Βέροια Εκδηλώσεις Μουσική

Βέροια: Μια βραδιά από το Filippos Glee αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι με τη Νεφέλη και τη Νίκη Μπραβάκη / Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, το Ωδείο Φίλιππος Βέροιας ανοίγει τις πόρτες του για μια ξεχωριστή μουσική συνάντηση

Υπάρχουν τραγούδια που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Τραγούδια που έχουμε μεγαλώσει μαζί τους, που έχουν συνδεθεί με πρόσωπα, καλοκαίρια, παρέες και αναμνήσεις. Σε αυτά ακριβώς τα τραγούδια είναι αφιερωμένη η μουσική βραδιά που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στις 20:00, στο Ωδείο Φίλιππος Βέροιας, με πρωταγωνιστές τη Νεφέλη και τη Νίκη καθώς και νεαρά μέλη της ομάδας Filippos Glee του Ωδείου Φίλιππος. 

Με ελεύθερη είσοδο, η βραδιά υπόσχεται να μας ταξιδέψει μέσα από το ελληνικό τραγούδι, μέσα από διαφορετικές φωνές και κυρίως μέσα από την ιδιαίτερη ματιά μιας ομάδας που έχει κάνει την πολυφωνία και το ομαδικό τραγούδι βασικό κομμάτι της μουσικής της ταυτότητας.

Από τη Βέροια… παντού

Το Filippos Glee δημιουργήθηκε το 2011 στο Ωδείο Φίλιππος Βέροιας από τη Νεφέλη Μπραβάκη. Ξεκινώντας ως μια ομάδα με επίκεντρο το τραγούδι και την πολυφωνική μουσική, εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη μουσική και θεατρική ομάδα, που σήμερα δραστηριοποιείται πέρα από τη Βέροια, με παρουσία και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μάαστριχτ. Το Filippos Glee αριθμεί πλέον περισσότερα από 200 μέλη. 

Η πορεία της ομάδας δεν περιορίζεται σε απλές χορωδιακές εμφανίσεις. Στο ενεργητικό της βρίσκονται μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και συνεργασίες, ενώ έχει παρουσιάσει από musical theatre μέχρι αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα, αλλά και συμμετοχές σε μεγαλύτερα καλλιτεχνικά projects. 

Χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η αγάπη για την πολυφωνία. Άλλωστε, η ομάδα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια και μέσα από τα μουσικά βίντεο που ανεβάζει στα social media, στα οποία διαφορετικές φωνές ενώνονται σε μια κοινή ερμηνεία. Η ίδια η ομάδα έχει αναφέρει ότι δουλεύει πάνω στο project με τα πολυφωνικά τραγούδια ήδη από το 2011, ενώ τα τελευταία χρόνια η παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα απέκτησε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση. 

Η σχέση με το ελληνικό τραγούδι

Η επερχόμενη συναυλία αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς είναι αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Filippos Glee στρέφεται στο ελληνικό ρεπερτόριο.

Τον Αύγουστο του 2024, το φωνητικό σύνολο Filippos Glee συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου στη Βέροια, παρουσιάζοντας διασκευές ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. 

Η σχέση τους με το ελληνικό τραγούδι φαίνεται και μέσα από το υλικό που έχουν παρουσιάσει κατά καιρούς. Από παλαιότερα τραγούδια μέχρι πιο σύγχρονες επιλογές, η πολυφωνική προσέγγιση δίνει στα κομμάτια έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μετατρέποντας τη γνώριμη μελωδία σε μια συλλογική μουσική εμπειρία.

Και αυτή ακριβώς η συνύπαρξη διαφορετικών φωνών είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Filippos Glee: η μουσική ως κάτι που μοιραζόμαστε.

Ένα «μουσικό σπίτι» στη Βέροια

Η συναυλία θα φιλοξενηθεί σε έναν χώρο που έχει τη δική του ιδιαίτερη ιστορία. Το Ωδείο Φίλιππος ιδρύθηκε στη Βέροια το 1989 από τον Κώστα Μπραβάκη και την Εύα Ιεροπούλου και σήμερα διευθύνεται από τις κόρες τους, Νεφέλη και Νίκη Μπραβάκη. 

Η φιλοσοφία του Ωδείου συνδυάζει την ακαδημαϊκή μουσική εκπαίδευση με μια πιο βιωματική προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τη μουσική όχι μόνο ως μάθημα αλλά και ως τρόπο έκφρασης, δημιουργίας και χαράς. Παράλληλα με τα ατομικά μαθήματα μουσικών οργάνων και τραγουδιού, το Ωδείο έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στο musical theatre, στις χορωδίες και στα μουσικά σύνολα. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το Ωδείο έχει περιγραφεί ως ένας χώρος που λειτουργεί περισσότερο σαν «μουσικό σπίτι». Σε παλαιότερη συνέντευξή τους, η Νεφέλη και η Νίκη Μπραβάκη μιλούν για έναν χώρο στον οποίο τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν μουσική, αλλά περνούν χρόνο, δημιουργούν και αισθάνονται ότι ανήκουν. 

Και κάπως έτσι, η επιλογή του Ωδείου Φίλιππος ως χώρου για τη συγκεκριμένη συναυλία μοιάζει απολύτως φυσική: είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε το Filippos Glee και όπου εδώ και χρόνια η μουσική, η εκπαίδευση και η δημιουργικότητα συναντιούνται.

Η συναυλία των Nefeli & Niki and Friends και του Filippos Glee δεν έρχεται απλώς να προσθέσει ακόμη μία μουσική εκδήλωση στο πρόγραμμα της πόλης. Έρχεται να θυμίσει τη δύναμη του ελληνικού τραγουδιού και τον τρόπο με τον οποίο μια γνώριμη μελωδία μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή όταν περνά μέσα από πολλές φωνές.

Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση και όρεξη για τραγούδι.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 | 20:00
Ωδείο Φίλιππος Βέροιας
Nefeli & Niki and Friends – Filippos Glee
Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό τραγούδι
Είσοδος ελεύθερη

banner-article banner-advertisement

Ροη ειδήσεων