Βέροια Ρεπορτάζ

Νόμισμα και σχολική δημιουργία – Μια αξιόλογη φωτογραφική έκθεση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας και ο απόηχός της

Δήμητρα Σμυρνή

Ολοκληρώθηκε χθες η φωτογραφική έκθεση του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, με θέμα το νόμισμα.

Η έκθεση έφερε τα παιδιά του Σχολείου, μέσα από μια διαδικασία μεγάλης χρονικής διάρκειας αλλά και σοβαρής, υπεύθυνης και γεμάτης φαντασίας προσέγγισης, σε επαφή με το αντικείμενο του νομίσματος. Παράλληλα είχε απήχηση όχι μόνο στους μαθητές που την επισκέφθηκαν αλλά και στους ενήλικες που είχαν την ευκαιρία να τη δουν, αλλά και να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα διάλεξη και να συμμετάσχουν και σε σχετική εκπαιδευτική ημερίδα, που την  πλαισίωναν

Ενταγμένες οι εκδηλώσεις στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ “Money Matters”, έφεραν τα παιδιά σε επαφή με το νόμισμα μέσα από διεργασίες γνωστικές, αισθητικές, αλλά και διαδικασίες που άπτονται του παιχνιδιού και της δραματοποίησης.

Ο Διευθυντής του Σχολείου Δημήτρης Κατσαβός είπε στη  faretra.info με την ολοκλήρωση του κύκλου της φωτογραφικής έκθεσης:

Για την επιτυχία της:

Είχε μεγάλη επιτυχία. Οι ώρες των ξεναγήσεων ήταν γεμάτες από επισκέψεις σχολείων, αλλά κόσμος την επισκέφθηκε και τα απογεύματα, ιδιαίτερα την Παρασκευή και το Σάββατο.

Για τα σχόλια των επισκεπτών:

Ήταν θετικότατα κι αυτό αποτυπώνεται και στο βιβλίο εντυπώσεων, αλλά και στις προφορικές μας συζητήσεις, που αφορούν σε δύο πράγματα. Αφορούν από τη μια στο αντικείμενο της έκθεσης, που έχει σχέση με την εποχή που διανύουμε και προκαλεί συζητήσεις και γύρω από παλιότερες δυσκολίες που πέρασε το ελληνικό κράτος ως προς τον τομέα της Οικονομίας, αλλά δεχόμαστε και επαίνους για τις πρωτοβουλίες του σχολείου μας, μία από τις οποίες είναι και η συγκεκριμένη.

Για τις παράλληλες με την έκθεση εκδηλώσεις:

Η πρώτη παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης, η διάλεξη της κ. Τσαγκάρη, της Επιμελήτριας της Συλλογής ALPHA BANK, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ήταν εντυπωσιακή και με μεγάλη προσέλευση κοινού. Ο κόσμος έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της διάλεξης αλλά και από την εισηγήτρια.

Ταυτόχρονα, μετά τη διάλεξη, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης, με την ίδια παρούσα, όπως και με την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Τράπεζας κ. Δημοπούλου και την υπεύθυνη προβολής και αποτελεσμάτων των προγραμμάτων Erasmus του ΙΚΥ, που ήρθαν και οι τρεις από την Αθήνα για τις εκδηλώσεις μας.

Παρούσα στις εκδηλώσεις μας, κι αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, η υπεύθυνη των προγραμμάτων Money Matters”, Σουζάνα Πετερνάι.

Για τις αντιδράσεις των μικρών παιδιών, που είδαν την έκθεση:

Οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν εντυπωσιακές, αν σκεφτούμε ότι σχολίαζαν και τα μικρότερα παιδιά, (το νηπιαγωγείο του 12ου Δημοτικού), που είχαν γνώσεις, απ’ ότι μου είπε η δασκάλα που τα ξεναγούσε. Τα παιδιά είχαν απορίες, τις εξέφραζαν, κι αυτό ήταν πολύ θετικό.

Τα μικρότερα, βέβαια, είχαν άλλες απορίες, πιο απλές. Τα μεγαλύτερα, όταν μιλούσαμε στην ξενάγηση για παλιότερες χρεωκοπίες του ελληνικού κράτους, έκαναν αναγωγές και στο σήμερα.

