φράση «είναι η μακρινή παρουσία όσων έφυγαν και είναι παρόντες».

Χαρακτηρίζοντας την ποίηση πηγή αθωότητας, έδωσε το νόημα της δικής του ποιητικής αναζήτησης με τη φράση «καταφύγιο μοναξιάς και χαράκωμα αγώνα, όπου γινόμαστε όλοι  συνκωπηλάτες  κόντρα σε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες».

Πολλοί οι φίλοι του Αλέκου Χατζηκώστα, τον τίμησαν με την παρουσία τους και τον περιβάλανε με αγάπη, καθώς υπέγραφε τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας