Νάουσα

Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία: «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα κύματα της βαρύτητας», Νάουσα 28 Νοεμβρίου

Συνεχίζεται για 16η χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.

Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα κύματα της βαρύτητας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 στην αίθουσα διαλέξεων του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς».

Ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Στεργιούλας, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ.

Περίληψη ομιλίας

Η βαρύτητα δεν επιδρά ακαριαία σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά διαδίδεται με τη μορφή ενός κύματος. Στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας (φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που διατυπώθηκε η θεωρία για πρώτη φορά από τον Αϊνστάιν) τα βαρυτικά κύματα είναι κύματα του χωρόχρονου με συγκεκριμένη μορφή και ταχύτητα διάδοσης. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια για να ανιχνευθούν βαρυτικά κύματα για πρώτη φορά με άμεσο τρόπο. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη της εποχής της αστρονομίας βαρυτικών κυμάτων, που θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε και να μελετάμε συγκεκριμένες αστροφυσικές πηγές. Η ανάλυση αυτών των αναμενόμενων παρατηρήσεων θα μας αποκαλύψει τις ιδιότητες της ύλης στο κέντρο των αστέρων νετρονίων, ενώ αναμένουμε σημαντικές πληροφορίες για τις ιδιότητες των μελανών οπών και για την κατανομή τους στο Σύμπαν. Στην ομιλία θα παρουσιασθεί το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των νέων ανιχνευτών, θα εξηγηθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και θα συζητηθούν οι ισχυρότερες αστροφυσικές πηγές βαρυτικών κυμάτων.

night-842589_640

Σύντομο βιογραφικό ομιλητή

Ο Νικόλαος Στεργιούλας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ κι εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάιν στο Πότσδαμ της Γερμανίας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη Γενική Θεωρία Σχετικότητας και στη μελέτη των μελανών οπών, των αστέρων νετρονίων και των κυμάτων βαρύτητας, θέματα για τα οποία έχει προσκληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και σε πολλά διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 55 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ πρόσφατα εκδόθηκε βιβλίο του από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Είναι ο γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας καθώς και εκλεγμένο μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που υποστηρίζει το πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων VIRGO.

asteria afisa 2015-16(1)-low(1)

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