Για το ξεκίνημα της ιδέας, που κατέληξε στις δράσεις που ακολούθησαν:

Η ιδέα ξεκίνησε από τοMoney Matters”, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις πέντε χώρες που συμμετέχουν, το οποίο κατέθεσε η Σουζάνα Πετερνάι. Είχαμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, και μας επέλεξαν, γιατί διακριθήκαμε με τις δράσεις μας. Προσαρμόσαμε, βέβαια, το πρόγραμμα στην ηλικία των παιδιών του σχολείου μας, γιατί δεν θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με την Οικονομία, όπως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου, και ασχοληθήκαμε με το νόμισμα, αντικείμενο στο οποίο έχει βαριά κληρονομιά η χώρα μας.

Προχωρήσαμε στην προσέγγιση του θέματος με βιωματικό τρόπο. Πλησιάσαμε τον αντιπραγματισμό, τα βοσκήματα, τα τάλαντα… Τα παιδιά τα αντιμετώπισαν όλα στην πράξη. Δηλαδή ντύθηκαν Αρχαίοι Έλληνες, έκαναν με τα τσουβάλια ανταλλαγές προϊόντων, δημιούργησαν κατασκευές με βόδια, για να τα πάνε στην αγορά – έχουμε τις ανάλογες φωτογραφίες – προσαρμόζοντας το αντικείμενο μελέτης στις δυνατότητές μας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την ιδιαίτερη ικανότητα των μαθητών μας, που ανήκουν στους ρομά, στην εμπορική διαπραγμάτευση, στο παζάρι! Φτάσαμε μέχρι και στην απεικόνιση δικαστηρίων, που αντιμετώπιζαν οικονομικές διαφορές.

Τέτοιες δράσεις αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών μας, καθώς έρχονται σε επαφή με άλλα σχολεία αλλά και αντιμετωπίζουν τη ζωή μέσα από έναν τέτοιο καθρέφτη της.

Για τα επόμενα σχέδια του Σχολείου:

Από τον Σεπτέμβρη ξεκινήσαμε άλλο ένα πρόγραμμα Erasmus, με διαφορετικό θέμα. Είναι το “Together we can so much” (Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά). Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κοινό, χρήσιμο και παραγωγικό χρόνο ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Ν’ αφήσουνε στην άκρη τα παιδιά το κινητό, οι μανάδες τα τάμπλετ και να συμπορευτούνε.

Και δεν είναι μόνο θεωρητική η αντιμετώπιση ενός τέτοιου θέματος. Καθώς ετοιμαζόμαστε να πάμε στο Βέλγιο, ετοιμάζουμε μια σειρά παραδοσιακών παιχνιδιών, που έπαιζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες των παιδιών παλιά. Παίζουμε με τα παιδιά, καλούμε τις μαμάδες και τις γιαγιάδες, όταν ολοκληρώνεται η γνώση των παιδιών, και βιντεοσκοπούμε το παιχνίδι με τη συμμετοχή όλων των ηλικιών.

Αυτή η προσέγγιση με παλιότερες ηλικίες έγινε και πέρυσι, καθώς καλέσαμε γιαγιάδες να πουν στα παιδιά πώς τα βγάζαν πέρα παλιότερα σε δύσκολες εποχές, πουλώντας στη γειτονιά αυγά ή πίτες που φτιάχναν.

Συνδέουμε, λοιπόν, όπως βλέπετε, το χθες με το σήμερα, για να προχωρήσουμε στο αύριο.

……………………………………………………………………………………………

Τίποτα, απ’ ότι φάνηκε στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου, δεν είναι τυχαίο. Πάντα πίσω από τις διακρίσεις – και το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας έχει συνεχείς διακρίσεις – κρύβεται ο δυναμισμός της νέας γενιάς, που στα χέρια φωτισμένων δασκάλων γίνεται εύπλαστο υλικό πρωτογενούς δημιουργίας.

Η ΚΕΠΑ, με την Εβδομάδα Σχολικής Δημιουργίας, στην οποία εντάχθηκε και η φωτογραφική έκθεση για το νόμισμα, δίνει την ευκαιρία στα σχολεία του τόπου μας να προβάλουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, κι αυτό είναι πολιτισμός.

Φωτογραφίες: faretra.info – Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας