Τοπικά

Βουλευτές της Ημαθίας λένε όχι στην κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στο νομό

Από τους Βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Απόστολο Βεσυρόπουλο (ΝΔ) λάβαμε τα παρακάτω δελτία τύπου:

Φρόσω Καρασαρλίδου

ΟΧΙ στην κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας και του A.T. Πλατέος
Την κάθετη αντίθεσή της στην αποδυνάμωση του Αστυνομικού Τμημάτος Νάουσας και την κατάργηση του Α.Τ. Πλατέος εξέφρασε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου στην ενημερωτική σύσκεψη που οργάνωσε την Τετάρτη η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κ. Μακεδονίας με θέμα την αναδιάταξη των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής και σκοπό τη διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και τους βουλευτές των παραπάνω νομών πριν τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την πρότασηττ, που όπως τονίστηκε γίνεται με σκοπό τον εξορθολογισμό των αστυνομικών δυνάμεων όλης της χώρας λόγω της δραστικής μείωσης του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, για την Ημαθία προβλέπεται η κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας και η συνένωσή του με το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας, καθώς και η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος και η συνένωσή του στο Α.Τ. Αλεξάνδρειας. Επίσης προτείνεται η κατάργηση των Α.Σ. Μελίκης και Σ.Τ.Α. Βεργίνας.

Η βουλευτής δια της εκπροσώπου της επεσήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια θα αυξήσει το κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας.

Ειδικά για το Τμήμα Ασφαλείας Νάουσας τόνισε ότι μετά τη συγχώνευση με τους δήμους Ανθεμίων και Ειρηνούπολης, αστυνομεύει έναν πληθυσμό 35.000 περίπου κατοίκων, και η κατάργησή του θα καταστήσει πρακτικά αδύνατη την αστυνόμευση αυτών των περιοχών από το εναπομείναν Α.Τ. Νάουσας, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και το προσωπικό που θα μείνει για να επανδρώσει το Α.Τ. Νάουσας θα είναι ελάχιστο.

«Αυτό που χρειάζονται τα Αστυνομικά Τμήματα Ημαθίας είναι ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση των περιοχών», τόνισε η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου.

———————————————————————————————————–

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Την έντονη αντίθεση του στην κυοφορούμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος στο Πλατύ αλλά και του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας, εκφράζει ο Βουλευτής Ημαθίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο Βουλευτής επισημαίνει, ότι η συρρίκνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Ημαθία δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Ειδικά για το Αστυνομικό Τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας, ο κ. Βεσυρόπουλος τονίζει, ότι υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που επιβάλλουν την συνέχιση της λειτουργίας του ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν και λειτουργικά έξοδα σε ότι αφορά στο κτήριο που στεγάζεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Συρρίκνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Ημαθία με την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος στο Πλατύ και του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας»

Κύριε Υπουργέ

Η συζήτηση για την συγχώνευση Αστυνομικών Υπηρεσιών και Τμημάτων, όπως όλα δείχνουν, γίνεται με οριζόντια κριτήρια που απέχουν πολύ από μια ορθολογική αντιμετώπιση.

Στην Ημαθία επιχειρείται η συρρίκνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών που είναι δεδομένο, ότι θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποθετικά θα λύσει.

Η κυοφορούμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος ΠBESYR-6-5001λατέος, είναι δεδομένο, ότι δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής. Με δεδομένη την εγγύτητα της περιοχής στην ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, και τους κεντρικούς οδικούς άξονες αλλά και την διέλευση χιλιάδων φορτηγών, μέσα από την παλιά Εθνική Οδό, που είναι χώρος ευθύνης του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος, αντιλαμβάνονται όλοι ότι η διατήρηση και η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος στο Πλατύ είναι επιβεβλημένη.

Επίσης, η κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας, είναι δεδομένο, ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στην επιχειρησιακή κάλυψη μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής του Νομού ενώ δημιουργεί και αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες.

Το Υπουργείο όμως, προωθεί την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος στο Πλατύ και του Αστυνομικού Τμήματος Νάουσας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα αντικειμενικά δεδομένα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη του, ότι το Αστυνομικό Τμήμα στο Πλατύ Ημαθίας δεν έχει λειτουργικά έξοδα αφού δεν πληρώνει ενοίκιο.
Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αποτρέψει την κυοφορούμενη κατάργηση του αστυνομικού τμήματος στο Πλατύ Ημαθίας.

2. Εάν προτίθεται να διατηρήσει το Τμήμα Ασφαλείας Νάουσας και να μην προχωρήσει στην κατάργησή του.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:

«Στην αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών πρέπει να κυριαρχούν ορθολογικά και όχι οριζόντια κριτήρια. Με βάση ορθολογικά και αντικειμενικά κριτήρια πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι δύο υπηρεσίες. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οφείλει να αντιληφθεί, ότι η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος και του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας, δημιουργούν πολλά προβλήματα και κυρίως ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών».
Βέροια, 12 Νοέμβριου 2015

——————————————————————————————————–

Γιώργος Ουρσουζίδης: Ας αφήσουμε την Ελληνική Αστυνομία στο έργο της

Η παρατεινόμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα οικονομική κρίση και επεκτεινόμενη σε ολοένα μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού της χώρας, οδηγεί – εκτός των άλλων – και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη σε δυσλειτουργία.

Είναι κοινά αποδεκτό, ότι η παραβατικότητα και ιδίως η εγκληματικότητα σε κοινωνίες υπό ασφυκτική πίεση – όπως η Ελληνική – παίρνουν μεγάλες διαστάσεις, έτσι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες αστυνόμευσης, όπως επιβάλλεται σε ένα κράτος δικαίου.

Σε αυτή την πραγματικότητα η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρινόμενη με ρεαλισμό και ευελιξία, παρουσίασε το «Σχέδιο αναδιάταξης των Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής».

Το υπόψη σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κ.Μ. κ. Μπαντουβάκη Νικόλαο, παρουσία του κ. Αναγνωστάκη Δημήτριου Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Α.

Την ημερίδα παρακολούθησαν πλειάδα στελεχών της Α΄θμιας και Β΄θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τις απόψεις τους και ασκώντας κρητική στην πρόταση της Ε.Α., πλην ελαχίστων.

Αυτή την εκδήλωση είχα την τιμή να παρακολουθήσω, σαν εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προσκεκλημένος από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή.

Αναλύοντας το ζήτημα σε επίπεδο περιφέρειας Κ.Μ., το οποίο ανάγεται σε κυρίαρχο ζήτημα για όλη την επικράτεια, δόθηκαν οι παράμετροι του ζητήματος και ο προτεινόμενος τρόπος άμεσης αντιμετώπισής τους.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αποτελεί η διαρκής υποστελέχωσή της αστυνομίας σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο σε περιόδους τουριστικής αιχμής, όπου η αστυνόμευσή είναι πολύ κάτω του μετρίου.

Όπως αναφέρθηκε από τον εισηγητή, τα τελευταία χρόνια η αστυνόμευση δέχεται πιέσεις εξαιτίας των εξελίξεων και των ραγδαίων κοινωνικών και εγκληματολογικών δεδομένων, οι πιέσεις αυτές αναγκαστικά οδηγούν σε διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τη ανταπόκριση στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου να γίνει καλύτερη χρήση των πόρων που διατίθενται.

Στον προτεινόμενο σχεδιασμό λήφθηκαν υπόψη τα πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά δεδομένα σε επίπεδο νομού, οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών σε επίπεδο περιφέρειας και ο «εγκληματολογικός χάρτης», όπως αποτυπώνεται σήμερα.

Γενικά υπάρχει πρόβλεψη για ένα Αστυνομικό Τμήμα ανά «Καλλικρατικό» Δήμο, και συγχώνευση Τ.Α. και Α.Σ., ώστε να «απελευθερωθεί» η δύναμη που αφορά στην φύλαξη των καταργούμενων τμημάτων και να περιοριστούν οι αστυνομικοί που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο σχεδιασμό προκύπτει μείωση σε επίπεδο περιφέρειας από 92 υπηρεσίες στις 65, με άμεσο όφελος για εμφανή αστυνόμευση της τάξης των 485 αστυνομικών.

Ειδικότερα για την Ημαθία προβλέπεται :
• H κατάργηση του Τμήματος Ασφαλείας Νάουσας και η συνένωσή του με το Αστυνομικό Τμήμα Νάουσας
• Η κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πλατέος και η συνένωσή του με το Α.Τ. Αλεξάνδρειας
• Η κατάργηση του Α.Σ. Μελίκης και η συνένωσή του με το Α.Τ. Βεροίας, καθώς και η αντικατάσταση του Σ.Τ.Α. Βεργίνας σε ειδικό γραφείο Βεργίνας

Μετά την παρουσίαση της εισήγησης και τις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων, στην σύντομη παρέμβασή μου πρότεινα:ΟΥΡΣΟΥΖΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

• Η Ελληνική Αστυνομία να μην ανεχτεί καμία «πολιτική» παρέμβαση και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Α.Τ. και αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, προς όφελος της κοινωνίας.

• Να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα μια δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εισηγητές, ώστε να εξεταστεί πιο ψύχραιμα το ζήτημα της αναδιάταξης – συγχώνευσης των Α.Τ., λαμβάνοντας υπόψη την πολύτιμη εμπειρία των στελεχών της Τ.Α. – Μια δεύτερη σκέψη είναι πάντα ωφέλιμη.

• Άμεσα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέρος του προβλήματος της υποστελέχωσης της αστυνομίας, με την αποδέσμευση των δύο αστυφυλάκων – στην συντριπτική πλειοψηφία νέοι και άρτια εκπαιδευμένοι – που αφορούν στους 300 βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ αντίστοιχα θα μπορούσε ενδεχόμενα να μειωθεί περαιτέρω και η δύναμη προστασίας των εν ενεργεία υπουργών και αναπληρωτών υπουργών.

Είναι αυτονόητο, ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβεί και στη δύναμη φύλαξης των πρώην πρωθυπουργών και λοιπών υψηλόβαθμων της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ιδιωτών, δημοσιογράφων κ.λ.π.
Επίσης σε περιοχές, όπου λειτουργούν Σχολές Μετεκπαίδευσης ή Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας(όπως της Βέροιας), θα ήταν ωφέλιμο μέρος του προσωπικού των Σχολών αυτών – εφόσον και όταν είναι εφικτό – να ενισχύουν τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τόνωση της εμφανούς αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

Τέλος τονίζω, ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η στήριξη των Αστυνομικών Τμημάτων, τα άμεσα οφέλη για τους ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας, που αδυνατούν να προστατευτούν υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι προφανή.
Βέροια 15/11/2015 Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων